Obavijesti

O nogometu u kavezu + pravila nogometne igre

O nogometu u kavezu + pravila nogometne igre
1

Nogomet u kavezu često se kategorizira kao treća vrsta nogometa. Izumio ga je trener Jörg Berger tražeći način kako igrati nogomet unatoč lošim uvjetima.

Nogomet u kavezu često se kategorizira kao treća vrsta nogometa. Izumio ga je nogometni trener Jörg Berger tražeći način kako igrati nogomet unatoč lošim zimskim uvjetima.

Veliku popularnost stekao je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Japanu i J. Koreji 2002. godine kada je Nike imao marketinšku kampanju te spot u kojem su se pojavili svjetski najpoznatiji nogometaši: Ronaldo, Figo, R.Carlos, Henry, dok je predstavu vodio E. Cantona.

Sličan je tradicionalnom malom nogometu, uz jednu bitnu razliku, kao što i samo ime upućuje, igra se u kavezu (eng. „cage“ znači kavez). Zbog manjeg terena, igra je brža i dinamičnija te do izražaja dolazi znanje nogometnih tehnika. Nogomet u kavezu igra se u kavezu s umjetnom travom. Igralište je obično 23x15 metara, ali može odstupati zbog ograničenja prostora u kojem se postavlja kavez.

Technomarektov turnir „Nogometa u kavezu“, igra se u kavezu dimenzija 15x7,7 m. Čitav teren je okružen zidom ili ogradom visine 1 m na koju se nastavlja mreža do 4 m visine. Na taj način, lopta je uvijek u igri te nema out-a, kornera niti goal out-a. Technomarketov tim „Nogometa u kavezu“ sastoji od tri igrača na terenu plus jedna zamjena/rezerva van terena.

Vrijede tradicionalna nogometna pravila kada su u pitanju prekršaji i igra rukom. Slobodan udarac se mora odmah izvesti. Pravilo po pitanju zaleđa ne postoji. Gol-auta i auta nema, a lopta je neprekidno aktivna u igri. Igrač koji je u posjedu lopte, a nalazi se u blizini mreže, ne smije se rukama pridržavati za mrežu na bočnoj strani kaveza duže od tri sekunde, a ako to ipak učini, lopta prelazi u posjed protivničke ekipe. Isto tako niti jedan od trojice igrača iz ekipe ne smije niti u jednom trenutku dodirnuti loptu rukom. Igranje rukom u golmanskom prostoru automatski je penal. Tijekom igre najstrože se zabranjuje uklizavanje u noge protivničkom igraču koji ima loptu u posjedu kao i bez nje. Isto se tako zabranjuje igraču koji je najbliži svom golu u fazi obrane da sjedne ili legne ispred gola i na taj način ga pokuša obraniti. 

U slučaju potrebe organizator zadržava pravo izmjene pravila prije početka samog natjecanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja
Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja