Komentari 0

Održana snowboard natjecanja u Innsbrucku i na Sljemenu

Održana snowboard natjecanja u Innsbrucku i na Sljemenu

Za prosječnog sportskog fana u Hrvatskoj snowboard je i danas, 14 godina otkako je jedan od službenih olimpijskih sportova, i dalje uglavnom nepoznanica.

No, jedan odlazak na veliko snowboard natjecanje dovoljan je da svaki laik shvati o kakvom je showu riječ.

Početkom veljače u Innsbrucku je održano jedno od najjačih snowboard natjecanja sezone Billabong Air & Style. Mala hrvatska ekipa otputovala je u Innsbruck gledati na djelu 32 najjača svjetska snowboardera. I među njima jednu curu. Anu Rumihu, Hrvaticu koja je toliko dobra, da je pozivaju na natjecanja, rezervirana samo za muškarce. Naime, dan uoči big aira na Bergisel stadionu, u centru Innsbrucka održan je Burn Fire + Steel Rail Session, jam natjecanje rezervirano (kao i cijeli Air & Style) samo za ridere s pozivnicom. Među 12 pozvanih našla se drugu godinu zaredom  Ana Rumiha. Kao jedina borderica na svijetu!

- Počela sam boardat sasvim slučajno. Svaki dan sam vozila skate ispred Mimare, po parkovima... Jednog dana pao je snijeg i nisam mogla "skejtat", pa sam otišla na Sljeme. Tamo me vidio Tomislav Tiška i pitao me bi li išla na Svjetsko prvenstvo u  snowboardu. Bila sam šokirana, jer sam iste godine bila na Svjetskom prvenstvu u atletici - priča Ana.

Na skakaonici u Innsbrucku, gdje su skakali najveći skijaši skakači, uključujući legendarnog Mattija Nykanena, Burn rideri pokazali su gdje je otišao snowboard posljednjih godina. Vidjeti uživo kako Finac Peetu Piroinen izvodi tri pune rotacije uz stajliš grab (znate, ono kad prime dasku da izgleda bolje...) i lijepi se za doskočište gura vam knedlu u grlo, čak i da iza vas nije 30,000 oduševljenih gledatelja. Svi zajedno znojite se na minus 20...  Da podgriju atmosferu, u pauzi između polufinala i finala na stageu se smjenjuju hip-hop i punk rock zvijezde, stadion pleše... Sve je to dio kontesta kako ga vide snowboarderi. Uz nagradu od 75,000 eura. A nju je zaslužio Finac Peetu Piroinen. Dakako, i party nakon natjecanja se podrazumijeva. Ono što se na 'normalnim' kontestima rijetko događa je to da svi natjecatelji dođu tulumariti s fanovima.

Paralelno s Innsbruckom, svjetski rideri "okupirali" su i zagrebačko Sljeme. Temperatura je bila kao u Innsbrucku, minus 20, prometni kolaps - identičan austrijskom. Zabava? Ni tu nije bilo razlike. Jedina razlika bila je u novčanoj nagradi. Na Sljemenu je pobjednik, a to je Slovenac Žiga Rakovac, otišao kući s 1,000 eura, "nešto" manje nego u Innsbrucku.... Drugoplasirani Eric Harc i treći Aljoša Krivec (član Burn Unitsa) osvojili su nenovčane nagrade glavnog organizatora Burna i partnera SSI-ja Vipneta.

- Cilj nam je bio ne samo prepoznati i nagraditi najbolje i najkreativnije ridere, već im i pokazati kako imaju našu podršku u nastojanju da ostave svoj kreativni otisak na svijetu. Također, željeli smo približiti sve čari snowboardinga široj populaciji i publici koja nas je danas posjetila u zadovoljavajućem broju usprkos ledenoj zimskoj suboti i prometnom kolapsu koji je blokirao Sljeme na nekoliko sati”, izjavila je na događanju Andrea Krkač, glavna organizatorica Sljeme Snow Impacta i brand managerica Burna za Hrvatsku.

Poznato ili ne, na posljednjim ZOI u Vancouveru 2010. finale snowboard halfpipea bilo gledanije od svega osim finala hokeja na ledu te otvaranja i zatvaranja igara. Shaun White privukao je u SAD 30 milijuna gledatelja, dok je, primjerice, Američki idol iste večeri imao 18,4 milijuna što je proglašeno mega uspjehom! Slično je bilo i u Torinu 2006. Sve alpske discipline na igrama, zajedno s nordijskima u zbroju dođu negdje do te cifre.

U Sočiju 2014. i Hrvatska će u snowboardu imati svog olimpijskog predstavnika. Anu Rumihu....