Obavijesti

Ostalo

Komentari 0

Terry (42) se probudio iz kome nakon 19 godina

Terry (42) se probudio iz kome nakon 19 godina
5

Terry Wallis danas ima 42 godine, nakon buđenja druga riječ poslije "mama" bila je "Pepsi". Svoju kćer (19) ponekad zamijeni sa suprugom...

VIDEO

Kad se Terry Wallis (42) iz Los Angelesa probudio iz kome nakon 19 godina, prva riječ koju je prozborio natjerala je njegovu majku Angelee u plač.
- Mama - rekao je Terry kad se njegov mozak nakon gotovo dva desetljeća jednostavno ponovno uključio. U komi je završio nakon što se svojim kamionetom 1984. sunovratio u jarak. Zbog teške ozljede mozga liječnici nisu vjerovali u oporavak, a majci su rekli da će živjeti nekoliko sati, najviše nekoliko dana. Međutim, prvi put u povijesti ostvarilo se ono što su liječnici pretpostavljali - da se mozak obnavlja sam od sebe. Danas Terry može slagati rečenice i micati udovima, ali ne može sam na zahod, hodati ili, primjerice, samostalno se hraniti.
- Još misli da je Ronald Reagan predsjednik - rekao je Terryjev otac Jerry, koji je sinu postupno morao objašnjavati kako više nije 20-godišnjak i kako je njegova kući Amber davno ušla u tinejdžerske godine, završila srednju školu i upisala fakultet.
Proces nije jednostavan jer Terryju treba pojasniti i mnoge druge stvari, kao što su internet i mobiteli, završetak Hladnog rata, napade 11. rujna 2001. i to da je Terminator, junak njegove mladosti, danas guverner države u kojoj živi. Liječnici su njegovo ozdravljenje objasnili rekavši da je Terryjev mozak sam obnavljao dijelove koji su potrebni za komunikaciju s vanjskim svijetom. Šanse za buđenje iz kome bile su 1 naprema 300 milijuna.
Liječnici misle da se njegovo stanje nije iznenada nekim čudom popravilo već da mu je oporavak mozga trajao sve vrijeme koje je spavao.
- Mozak mu je zacijelio sam tako što su mu ponovno izrasla živčana vlakna koja povezuju moždane stanice. Živčana vlakna bila su teško oštećena, no stanice su ostale netaknute - objašnjava liječnik James Bernat. Naime, u osoba koje se nalaze u trajnom vegetacijskom stanju, a kojima su moždane stanice zamrle, uzalud je očekivati oporavak, misle stručnjaci. One stanice koje nisu zamrle mogu formirati nove veze živčane - živci u rukama i nogama mogu narasti do 2,5 centimetra, a to se, kažu liječnici, dogodilo i Wallisovu slučaju. On danas ne može hodati, ali se može pomicati, što je velik napredak. Govor mu je svakog dana sve bolji, zna tražiti što želi, no prilikom hranjenja još treba pomoć bližnjih.

SAD
Elaine Esposito je osoba koja je najdulje bila u komi. Imala je šest godina kad je, 1941., tijekom operacije crijeva pala u komu. Vegetirala je 37 godina i 111 dana. Umrla je 25. 11. 1978.

MEKSIKO
Boksač Victor Burgos probudio se iz kome nakon devet dana. Stradao je u 12. rundi meča protiv Vica Darchinyana, u ožujku 2007. godine.

POLJSKA
Željezničar Jan Grzebski (65) probudio se nakon 19 godina kome u koju je pao nakon nesreće 1988. Tvrdi da je za oporavak zaslužna supruga.

FILM I KNJIGA
Na ovu temu Michael Chricton snimio je 1978. bolnički triler "Koma", a tako se zove i knjiga Alexa Garlanda, u kojoj su glavnog lika Carla razbojnici pretukli na londonskim ulicama. Knjiga prenosi njegove snove dok u komi leži u bolnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom