Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Putujete? Pripremite se kako ne bi skupo plaćali greške

Naše kolumnistice Ana Vrbošič i Danijela Princi Grgat vas savjetuju što napraviti kada se nađete u stranoj zemlji i u nemogućnosti ste platiti kreditnom karticom

VIDEO

Prošli tjedan dobile smo jedan telefonski poziv u pomoć, i to iz SAD-a. Zvao nas je naš prijatelj koji je tamo otišao na službeni put. Prije puta, kako ne bi nosio gotovinu, na devizni račun uplatio je određenu svotu eura, računajući kako će u Americi koristiti svoju deviznu karticu i s njome plaćati troškove hotela i hrane. Prilikom dolaska u hotel, doživio je "hladan tuš", na kartici se nalaze euri, koji se ne mogu automatski konvertirati u američke dolare (pravilo je da se može koristiti samo valuta koja je uplaćena na devizni račun). Problem!

Mi mu, nažalost, nismo bile od velike pomoći. Nismo mogli na njegov devizni račun uplatiti dolare, budući da to Zakon o deviznom poslovanju ne dopušta.

Primjer drugi: u tijeku je Europsko nogometno prvenstvo. Čitamo kako su naši navijači nakon dugog putovanja napokon stigli u Poljsku, gladni i žedni (s eurima u džepu) htjeli su nešto kupiti. Niti oni nisu  imali sreće. U Poljskoj euro nije službena valuta, već poljski zlot (PLN). Mislimo, da je bila nedjelja ili vrijeme kada mjenjačnice nisu radile!

Evo još jedan primjer, koji je, priznajemo i nas iznenadio. Kolega je otišao u Francusku na službeni put, nije htio nositi gotovinu već je planirao troškove puta platiti kreditnom karticom. Kod nas je običaj da se identitet korisnika kreditne kartice potvrđuje potpisom na slipu, ali tamo su od njega tražili da upiše pin. Pa on čak nije niti znao da ga je dobio (ako vi ne znate svoj pit, da li bar znate gdje ste spremili obavijest o njemu?!).  Sve ove tri priče uče nas da se prilikom odlaska na put, naročito ako se ne radi o zemlji u okruženju, treba raspitati o pravilima plaćanja.

U kojim zemljama je euro službena valuta?

Ne zaboravite, nisu sve zemlje Europe pa čak i Europske unije u Eurozoni u kojoj je službena valuta euro. Trenutno je u Eurozoni 17 država: Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Malta, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska, osim u ovim zemljama euro se također upotrebljava i u Andori, Monaku, Crnoj Gori i na Kosovu.

U drugim zemljama su službene nacionalne valute. Ako ništa drugo, na službenim stranicama veleposlanstava možete vidjeti koja pravila i valuta plaćanja vrijede u pojedinoj zemlji.  Također, prije puta, za kupnju neke valute morate se prethodno najaviti u poslovnici banke kako bi vam se sredstva mogla osigurati na vrijeme (ne ostavljaj te to za zadnji trenutak). Nemojte dopustiti da vam zbog ovakve „sitnice“ zagorčavaju putovanje. 

I za kraj, mnogi od nas kada troše u stranoj valuti nemaju pravi osjećaj za vrijednost novca, znajte da npr. 10 britanskih funti (GBP) nije „sića“ već da je to ipak 96 kuna (isto vrijedi i za kupnju preko interneta, ali o tome neki drugi put).

O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta Hrvatski institut za financijsku edukaciju, možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode