10 koraka do izlaza iz dugova: Naučite kako možete uštedjeti | 24sata
Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 8

10 koraka do izlaza iz dugova: Naučite kako možete uštedjeti

10 koraka do izlaza iz dugova: Naučite kako možete uštedjeti
1

Procjena štete: Tijekom dva tjedna zapisujte baš svaku lipu, a u planiranju pomaže i pravilo 20 posto. Osim toga, možete prodati sve ono što vam više ne treba

VIDEO

Kako biste izašli iz duga, prvi korak je objektivna analiza problema. Prestanite ga ignorirati, odnosno gomilati neplaćene račune i bacati obavijesti banke o prekoračenju minusa. Da biste dobili jasniju sliku o trenutačnoj financijskoj situaciji, sjednite s cijelom obitelji i zapišite koliko točno dugujete te kome. Ako vam otplata duga uzima više od 20 posto mjesečnih prihoda, onda biste osobito morali napraviti hitan plan za reorganizaciju troškova. 

Uz to obvezno označite na kojem su dugu najveće kamate jer biste se njemu trebali odmah posvetiti. Rješavanjem takvih dugova ćete se dugoročno riješiti najveće financijske opterećenosti. No vrlo je važno da napravite kućni proračun, odnosno točno utvrdite koji su vam nužni rashodi poput onih za hranu, nužnu odjeću, režije, obrazovanje... 

Uz to razmislite i na što nepotrebno trošite novac, tj. imate li kakvih luksuznijih navika kojih biste se mogli odreći dok ne budete financijski stabilniji. Najbolje je da u razdoblju od dva do tri tjedna zapisujete baš svaku stavku na koju ste potrošili novac. Tako ćete najlakše moći utvrditi na što ide većina vaših prihoda i možete li ih ikako ograničiti. 

Riješite se kartica i plaćajte ‘kešom’

Radije plaćajte gotovinom, a ne karticom jer tako imate stvaran osjećaj koliko novca trošite. Najbolje je da ih se potpuno riješite ili date pouzdanom rođaku ili prijatelju na čuvanje.

Zamolite vjerovnike za odgodu plaćanja duga

Obavijestite vjerovnike o financijskim problemima u kojima ste se našli. Vjerojatno će imati razumijevanja pa ćete ih uspjeti nagovoriti na kraću odgodu plaćanja. Osim toga, tako će si ipak osigurati naplatu duga. 

Proučite cijene operatera 

Pregledajte račune za mobitel, telefon, TV pretplatu, internet pa se raspitajte postoje li povoljniji dobavljači tih usluga. Režije plaćajte ondje gdje su najmanje naknade, najbolje izravno u poslovnici.

Ne pokrivajte dug novom karticom

Koliko god vam bio velik dug na kartici, nikako nemojte otvarati drugu kako biste ga pokrili. Tako ćete samo zapasti u još veće poteškoće i plaćati dvostruke kamate. Radije doznajte koja banka nudi najniže kamate na posuđeni novac te najdulji rok otplate. 

Uštedite na trošku automobila

Umjesto da autom idete na posao, razmislite o javnom prijevozu, biciklu ili zajedničkoj vožnji sa susjedima ili kolegama. Uz to se bavite besplatnim sportovima poput trčanja ili planinarenja. 

Ekološkom sviješću do uštede

Redovitim gašenjem svjetla, manjim zagrijavanjem prostorija zimi te manjom upotrebom klima-uređaja tijekom ljeta ne samo da čuvate okoliš nego i ostvarujete značajne uštede. 

Probajte plaćati više od minimalne rate kredita

Ako možete, plaćajte rate kredita češće nego je to uobičajeno i više od predviđenog minimuma. Time ćete smanjiti vrijeme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i u isto vrijeme uštedjeti plaćajući manje kamate.

Prodajte ono što vam ne treba

Ako imate sobu viška, pokušajte je iznajmiti. Bilo bi dobro i prodati sve nepotrebne stvari koje ne koristite - od odjeće do kućanskih aparata. Osim novca, dobit ćete i više prostora u stanu. 

Pitajte za pomoć ako ne možete sami riješiti dug

Ako sami ipak ne uspijete upravljati dugom, obratite se za pomoć financijskom stručnjaku, u banci ili centru za socijalnu skrb. Pomoć možete potražiti i u nevladinim udrugama koje se bave problemima prezaduženih građana. 

Bolje je ipak uzeti nenamjenski kredit

Dugoročno planirajte buduće troškove pa radije štedite novac za točno određenu namjenu nego da uzmete novi kredit. Ako baš morate, radije uzmite nenamjenski kredit nego karticu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati
PREKID ODNOSA

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati

U mnogim obiteljima dođe do prekida odnosa između braće i sestara. Ponekad loš odnos iz djetinjstva preraste u ogorčenost, a nekada je to naprosto različitost u karakterima
Svaki znak ima vladara: Sunce hrabrost daje Lavu, Ovnu Mars
IMA NEKA TAJNA VEZA

Svaki znak ima vladara: Sunce hrabrost daje Lavu, Ovnu Mars

Vladajući planet je šef vašeg znaka. Budući da Mjesec predstavlja arhetip majke - Rak je brižan prema najmilijima, Jupiter donosi sreću Strijelcu, a Neptun je Ribe nagradio umjetničkim talentima