Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

10 novogodišnjih odluka s kojima možete započeti danas!

10 novogodišnjih odluka s kojima možete započeti danas!
1

Početkom svake godine mnogi donese odluke o promjenama koje će uvesti u svoj život. Donosimo vam 10 odluka koje će vam pomoći da pritom i uštedite

VIDEO

Dolaskom svake nove godine mnogi od nas rade istu stvar – isplaniraju i donesu novogodišnju odluku koje se na kraju ipak ne pridržavaju te je ne ispune. Izgubiti na težini, prestati pušiti, jesti zdravije – to su upravo neke od najčešće planiranih, ali i neispunjenih odluka. Najčešće je to zato što one zahtijevaju duže vrijeme za realizaciju, dok istovremeno želimo vidjeti njihove rezultate odmah. Problem je taj da bez brzo uočljivih rezultata, mnogi svjesno odustaju od bilo kakvog daljnjeg pokušaja izvedbe donesene odluke.

Pokušajte stoga ove godine donijeti odluke koje možete sasvim jednostavno ostvariti. Donosimo vam upravo deset takvih odluka s kojima možete započeti već ovoga trenutka, a da od vas ne iziskuju nikakve posebne napore. Zadovoljstvo zbog ostvarenih odluka, ali i uštede prilikom njihova obavljanja zasigurno je krajnji cilj koji svatko želi postići.

1. Zatvorite vodu dok perete zube

Dok perete zube, zatvorite vodu da nepotrebno curi iz slavine jer tako možete uštedjeti i do nekoliko litara dnevno. Isti savjet primijenite i pri pranju ruku, pri šamponiranju kose ili dok se brijete. Kod pranja posuđa  također nemojte pustiti da voda stalno teče. Radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu toplom vodom u kojoj ćete posuđe oprati.

 Štednjom vode pridonijet ćete smanjenju kućnih troškova te je važno zapamtiti i da, ako imate dvotarifno brojilo, vodu radije zagrijavajte po noći kada je cijena električne energije niža.

2. Štedite svaki mjesec

Štednja je nešto čega se mnogi od nas groze jer ona zahtijeva brojna odricanja i odgađanja kupovine stvari koje bismo si svakodnevno željeli priuštiti. Međutim, štednja ne mora biti samo mučna stavka u vašem životu. Primjerice, odredite konačnu svotu koju ćete iz mjesečnih prihoda izdvajati i spremiti. Nakon što platite režije, kupite hranu i sve potrebne namirnice, izdvojite novčanicu od 50 kuna ili više, odnosno manje ovisno o vašim prihodima. 

To je malena svota bez koje ćete taj mjesec moći preživjeti, a koja će vam u velikim količinama svakako dobro poslužiti jednoga dana kada će biti potrebna. Sama odluka da kažete ''želim uštedjeti'' nije dovoljna ako to ne mislite ozbiljno. Stvar je samo u tome da odredite sumu koju ćete svaki mjesec odvajati i toga se pridržavati.  

3. Isključite elektroničke uređaje kada ih ne koristite

Elektroničke uređaje je dobro isključiti iz struje u trenutku kada ih ne koristite jer ćete tako također uštedjeti energiju, ali i ponešto novaca. Primjerice, kada ne koristite računalo radije ga ugasite. Ako ga ipak morate ostaviti upaljenim, dok ga ne koristite ugasite barem monitor jer on troši više od pola energije cijeloga sustava. 

Također, televizor u ''stand by'' načinu rada troši i do 24 posto energije više u odnosu na potrošnju energije kada je upaljen. Neki punjači za mobitele, osobna prijenosna računala i digitalne kamere troše energiju i kada su uređaji napunjeni i kada su odvojeni od punjača.

4. Ne držite dugo otvorena vrata hladnjaka

Kako ne biste širili hladnoću kućanstvom, odnosno toplinu dovodili u hladnjak, njegova vrata nemojte držite otvorena duže nego što je to potrebno. Prije nego što otvorite vrata hladnjaka razmislite o tome što vam je sve potrebno iz njega kako biste u što kraćem vremenu uzeli sve potrebne namirnice umjesto da dugo stojite i proučavate što se sve u njemu nalazi. Prilikom zatvaranja vrata hladnjaka provjerite jeste li ih dobro zatvorili. Osim štednje energije, na ovaj način štedite i novac.

5. Sastavite popis namirnica prije kupovine

Prije kupovine, složite popis namirnica koje vam trebaju i koje želite kupiti te ga se strogo pridržavajte. Kupujete li samo namirnice s napravljenog popisa za kupnju, znatno ćete srezati troškove za hranu. Nakon što neku s popisa ubacite u košaricu, prekrižite je kako ne biste od mnoštva potrebnih namirnica dvaput kupili jednaku. 

Na ovaj način prije samog odlaska u kupovinu donijet ćete odluku o kupovini namirnica i proizvoda na koje nikako neće utjecati jarke i blještave reklame u supermarketima već samo realna potreba za one najnužnije

6. Regulirajte termostat na određenoj temperaturi

Održavanje visokih temperatura zraka u prostorijama te spuštanje temperature otvaranjem prozora jedna je od najčešćih grešaka kojima rasipamo energiju, a samim time i novac kojim plaćamo grijanje. Radije odredite optimalnu visinu temperature za pojedine prostorije u kojima ćete boraviti, a koje odgovaraju vašoj osobnoj percepciji ugodnosti. Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo jedan posto, godišnje možete uštedjeti približno 5 posto energije za grijanje pa tako i smanjiti račune

7. Ugasite svjetlo kada odlazite iz prostorije

Kada napuštate prostoriju u kojoj se više nitko ne nalazi, ugasite rasvjetu. Osim uštede energije, uštedjet ćete i novčane svote koje biste inače morali izdvojiti za plaćanje računa. Također je potrebno pametno gospodariti rasvjetom u prostorijama poput toaleta, skladišta, podruma ili hodnika u kojima većinu vremena nitko ne boravi. 

Kako biste dodatno uštedjeli, savjetujemo i da zamijenite stare žarulje štednim žaruljama koje troše i do šest puta manje energije, a životni vijek im je i do 10 puta dulji. Koristite žarulju manje snage gdje je to moguće. 

8. Rjeđe idite u kupovinu hrane

Ovisno o vašim prehrambenim navikama i financijskim mogućnostima, planirajte vremenske termine kupovine. Umjesto da svaki dan posjećujete trgovine zbog nužnih namirnica, radije odite u nabavku jedanput na tjedan ili dvaput na mjesec. 

Iako ćete se tada možda iznenaditi zbog visine iznosa koji ćete morati odvojiti za hranu, kupnjom većih količina namirnica odjednom možete dodatno uštedjeti. Ako kupujete veće količine namirnica, proći ćete jeftinije nego ako ih kupujete u manjim količinama.

9. Uklonite nepotrebne troškove

Ako samo malo razmislite, sigurno ćete naći barem jedan ili dva mjesečna troška koje možete sasvim jednostavno bez problema ukloniti iz svoga budžeta. Svatko od nas često kupuje nepotrebne stvari koje nam skoro nikada ne trebaju te koje vrlo često završe ili u spremištu ili u smeću. 

Odluka o uklanjanju takvih nepotrebnih troškova pomoći će vam da istovremeno uštedite svotu novaca koju biste inače iskoristili na nešto sasvim nepotrebno, umjesto da kupite nešto korisno. 

10. Sušite odjeću na toplom zraku 

Čim temperature porastu, zaboravite na sušilice i tople radijatore na kojima zimi sušite odjeću. Radije iznesite mokru odjeću na dvorišna, balkonska ili prozorska sušila neka se na toplom povjetarcu suše. Osim što ćete tako mnogo uštedjeti na električnoj energiji, prirodan miris svježe oprane odjeće proširit će se vašim čitavim kućanstvom. 

Ovih deset jednostavnih odluka možete se pridržavati svaki dan. Razmislite koliko dugo nepotrebno gore rasvjetna tijela dok vas nema u prostoriji, koliko vode istječe iz slavine dok je nitko ne koristi ili koliko nepotrebnih stvari kupite u trgovini jer prije toga niste napravili popis za kupovinu. Pridržavanjem ovih odluka svaki dan učinit ćete nešto čime štedite. Iako vam se ušteda možda ponekad čini malom, svaka ušteđena kuna je vrijedna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode