Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

21 posto Hrvata ne poznaje niti jedan strani jezik!

21 posto Hrvata ne poznaje niti jedan strani jezik!
1

Najnovije istraživanje poznavanja stranih jezika pokazuje da je poznavanje barem jednog najprisutnije među građanima Istre. Dominantnu ulogu ima engleski jezik

VIDEO

Od malih nogu nas uče kako je potrebno ulagati u vlastito obrazovanje, a posebice u učenje stranih jezika. Školarci već u osnovnoj školi uče jedan, a nerijetko i više stranih jezika, dok mnogi roditelji započnu s izobrazbom poznavanja stranih jezika svojih mališana i prije njihova polaska u školu. 

S obzirom na to da ćemo uskoro ući u novu zajednicu zemalja gdje planovi obrazovanja definiraju kako svaki građanin Europske unije treba znati barem tri jezika, izobrazba je tim više potrebnija i važnija.  

Kako Hrvatska uz to pruža i mnoštvo mogućnosti kojima se može vrlo lako pozicionirati kao snažno turističko odredište, Centar za istraživanje tržišta GfK proveo je tijekom listopada ove godine istraživanje o poznavanju stranih jezika na reprezentativnom uzorku od 1000 građana Hrvatske starijih od 15 godina.

Veći interes za učenje stranih jezika

Prvo takvo istraživanje GfK je proveo krajem 2006. godine kada je oko 50 posto građana starijih od 15 godina iskazalo da barem donekle poznaje neki strani jezik. U razmaku od oko 7 godina došlo je do zapaženog skoka u učenju stranih jezika. Čak 79 posto njih nedavno se izjasnilo kako poznaje barem jedan strani jezik, dok preostalih 21 posto ne poznaje niti jedan.

Poznavanje barem jednog stranog jezika danas je najprisutnije među građanima Istre s Primorjem, zatim kod građana Zagreba te u Dalmaciji, dok je najmanje u Slavoniji. Osobe s minimalnim, odnosno nepotpunim osnovnim obrazovanjem u 76 posto slučajeva niti malo ne poznaju strane jezike, one s osnovnom školom 45 posto, dok oni sa srednjim obrazovanjem u 13 posto slučajeva te visokoobrazovani u 5 posto slučajeva ne znaju niti jedan od stranih jezika.

Dominantan engleski, slijede ga njemački i talijanski

Istraživanje je pokazalo kako dominantnu ulogu u Hrvatskoj ima engleski jezik, a za njim slijede njemački i talijanski. Engleski i talijanski jezik poznaje nešto više žena nego muškaraca te su dominantno zastupljeni kod dobnih skupina od 15 do 34 godine. Njemački jezik je podjednako zastupljen među ženama i muškarcima te je znatno više prisutan među starijima od 65 godina. Zanimljiv je podatak da poznavanje tog jezika navode i ispitanici bez školske spreme ili s osnovnim obrazovanjem. Nakon ova tri jezika slijedi poznavanje španjolskog i ruskog jezika. 

Zanimljiva je i činjenica kako su u Školi stranih jezika SC-a, jednoj od popularnijih škola stranih jezika u Zagrebu, potvrdili da se u periodu od 2006. godine do 2010. stalno povećavao broj polaznika, koji otada pa nadalje lagano pada. ''U našoj školi je u zadnjih nekoliko godina pokazan najveći interes za njemački jezik, ali je interesantno kako i ruski jezik mnogima postaje sve više zanimljiv'', rekao nam je Mladen Zec te dodao kako su u njihovoj Školi žene na tečajevima svih jezika svakako u većini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom