Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

5 načina kako jeftino nabaviti ono što biste inače platili!

5 načina kako jeftino nabaviti ono što biste inače platili!
1

Zbog impulzivne kupovine, često završimo s mnoštvom stvari koje nam nikada ne zatrebaju. Saznajte kako željene proizvode možete nabaviti za vrlo malo novaca

VIDEO

S obzirom na to da tvorimo društvo potrošača, često impulzivno kupujemo i još češće završimo s kućom punom stvari koje nam zapravo uopće nisu potrebne te ih nakon nekog vremena niti ne želimo. To sve dovodi do jednog zaključka, a to je da smo uzalud potrošili novac

Ako odlučite da nešto doista želite imati, a žao vam je na to potrošiti velike količine novaca, možete to nabaviti vrlo povoljno ili čak besplatno. Donosimo vam pet savjeta kako nabaviti nešto što želite bez nepotrebnog trošenja kućnog budžeta.

Besplatno nabavite ono što želite kupiti

Zahvaljujući internetu, sasvim brzo i jednostavno možete naći mnoštvo stranica na kojima se besplatno nude razni proizvodi. Jedna od njih je i američka stranica Freecycle na kojoj su članovi stranice podijeljeni u grupe prema državi ili gradu u kojemu žive, a cilj mreže je sprječavanje gomilanja nepotrebnog otpada na odlagalištima. S obzirom na to da je mreža otvorena za sve koji žele reciklirati stvari umjesto da ih bace, tu možete besplatno nabaviti stolice, odjeću, glazbene instrumente te razne kućanske potrepštine.

Također, ukoliko sami posjedujete nešto što želite baciti, potrebno je samo objaviti to na stranici te će vam se na vašu ponudu javiti netko tko želi tu stvar. Poanta ove, ali i sličnih brojnih stranica, jest pokloniti stare i nepotrebne stvari koje bi inače vjerojatno završile u smeću, nekome kome one trebaju. Možda vas ovaj primjer potakne da sami napravite jednu od ovakvih grupa kojih u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno.

Unajmite uslugu ili proizvod

Često nam stvari koje posjedujemo zatrebaju samo jedanput ili privremeno, a na njih smo pri kupnji izdvojili poprilično pozamašne svote novca. Zato je osim kupnje vrlo dobra opcija unajmljivanje. Naime, ukoliko idete na neku proslavu ili obljetnicu koja zahtijeva posebno svečano odijelo za tu jedinstvenu prigodu, postoji opcija iznajmljivanja određene vrste odjeće. Umjesto da skupo platite lijepi komad odjeće koji biste vjerojatno obukli jedanput ili dvaput u životu, a potom ga spremili u ormar na čuvanje, radije odvojite nešto manje novaca na široku ponudu odjeće koju ćete bez imalo grižnje savjesti moći vratiti i potom unajmiti novu ukoliko se za to odlučite. 

Slična opcija postoji i s mnoštvom drugih proizvoda, poput unajmljivanja auta. Naime, mnoge autokuće i specijalizirane tvrtke u svojoj ponudi sadrže opciju iznajmljivanja automobila ili kombija na nekoliko sati, na cijeli dan pa čak i na nekoliko dana. Ukoliko ne posjedujete vozilo, a hitno vam zatreba, ova opcija samostalnog upravljanja i vožnje po vašem izboru svakako će zadovoljiti vaše potrebe, ali i novčanik.

Posudite nešto od prijatelja ili dobrog susjeda

Svatko od nas ima dobre prijatelje ili susjede od kojih je ponekad tražio uslugu. Takva vrsta usluge može se odnositi i na posudbu predmeta koji vam u određenom trenutku privremeno zatrebaju, a ne želite ih kupiti niti na njih potrošiti preveliki budžet. Naime, u slučaju da preuređujete kuhinju ili drvenu policu za koju vam je potreban odgovarajući alat koji ne posjedujete, susjeda ili prijatelja možete zamoliti za pomoć.  

Naravno, posudba je dvosmjerna ulica. Također ćete i vi možda nešto trebati posuditi prijatelju pa imajte na umu kako, bez obzira o kojoj vrsti usluge i posudbe se radilo, posuđenu stvar trebate vratiti neoštećenu i u određenom, ne predugačkom, vremenskom roku.

Razmjena dobara 

Jedan od najstarijih oblika trgovine među ljudima bila je upravo razmjena dobara i usluga. Naime, ideja je sljedeća – umjesto plaćanjem novcem i gotovinom, roba i usluge su se trampale, odnosno razmjenjivale ovisno o potražnji. Primjerice, ako ste vješti u šivanju i izradi odjevnih predmeta, možete ih ponuditi u zamjenu nekome tko je vještu u servisiranju računala koje je vašem kompjuteru potrebno. Naravno, sve ovisi o obostranoj koristi, zadovoljstvu te potrebama određenih usluga. 

Jedino pitanje koje se ovdje nameće jest ono o adekvatnoj vrijednosti robe ili usluge koja se razmjenjuje. Ako ćete tražiti ili nuditi uslugu koja je adekvatna usluzi koju primate, mjereno u novčanim jedinicama, razmjena će biti jednostavna. Problem predstavljaju ponuđena i primljena uslugu različite novčane vrijednosti, ali svakako imajte na umu kako bi njih trebalo promatrati iz aspekta koliko su vam doista potrebne, odnosno koliku vrijednost za vas imaju te koliko su vam korisne. Iako u svijetu postoji mnoštvo stranica koje se bave ovakvim vidom trampe, u Hrvatskoj možete posjetiti portal "Imam - imaš". Registrirajte se i, kako tvorci "Imam-imaš" poručuju - Neka zamjena počne!  

Kupite već korišteno

Second hand shopovi kao da su u posljednjih godinu dana niknuli diljem zemlje. Na gotovo svakom uglu možete pronaći takav oblik trgovina u kojemu možete za povoljnu cijenu kupiti razne predmete, najčešće odjevne, koje je već netko koristio te ga, vrlo vjerojatno, platio mnogo više nego što biste ga vi platili. S obzirom na to da su cijene često niske i vrlo povoljne, ovo je svakako dobar odabir kupovine. Ukoliko i sami posjedujete jedan takav određeni predmet koji vam više ne treba, također ga možete ponuditi određenoj trgovini koja će ga otkupiti po dogovorenoj cijeni.

Ne postoji nikakav zakon koji nam nalaže da sve što kupimo mora biti potpuno novo. Vjerojatno svatko uživa u kupovini novih stvari, ali prije toga treba svakako barem dvaput dobro razmisliti. Ako smatrate da doista nešto trebate, to možete bez problema nabaviti besplatno ili za upola nižu cijenu, a da vam svejedno preostane nešto novaca u džepu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom