Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

'Bez računovodstva - nema ispravnog vođenja poslovanja'

'Bez računovodstva - nema ispravnog vođenja poslovanja'
2

U sklopu projekta "Od nezaposlene do zaposlene" razgovarali smo s jednom od predavačica - Aleksandrom Carvalho, vlasnicom računovodstvenog servisa Mereor

VIDEO

Jedan od segmenata poslovanja koje poduzetnici često nepravedno zanemaruju je računovodstvo. U sklopu projekta "Od nezaposlene do zaposlene" razgovarali smo s jednom od predavačica - Aleksandrom Carvalho, vlasnicom i direktoricom računovodstvenog servisa Mereor iz Zagreba. Što je naučila naše finalistice te s kojim izazovima se suočava jedna računovotkinja u Hrvatskoj, saznajte u nastavku.

Kako ste koncipirali svoja predavanja sudionicama projekta? Radilo se o izazovnoj materiji - računovodstvu?

"Krenulo je s prezentacijom koja je bila dosta kratka – nisam željela ih zamarati sa stručnim stvarima koje možda ne razumiju, te ih možda ne zanimaju i ne dotiču. Saznala sam koje ih stvari zanimaju i ušli smo u diskusiju. Iz te diskusije su izašla konkretna pitanja na koje sam im odgovorila. U predavanju sudionicama projekta te kroz iskustvo u radu s klijentima mogu zaključiti kako jednostavno  postoje razni profili i pristupi. Npr. neki klijenti žele znati sve segmente računovodstva dok neki žele znati – minimalno. Obično se ispostavi da takvi klijeti, koji žele minimalno znati – teško posluju." 

Temeljiti i "dosadni"

Kako je spomenula ranije u razgovoru, rad s raznim poslovnim subjektima nije uvijek lagan. Aleksandra nam je objasnila kako na inicijalnom sastanku s potencijalnim klijentima unaprijed bitno naznačiti koliko je računovodstvo važno, te koliko je bitno biti temeljit i precizan, odnosno kako će im, uvjetno rečeno - "dosađivati". "Dosadni u smislu da ćemo stalno biti ažurni i redoviti po pitanju financijskog izvještavanja", objašnjava Carvalho i dodaje: "Prilikom pokretanja posla poduzetnici su puni pitanja kao što su „Što se od troškova priznaje, a što ne?“, "Koje su razlike između R1 i R2 računa“, „Kako se izdaje račun“, „Za ili protiv ulaska u sustav PDV-a“ i sl."   

Početak jednog poduzetničkog projekta često je vrlo izazovan te se nameće pitanje kako pravilno širiti posao. "Iz mojeg iskustva, to se radi korak po korak. Bitno je polagano širiti posao i, što je najvažnije, imati "zdrave" klijente. I nikada ne ignorirati računovodstvo" .

Problemi u Hrvatskoj

Poslovati u Hrvatskoj izazovno je, posebno u vrijeme krize. Što je pomoglo njezinom računovodstvenom servisu u poslovanju? "Drugačiji smo od drugih servisa jer naš pristup je individualan. Taj pristup proizlazi iz dosadašnjeg radnog iskustva u Velikoj Britaniji gdje sam radila 11 godina - gdje je takav odnos prema ljudima normalna stvar. Posao gradimo  na na „zdravim“ temeljima te smo jako zadovoljni što imamo odlične klijente" 

Što mijenjati kako bi poslovanje u Hrvatskoj bilo lakše, profitabilnije, uspješnije? Potrebne su promjene: "Potrebno je mijenjati cijeli pristup, rad javne uprave, propisi koje nitko ne može raspetljati, sve traje predugo. Birokratske barijere i nameti koje moramo dodatno obračunavati. Strani investitori često postavljaju pitanje „Zašto to moram platiti?“. Zapravo investitori najčešće žele sve namete platiti ali neka se to onda objedini, neka se pojednostavi. To je nažalost nešto što se nije promijenilo." 

"Od nezaposlene do zaposlene"

"Drago mi je da su naše finalistice imale priliku slušati o računovodstvu. Često ljudi misle kako je računovodstvo samo nužno zlo, nešto što moraju slušati zato što zakon kaže tako. U stvarnosti je financijsko izvještavanje jako bitno odgovornoj osobi, osobi koja vodi poslovanje. Kako posluje, koje su porezne obveze i sl." 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana