Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Rast cijena struje, plina i grijanja prepušten tržištu?

Rast cijena struje, plina i grijanja prepušten tržištu?
2

Nedavne najave porasta cijena grijanja podigle su mnogo prašine među mnogima koji će tako vrlo skupo platiti ovogodišnju cijenu grijanja. Što nas očekuje ove zime?

VIDEO

Hoće li ova zima za građane Hrvatske biti zima skupog grijanja i skupe električne energije? 

Prema sadašnjem stanju čini se da će biti tako jer nove najave koje dolaze od Vlade na to upućuju. Nakon Zakona o energiji Vlada donošenjem regulacije energetskih djelatnosti prestaje odlučivati o cijenama struje, plina i grijanja, koje su tako postale potpuno ovisne o kretanjima tržišta. O cijeni će tako odlučivati isključivo mjerodavna regulatorna agencija HERA, čija se odluka o grijanju, skupljem za više od 30 posto, očekuje svaki dan. Do tada, poručio je premijer Zoran Milanović, cijene energenata više neće biti politički arbitrirane, nego će isključivo ovisiti o tržištu, a Vlada će samo zaštititi najsiromašnije.  

No, ovo nije prvi put da se ove godine govori o povećanju cijena grijanja. Podsjećamo kako je još u rujnu HEP poslao zahtjeve za poskupljenjem grijanja u šest gradova: Zagreb, Osijek, Velika Gorica, Sisak, Zaprešić i Samobor. Time bi povećanje cijena grijanja pogodilo oko 123,000 korisnika, koji bi u prosjeku mogli dobiti račune za grijanje veće za 150 kuna.  Hrvatska elektroprivreda pravda takav zahtjev porastom cijena energenata i činjenicom da cijene nisu mijenjane od početka 2009. godine.

Premijer Milanović je izjavio "Vlada ne može biti odgovorna za kretanje cijena energenata na svjetskom ili mediteranskom tržištu i zabijanje glave u pijesak glede toga problema vodi do gomilanja dugova i gubitaka. Nema opravdanja da se u Vukovaru plaća viša, a u Zagrebu znatno niža cijena grijanja jer netko je tu politički arbitrirao"  te zaključio "Pomagati ćemo siromašnima koji ne mogu platiti, ali nećemo dopustiti političke manipulacije", prenosi HRT.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana