Pametna kuna

Komentari 3

Deset najčešćih pogrešaka prilikom traženja novog posla

Deset najčešćih pogrešaka prilikom traženja novog posla

Natječaj na koji se prijavljujete prilika je da pokažete najbolje od sebe. Za uspjeh su nužne disciplina i priprema, a dobro je paziti i kakav imidž imate na internetu...

Najviše se griješi u pristupu potencijalnom poslodavcu pa tako ni najbolji životopis ne vrijedi mnogo ako se na razgovoru ostavi loš dojam. Zamislite prodavača koji vas nagovara da kupite njegov proizvod. Ključan će biti konačan dojam koji će ostaviti na vas, možda i više nego sam proizvod. Slično je s natječajem za posao na kojem “prodajete” sebe i zadatak vam je uvjeriti poslodavca da ste među stotinama kandidata baš vi onaj kojeg treba. Ni jedan poslodavac ne raspisuje natječaj tek toliko, jer trenutačno nije imao drugog posla. 

Stoga otpočetka imajte na umu da ste potrebni timu. Dobivanjem željenog posla život će vam se nesumnjivo promijeniti. Osim neprestanog rada na sebi, a to podrazumijeva da se zanimate za područje kojim se bavi tvrtka, važno je njegovati međuljudske odnose i promijeniti stare navike. Trudite se opravdati povjerenje koje su vam iskazali.

Nekvalitetan životopis

Pregledan, uredan i gramatički ispravan životopis vaša je posjetnica. Na temelju njega poslodavac će odlučiti hoće li vas pozvati na razgovor. Posvetite mu stoga posebnu pozornost.

Neprikladan prvi dojam

Pripazite na izgled. Budite svježi i prikladno odjeveni. Ne žvačite žvaku, isključite mobitel i ponašajte se prirodno. Kad se rukujete, neka stisak ne bude ni prečvrst ni mlitav.

Nepoštivanje dogovora

Kašnjenje je neoprostivo, ali izbjegavajte doći prerano. Najbolje je ući pet minuta prije da se predstavite portiru ili tajnici, koja će vas spojiti s poslodavcem.

Pretjerano hvalisanje

Samopouzdanje je poželjna osobina, ali pazite da ne pretjerate. Nitko ne voli “egotripere” i ako odmah tako nastupite, poslodavac će se pozdraviti s vama.

Postavljanje zahtjeva

Zahtjevima o plaći i godišnjem odmoru i riskirate da ćete pokvariti dojam koji ste ostavili. Usredotočite se na posao, a o pravima ćete imati dovoljno vremena razgovarati.

Nedovoljno razrađena strategija

Izbjegavajte spontanost kad je riječ o traženju posla. Za svako radno mjesto za koje se natječete preporučuje se individualna priprema.

Loš imidž na internetu

Poslodavci priznaju da se o kandidatima često informiraju i na internetu. Stoga se pobrinite i ovašem identitetu na društvenim mrežama poput Facebooka i MySpacea.

Pomanjkanje interesa

Prije razgovora informirajte se o tvrtki i poslu kojim se bavi. Očekujte da će vam poslodavac postaviti barem jedno pitanje kojim želi provjeriti vaš interes za pridruživanje timu

Nedovoljna kompetentnost

Specijalizirani internetski portali s oglasima za posao mogu vam olakšati traženje, ali prije svega dobro proučite koji su kriteriji. Izbjegavajte prijavljivanje na natječaje ako ne ispunjavate njihove zahtjeve.

Neiskrenost na razgovoru

Ne podcjenjujte poslodavca. Vi mu niste ni prvi ni posljednji kandidat i brzo će shvatiti ako mu muljate ili pretjerujete. Iskrenost je najbolja taktika, čak i ako ne urodi uspjehom. Možda vas baš zbog toga zapamti.