Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Doznajte koji je poduzetnički projekt pobijedio na natječaju!

Doznajte koji je poduzetnički projekt pobijedio na natječaju!
24

Od ideje do uspjeha: Nakon gotovo tri mjeseca, natječaj "Pametnom idejom do uspjeha" završio je jednoglasnom odlukom žirija! Doznajte tko je pobijedio

VIDEO

Online nagradni natječaj "Pametnom idejom do uspjeha" započet 24. rujna u svrhu poticanja poduzetničke atmosfere u društvu došao je do svoga vrhunca. Miljenko Graovac (Vipnet Hrvatska), Dario Palčić (Volksbank Hrvatska), Željko Kovač (Centar za poduzetništvo Zagreb), Nikša Tomulić (Kompare.hr), Saša Cvetojević (Insako, CRANE) i Hrvoje Prpić (CRANE) kao članovi žirija natječaja u ovo teško doba krize na sebe su preuzeli izazovni zadatak izbora najbolje ideje. Između čak 178 pristiglih raznolikih ideja odabrali su deset najboljih. Uz glasove čitatelja, ta brojka se smanjila na pet finalista koji su pojedinačno javnim prezentacijama predstavili svoje projekte čitateljima Pametne kune, gledateljima Televizije 24sata te stručnom žiriju koji je imao najtežu zadaću - odabrati najperspektivniju ideju.

Iako su na prošlogodišnji natječaj ''Pametnom idejom do uspjeha'' bile prijavljene čak 132 ideje više, odnosno njih 310, Željko Kovač smatra kako su organizacija i kvaliteta ovogodišnjih ideja puno bolje zbog, tvrdi ''rigoroznijeg filtera'', odnosno strožeg obrasca prijave. ''Kvaliteta prijava se poboljšava iz godine u godinu što će ujedno rezultirati boljim budućim rezultatima u gospodarstvu'', dodaje. Hrvoja Prpića također je iznenadila kvaliteta izloženih radova. ''Sve finalne ideje su investibilne te su čak bolje od onih koje dobijemo u CRANE-u'', tvrdi.

Teška zadaća članova žirija

Prije samog proglašenja pobjedničkog projekta, članovi žirija svim finalistima uputili su samo riječi hvale "Oduševio me entuzijazam kod svih mladih poduzetnika, tako da su samo nijanse odlučivale o pobjedniku'', rekao je Miljenko Graovac. S njime se složio i Dario Palčić naglasivši kako je ''žiri doista imao tešku zadaću: od toliko dobrih pronaći još bolju''.

Nakon finalnog dogovora žirija, odluka o pobjedničkom projektu donesena je jednoglasno. Rang lista finalnih ideja temeljena na sveukupnim glasovima članova žirija izgledala je ovako:

  1. IDerma (Josipa Majić i Ana Burica)
  2. BIC-SIC (Krešimir Dvorski i Ante Gustin)
  3. Apitoksin (Lucijan Jurić)
  4. Vinople (Mislav Kašner)
  5. Fieldpod (Marin Glibić, Markom Miloš, Josip Pisuljak i Mladen Kubat)

Jednoglasna odluka žirija

Ono što je kod žirija prevagnulo prilikom odabira pobjedničkog projekta svakako je prezentacija. ''Predstavnice IDerme imale su upravo stav da ne ostavljaju neodgovorena pitanja te je doista tako i bilo'', rekao je Saša Cvetojević. ''U tih nekoliko minuta koliko su svi imali na raspolaganju za izlaganje svoje ideje i koliko je bitno za prvi dojam, one su se tu definitivno istaknule'', dodao je.

S njime se složio i Nikša Tomulić, naglasivši kako IDerma sadrži sve karakteristike pobjednica – ''prekrasne i pozitivne djevojke te potencijal globalnog rasta'', ali i naglasio kako žiri ima velika daljnja očekivanja od njih. Željko Kovač smatra kako je projekt IDerma odskočio zbog ''gotovo školskog primjera zajedničkoga rada partnerica te uključenja svih spomenutih institucija koje stoje iza njih''

Podrška sponzora projekta

Natječaj Pametnom idejom do uspjeha svoj uspjeh duguje i sponzorima natječaja Vipnetu i Volksbanci. Miljenko Graovac, predstavnik Vipneta, također smatra kako je IDerma ''najkompletniji, najzaokruženiji projekt od početka do kraja'', dok je Dario Palčić dodao kako se iz njihove prezentacije osjeća da iza svega stoji gomila posla i ostvarenih kontakata. 

Iako je prema početnoj tekstualnoj prijavi ne bi svrstao među prvih deset ideja, Hrvoja Prpića IDerma je također iznenadila prezentacijom i timom pa joj je zato i on dao najviše mjesto.

IDerma: "Hvala vam!"

Što se tiče prvih dojmova pobjede na natječaju ''Pametnom idejom do uspjeha'', Ana Burica i Josipa Majić, članice IDerma tima, zahvalile su članovima žirija na ''izuzetno konstruktivnom feedbacku''. ''Ovakav poticaj razmišljanja još nismo dobile ni od koga. I dalje ćemo se truditi i dati sve od sebe da u potpunosti realiziramo naš projekt'', rekla je Bruica.

Pobjednicama natječaja uručene su i bogate nagrade, među kojima je i ona od sponzora natječaja Vipneta, a riječ je o ultrabook prijenosnom računalu i Vip USB sticku za mobilni internet.  Volksbanka im je dodijelila brojne besplatne nagrade među kojima su: otvaranje poslovnog računa, izdavanje Maestro poslovne debitne kartice za prvu godinu korištenja, ugovaranje i vođenje Internet bankarstva, izdavanje mini-keya, vođenje računa u trajanju od 6 mjeseci, sve platno-prometne transakcije u trajanju od 6 mjeseci te jednokratno savjetovanje za optimizaciju poslovanja, a sve uz uvjet da pobjednice zaista osnuju vlastito poduzeće. 

Partner projekta Lenovo poklonio im je laptop Lenovo IdeaPad Z580, a HTC Hrvatska poklonio im je smartphone HTC One X. Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE pobjednicama natječaja poklanja 6 mjeseci besplatnog korištenja coworking prostora u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva te im garantira prezentaciju na showcase-u CRANE-a, čime bi se potencijalno zaokružilo potrebno financiranje projekta. Centar za poduzetništvo Zagreb već je poklonio seminar za top 10 kandidata, a pobjednice će još nagraditi izradom investicijske studije te uslugama poslovnog savjetovanja u trajanju od 6 mjeseci.

"Svi ste pobjednici"

Željko Kovač tvrdi kako bi osobno svih pet projekata promovirao kao kvalitetne ideje te da u natječaju nitko nije gubitnik. ''Jako je bilo teško odlučiti čija je ideja najbolja jer su svi pokazali veliki entuzijazam koji je bitan za buduće poduzetnike'', tvrdi. S njime se složio i Nikša Tomulić naglasivši kako neke ideje još treba doraditi pa stoga savjetuje svim finalistima da nastave sa svojim projektima.

Niti preostali finalisti nisu bili zakinuti u nagradama. Osim pohvala žirija, Vipnet je nagradio tim druge i treće ideje smartphone mobilnim telefonima, dok im je Volksbanka dodijelila besplatno vođenje računa. Centar za poduzetništvo Zagreb također poklanja savjetničke usluge za top 3 ideje u trajanju 3 mjeseca, a Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE osigurava perspektivnim projektima aktivnu podršku te pomoć u upoznavanju potencijalnih klijenata.

Članovi stručnog žirija složili su se kako ih je prilikom predstavljanja projekta BIC-SIC oduševila moderna i kvalitetna prezentacija, ali kako se brinu za njegovu realizaciju zbog stanja infrastrukture u Zagrebu te dogovora s Gradom. Još jedna prezentacija koja ih je ''oborila s nogu'' bilo je predstavljanja projekta Apitoksin. Lucijan Jurić oduševio ih je svojim entuzijazmom, dok je Hrvoje Prpić naglasio kako je dugo razmišljao da prvo mjesto dodijeli upravo tom projektu. Međutim, presudila je činjenica da je druga ideja imala bolje razrađenu strategiju i prezentaciju. Žiri se također složio kako za projekt Vinople Mislava Kašnera postoji potreba i tržište pa stoga treba početi ''korak po korak'', kako je istaknuo Dario Palčić, te da je za njegovu realizaciju potrebno puno troškova i ulaganja. ''Veliki potencijal pokazao je i projekt Fieldpod'', smatra Saša Cvetojević, ali su se preostali članovi žirija složili kako je problem projekta bio u prezentaciji, odnosno kako ga treba puno bolje predstaviti. 

Vidimo se sljedeće godine!

Na samom kraju natječaja ''Pametnom idejom do uspjeha'', Miljenko Graovac čestitao je svim finalistima te ih sve pohvalio. ''Svih pet ideja ugodno me iznenadilo. Iako neke treba još doraditi, sve imaju potencijala i svi mogu biti ponosni na sebe.'' Nikša Tomulić je također dodao kako su sve finalne ideje podložne realizaciji te kako svatko treba nastaviti rad na svojim projektima. ''Svaka čast svima koji su došli do finala. Smatram kako to nisu ideje već projekti. Također mislim da imamo pet pobjednika natječaja jer zapravo svi imaju velike šanse za uspjeh. Sada je red na njima'', zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume