Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 28

Gdje možemo više uštedjeti: na tržnici ili u supermarketu?

Gdje možemo više uštedjeti: na tržnici ili u supermarketu?
3

Pametna kuna usporedila je cijene na tržnici i u supermarketu. Uzeli smo 100 kuna i kupili deset proizvoda na tržnici i u supermarketu, saznajte kakvi su rezultati

VIDEO

Iako trenutno vlada mišljenje kako su proizvodi na tržnicama puno skuplji nego u supermarketima, činjenica je da se često radi o namirnicama sličnog (inozemnog) podrijetla, a ne o domaćem uzgoju. Također to podrazumijeva stanovitu razinu opreza kako vam netko ne bi uvozni proizvod predstavio i krivo deklarirao kao domaći. 

U potrazi za odgovorima na ova pitanja odlučili smo posjetiti jednu zagrebačku tržnicu i jedan supermarket te usporediti cijene deset osnovnih prehrambenih proizvoda i utvrditi nudi li tržnica, odnosno supermarket povoljnije cijene. Uzeli smo 100 kuna za kupnju na tržnici i jednak iznos za supermarket kako bismo utvrdili kolika je zapravo razlika u cijenama. 

Usporedba cijena na tržnici i u supermarketu 

Pri usporedbi smo napravili popis od deset stvari koje svakodnevno koristimo i koje možemo pronaći i u supermarketu i na tržnici. Naglasak je bio na sezonskom voću i povrću. Riječ je o mrkvi, luku, krumpiru, rajčici, tikvicama, kupusu, nektarinama, bananama, jajima i svježem siru. Prilikom odabira usmjerili smo se na kupnju domaćih hrvatskih proizvoda.

Povrće

Cijene mrkve i luka na tržnici po kilogramu iznose 6 kuna. Mrkva se u supermarketu može kupiti po identičnoj cijeni, dok je luk ipak jednu kunu skuplji te je njegova cijena 7 kuna. Domaći krumpir i tikvice mogu se na tržnici nabaviti po cijeni od 5 kuna, dok je cijena krumpira u supermarketu nešto niža i iznosi 2,49 kuna, a cijena tikvica malo viša i iznosi 5,99 kuna.

Jedna od rijetkih namirnica koja ima isti iznos cijene na oba prodajna mjesta jest rajčica čiji kilogram košta 8 kuna, odnosno u trgovini 7,99 kuna. Znatna razlika postoji u cijeni kupusa. Na tržnici košta čak 12 kuna, dok se u supermarketu može nabaviti po cijeni već od 4,99 kuna.

Jaja i svježi sir

Slična stvar vrijedi i za jaja, budući da njihova cijena varira ovisno o proizvođaču i klasi. Pakiranje od deset domaćih jaja na tržnici košta 12 kuna, dok se u supermarketu može nabaviti po cijeni od 9,99 kuna, s tim da smo kupili L klasu. Prilikom odabira svježeg sira i jaja u supermarketima uzeli smo u obzir prosječnu srednju cijenu. 

Posebnu pozornost treba obratiti na svježi sir čija cijena po kilogramu na tržnici iznosi 24 kune. U supermarketima se on uglavnom nalazi u pakiranju od 500 grama po prosječnoj cijeni od 15,79 kuna. Ukoliko se odlučite za dva takva pakiranja, odnosno kilogram sira u supermarketu, platit ćete ga 31,58 kuna. 

Voće

Cijena slatkih domaćih nektarina na svim prodajnim mjestima na tržnici jest 12 kuna po kilogramu, dok je u supermarketu znatno viša te iznosi 16,99 kuna. Ipak, nije sve voće skuplje u supermarketu. Cijena banana na tržnici iznosi 10 kuna te je za jednu kunu viša od cijena banana u supermarketu. Od deset spomenutih namirnica, njih četiri su skuplje na tržnici, dok su druge četiri skuplje u supermarketu. Preostale dvije koštaju jednako. 

Koliko smo potrošili i što smo zapazili? 

Kada smo kupili sve namirnice, račun u supermarketu je iznosio 104.85 kuna dok je na tržnici bio ravno 100 kuna. 

Ono što smo zapazili jest da na tržnici postoji velika ponuda dok u supermarketima ipak nema izbora osim kupnje jednog proizvoda. Za uporne tržnica nudi veću uštedu zbog veće varijacije cijena pojedinih proizvoda te se tako može proći puno povoljnije nego u supermarketima, a time kupiti i kvalitetniji proizvod. 

Dobro je znati činjenicu da domaće male proizvođače možete na tržnicama pronaći petkom i subotom jer nemaju dovoljno robe da je prodaju  tijekom cijelog tjedna. Ako je domaći proizvod u pitanju onda će biti označeno porijeklo proizvoda.  Također, možete i po cijeni zaključiti o kakvom se proizvodu radi jer su nažalost uvozni proizvodi puno povoljniji nego iz domaćeg uzgoja.  

Iako cijene uglavnom variraju od nekoliko lipa do nekoliko kuna, to ipak može biti znatna razlika kod velikih mjesečnih kupnji. Poneku kunu više možete također uštedjeti ukoliko odlučite posjetiti tržnicu u poslijepodnevnim satima kada, iako ima manje namirnica, prodavači snižavaju cijene kako bi prodali što više voća i povrća koje idući dan neće privući kupce zbog toga jer neće biti svježe. U potrazi za jeftinijim proizvodom u supermarketima, treba posebno pratiti tjedne i mjesečne akcije kada se većina spomenutih namirnica može kupiti po znatno nižim cijenama. 

Zaključak

Na tržnici smo kupili sljedeće proizvode po sljedećoj cijeni: mrkva (1 kg) 6 kuna, rajčica (1 kg) 8 kuna, nektarina (1 kg) 12 kuna, luk (1 kg) 6 kuna, krumpir (1 kg) 5 kuna, svježi sir (1 kg) 24 kune, kupus (1 kg) 12 kuna, tikvice (1 kg) 5 kuna, banane (1 kg) 10 kuna i svježa jaja L klasa (10 komada) po cijeni od 12 kuna. Ukupna potrošnja iznosi 100 kuna.

U supermarketu smo kupili sljedeće proizvode: mrkva (1 kg) 5,99 kuna, rajčica (1 kg) 8,04 kuna, nektarina (1 kg) 18,81 kuna, luk (1 kg) 5,06 kuna, krumpir (1 kg) 2,52 kuna, svježi sir (1 kg) 31,58 kuna, kupus (1 kg) 4,81 kuna, tikvice (1 kg) 6,52 kuna, banane (1 kg) 9,03 kuna i  svježa jaja L klasa (10 komada) po cijeni od 12,49 kuna. Ukupna potrošnja iznosi 104,85 kuna.

Iako je konačna razlika u zboju cijena iznosila samo 4 kune i 85 lipa moramo zaključiti kako je tržnica ipak povoljnija opcija. Zašto? Razloga je više a to su: 

  • veći izbor robe, 
  • veće cjenovne varijacije i
  • veći broj domaćih proizvoda.  

Ovisno o vašim potrebama te na temelju prikazanog iznosa cijena spomenutih namirnica, zaključak je da je na tržnici povoljnije iako sve ovisi o namirnicama koje ćete kupiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom