Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 16

Gdje više uštedjeti: u malom ili velikom dućanu ili u drogeriji?

Gdje više uštedjeti: u malom ili velikom dućanu ili u drogeriji?
4

Pametna kuna usporedila je cijene higijenskih potrepština u vrijednosti od 50 kuna u supermarketu, maloj trgovini te drogeriji. Pogledajte rezultate

VIDEO

Higijenske potrepštine poput sapuna i gela za tuširanje namirnice su koje svakodnevno koristimo. Jeste li ikada pokušali izračunati koliko novaca iz svoga budžeta izdvajate kako biste ih uvijek imali u svome domaćinstvu?

Iako je sve učestalija pojava velikih shopping centara s drogerijama i velikim dućanima, mnogima je često bliže i jednostavnije posjetiti manje, kvartovske trgovine i tako obaviti bržu kupovinu. Međutim, ovisno o veličini trgovine mijenjaju se i cijene pojedinih proizvoda. Odlučili smo stoga posjetiti jedan supermarket, jednu manju trgovinu te jednu drogeriju i usporediti kolika je razlika u cijeni identičnih proizvoda. S iznosom od 150 kuna zaputili smo se u trgovine te odlučili provjerili koliko se higijenskih proizvoda može kupiti u supermarketu, maloj trgovini te drogeriji za 50 kuna.

Pritom treba imati na umu kako smo odabirali proizvode prosječne cijene, dakle nikako ne najskuplje, ali niti najjeftinije. Također, niti jedan od proizvoda nije bio na akciji te je kupljen po standardnoj cijeni.

Što smo kupili za 50 kuna?

Iako smo napravili podužu listu higijenskih proizvoda koje svakodnevno upotrebljavamo, u iznosu od 50 kuna mogli smo kupiti samo četiri artikla. To su pasta za zube, gel za tuširanje, šampon i sapun.

Naziv proizvoda i njihova cijena u supermarketu, maloj trgovini te drogeriji iznosi:

Pasta za zube - Colgate (Herbal White, 75 ml)

  • Supermarket – 9.99 kuna
  • Mala trgovina – 11.49 kuna
  • Drogerija – 10.90 kuna

Gel za tuširanje - Palmolive naturals (with Almond and Moisturising Milk, 250 ml)

  • Supermarket – 14.99 kuna
  • Mala trgovina – 16.99 kuna
  • Drogerija – 15.90 kuna

Šampon - Pantene (Aqua Light, 250 ml)

  • Supermarket – 18.99 kuna
  • Mala trgovina – 21.99 kuna
  • Drogerija – 19.90 kuna

Sapun - Palmolive (with Milk and Rose Petals, 90 g)

  • Supermarket – 3.99 kuna
  • Mala trgovina – 5.49 kuna
  • Drogerija – 4.90 kuna

Za kupnju navedena četiri proizvoda prekoračili smo iznos od 50 kuna u maloj trgovini za 5.96 kuna i drogeriji za 1.60 kuna, dok nam je u supermarketu ostao iznos od 2.04 kune

Usporedba cijena i zapažanja

Supermarket - Ukupan iznos koji smo potrošili u supermarketu jest 47.96 kuna. Kao i očekivano, pokazalo se kako supermarket ima najniže cijene kupljenih higijenskih proizvoda. Osim velikog izbora kozmetike i proizvoda za osobnu higijenu, supermarketi kupce privlače i velikim izborom ostalih namirnica, lako dostupnim prilazom te besplatnim parkingom. 

Mala trgovina - Ukupan iznos koji smo potrošili u maloj trgovini jest 55.96 kuna. To se ujedno pokazalo najskupljom trgovinom od tri odabrane kategorije. Male trgovinama su najbrojnije i najviše dostupne korisnicima te su nerijetko udaljene tek nekoliko metara. Gotovo svako naselje i kvart imaju barem nekoliko malih trgovina, nerijetko smještenih u prizemnim prostorijama stambenih zgrada. 

Drogerija - Ukupan iznos koji smo potrošili u drogeriji jest 51.60 kuna. Drogerija se u ovom slučaju pokazala kao ''zlatna sredina'', odnosno trgovina u kojoj su cijene higijenskih potrepština nešto više od cijena u supermarketu, ali i nešto niže od cijena u maloj trgovini. 

Četiri identična proizvoda kupljena u tri navedena oblika trgovine najjeftinija su u supermarketu, a najskuplja u maloj trgovini. Drogerija je u ukupnom iznosu po cijenama ipak nešto bliže supermarketu, odnosno tamo smo potrošili 3.64 kuna više nego u supermarketu, ali 4.36 kuna manje nego u maloj trgovini. U supermarketu smo četiri proizvoda platili čak 8 kuna manje od proizvoda kupljenih u maloj trgovini.

Zaključak

S iznosom od 50 kuna uputili smo se u svaki od navedenih oblika trgovine te kupili četiri identična higijenska proizvoda. To su pasta za zube, gel za tuširanje, šampon i sapun, a najskuplje smo ih platili u maloj trgovini, nešto jeftinije u drogeriji te najjeftinije u supermarketu.

Malih trgovina ima sve više te su smještene na širokom području naselja. Drogerija ima nešto manje, iako se u proteklih nekoliko godina na tržištu pojavilo puno novih. Što zbog veće konkurencije, što zbog veće zarade, one se također mogu nerijetko naći na međusobno vrlo kratkoj udaljenosti. Iako se pokazalo da supermarketa ima najmanje, oni su se u našem slučaju pokazali jeftinijom opcijom od male trgovine i drogerije. Ušteda u supermarketu u odnosu na potrošnju u maloj trgovini i drogeriji u našem slučaju nije toliko velika, ali nismo niti kupili veliki broj namirnica. Da smo kupili mnogo više i razlika u cijeni bi bila značajnija.   

Ukoliko odlučite posjetiti određeni supermarket ili drogeriju, morate uzeti u obzir troškove putovanja. Autobusna ili tramvajska karta te gorivo za benzin također iziskuju određenu količinu novca. Razmislite isplati li vam se uložiti radije više novaca na prijevoz te obaviti kupovinu u jeftinijem supermarketu ili ćete potrošiti više novaca na higijenske potrepštine u maloj, kvartovskoj trgovini do koje pak možete doći pješice ili biciklom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode