Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Interes za japanski jezik raste iz godine u godinu

Interes za učenje japanskog jezika raste iz godine u godinu, no na profit od znanja jezika u poslovnom svijetu tek će se pokazati u bliskoj budućnosti

Petar Glebov
Foto: Petar Glebov
2 komentara

Japanski jezik je za većinu Hrvata egzotičan hobi za kojeg treba puno strpljenja, rekla nam je profesorica Reiko Omura-Elezović. U svojoj petnaestogodišnjoj karijeri predavača priznala je kako interes za njezin materinji jezik u Zagrebu raste iz godine u godinu, a raste i potražnja poslova u kojima se aktivno govori japanski.
-Kada sam 1982. počela raditi u školi stranih jezika SUVAG, interes je bio vrlo slab. No danas imam oko stotinjak učenika u dvije škole-ponosno nam govori profesorica. Ističe da je za japanski prvenstveno potrebna ljubav. Učenici najčešće imaju problema s privikavanjem da u japanskom jeziku glagol dolazi na kraju rečenice. Također, djeca vrlo lako svladavaju pismo, dok odraslima to ide nešto teže. Među njezinim polaznicima oduvijek je bilo više muškaraca pa na pitanje da li bi nekog posebno izdvojila sa smješkom priča o učeniku koji se s japanskim “druži” od sedamnaeste godine, a profesorica Reiko ga uči i danas kada mu je 45 godina.
-Zadovoljstvo mi je vidjeti kada nekome od mojih učenika japanski služi u svakodnevnom životu i poslu. No učenje jezika se uvijek isplati, a kako bi profitirali od znanja ovog jezika u Hrvatskoj, potrebno je malo pričekati jer potražnja još uvijek nije prevelika. No uz znanje japanskog pronaći ćete posao turističkog vodiča, ali ako ne savladate naglasak dovoljno dobro japancima ćete biti gotovo nerazumljivi - objasnila je profesorica Reiko Omura-Elezović.

PRVA UČITELJICA JAPANSKOG
Profesorica solo pjevanja Reiko Omura-Elezović u Hrvatskoj živi od 1972. Deset godina kasnije počela je prva predavati japanski u školi za strane jezike SUVAG gdje i danas radi

BESPLATNO UČENJE JAPANSKOG
Ured za obrazovanje grada Zagreba od prošle godine učenicima osnovnih i srednjih škola omogućava besplatno učenje japanskog jezika tijekom ljetnih mjeseci. Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu već godinama organizira natjecanja u znanju japanskog jezika, a veliki broj pobjednika učenici su profesorice Omura-Elezović.

PREDAVAČI SU IZVORNI GOVORNICI.
Tečajevi japanskog jezika u Zagrebu stoje oko 2500 kuna godišnje. A škola u kojima se može učiti danas ima nekoliko. Predavači su izvorni govornici.

>>> Pokušavam animirati studente s znanjem jezika da pokušaju
dobiti japansku stipendiju, otkriva nam profesorica Omura.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message