Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kako izbjeći brojne zamke pri kupnji i prodaji nekretnina?

Kako izbjeći brojne zamke pri kupnji i prodaji nekretnina?
1

Bilo da kupujete ili prodajete nekretninu, u pitanju su velike vrijednosti. Procedura je složena, dokumenti često teško razumljivi. Stoga u takve poslove ne ulazite sami.

VIDEO

Česta je situacija da prodavatelji, a ni kupci, ne znaju iščitati određene dokumente, niti ih u potpunosti razumiju. Mnoge krupnije pogreške mogu imati nesagledive i trajne posljedice, dok one druge mogu otežati i usporiti proceduru realizacije kupoprodaje ili dobivanja kredita, pa se može dogoditi da jedna ili obje strane odustanu od već uglavljenog dogovora. 

Osobito lako u razne zamke upadaju oni samouvjereni u vlastita znanja i razumijevanje pravne procedure, koji vjeruju da je dovoljno ispuniti šprancu gotovog ugovora kupljenog na kiosku ili u Narodnim novinama i tako izbjeći trošak jer bi im to isto netko masno naplatio.

"Jučer mi je čovjek na stol stavio rješenje po kojem je on naslijedio kuću svojeg pokojnog oca te je podcrtao da ga on nasljeđuje u cijelosti. No, nije pročitao da je otac bio vlasnik samo pola te nekretnine. Morao sam mu dvaput pročitati i pokazati što piše u rješenju", najnovija je "sitnica" na koju je naišao Marijan Lukšić, vlasnik Agencije za posredovanje u prometu nekretnina s dugogodišnjim iskustvom. 

A takvih je sitnih zamki, koje neiskusno oko teško može uočiti i prepoznati, u praksi čitavo čudo i razlikuju se od slučaja do slučaja. Primjerice, kod kupnje nekretnine nije dovoljno da prodavatelj kaže kako ima izvadak iz zemljišne knjige. Izvadak iz zemljišne knjige mora biti nov i u originalu, a ne preslika. To je dokument na koji se mora obratiti posebne pozornost i provjeriti sve detalje: od broja katastarske čestice, opisa, površine, tereta, plombi pa sve do imena i prezimena, čak i adrese prodavatelja. 

Više puta, priča agent, susreo se sa situacijom u kojoj je prodavatelju u osobnoj iskaznici upisano ime "Ivica", a u zemljišnim knjigama je upisano ime "Ivan", "Jurica" umjesto "Jura" i slično. Zbog toga se prije potpisivanja predugovora ili ugovora u zemljišnim knjigama mora zatražiti i provesti ispravka imena. Također je čest slučaj da prodavatelju u osobnoj iskaznici upisana jedna, a u zemljišnim knjigama druga adresa, jer se u međuvremenu selio, a da u zemljišnim knjigama nije zatražio upis nove adrese. To je važno ispraviti prije potpisivanja ugovora.

Također, ako je upisana aktivna plomba, onda se prije potpisivanja ugovora mora provjeriti o kakvom postupku je riječ i vidjeti može li to biti od utjecaja na promet nekretnine. Sretna je okolnost što se, osim onoga što donese prodavatelj, sve više podataka može pronaći online. No, i to služi samo za provjeru. Za zaključenje posla potrebno imati sve originalne dokumente.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu