Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kako preživjeti povratak na posao nakon godišnjeg odmora?

Kako preživjeti povratak na posao nakon godišnjeg odmora?
1

Donosimo savjete kako nakon godišnjeg odmora i opuštenih neradnih dana ostati usredotočen na posao i uspješno preživjeti radno vrijeme

VIDEO

Bez obzira radite li od kuće ili na posao svaki dan putujete do određene lokacije, vrijeme provedeno na radnom mjestu zauzima veliki dio vašega dana. Uz mnogo pritisaka i odgovornosti prema poslovanju, lako je zaboraviti kako posao također može biti i izazov mentalnom i fizičkom zdravlju

Privikavanje na novi posao ili na stari posao nakon godišnjeg odmora često je vrlo stresno. Posebice se to odnosi na poslove koji zahtijevaju veliku angažiranost i usredotočenost. Kako biste lakše podnijeli taj prijelazni period donosimo nekoliko savjeta koji tada, ali i tijekom čitavog radnog vijeka mogu pomoći da se osjećate bolje. Savjete ste već vjerojatno znali, no nije ih se loše ponovno prisjetiti.

  • Napravite pauze – Tijekom radnog vremena barem jedanput ili dvaput napravite pauzu. Odmaknite se od radnog mjesta makar na nekoliko trenutaka i na taj način osvježite misli kako biste lakše izdržali preostalo radno vrijeme. Pauza je ključna tijekom radnog dana jer bez nje pada usredotočenost na posao, a samim time i produktivnost. 
  • Razgibajte se – Kada napravite pauzu od posla, napravite nekoliko kratkih tjelovježbi ili prošećite. Ukoliko vaše radno mjesto zahtijeva da na njemu sjedite, pokušajte barem svakih 20-ak minuta ustati i razgibati se. Izađite iz prostora u kojemu radite, odite na svjež zrak bez obzira je li vani hladno ili vruće te prošećite nakratko kako biste povratili potrebno osvježenje.
  • Hranite se zdravo - Pakiranje ili kupovanje ručka i grickalica upitnih nutricionističkih sastojaka loš je odabir prehrane. Zaboravite na brzu hranu te visokokalorične namirnice zamijenite zdravijim obrokom. Voće, povrće, svježi sir, nemasno mlijeko i jogurt sadrže nužne sastojke koje mozak i tijelo trebaju tijekom dana. Pokušajte jesti zdrave količine obroka barem svaka dva do tri sata.
  • Pijte dovoljno tekućine - Većina ljudi na poslu pije samo kavu kako bi, tvrde, ostali bolje fokusirani na ono što rade. Kava doista nekome pomaže da zadrži bolju koncentraciju, ali zbog njezinih sastojaka tijelo brže gubi tekućinu potrebnu za neometano djelovanje. Ljudski mozak najbolje funkcionira kada tijelo ima dovoljno tekućine stoga nemojte čekati da vam organizam dehidrira već pored sebe uvijek imajte bočicu s tekućinom koju možete popiti kada god zaželite.
  • Naspavajte se – Od malena nas uče kako je barem osam sati sna nužno za razvoj i normalno funkcioniranje organizma. Ukoliko vam radna smjena počinje rano ujutro, pokušajte ne ostati budni do dugo u noć večer prije. Kasnonoćne izlaske i dogovore radije ostavite za vikend ili slobodne dane kada, ovisno o vašim drugim obavezama, možete spavati koliko želite.
  • Otkrijte kada ste najproduktvniji – Prije nego što se uhodate u svakodnevni radni tempo, sami ćete shvatiti jeste li jutarnji tip ili ne. Za uspješno izvršavanje vaših poslovnih obaveza jako puno znači saznanje tijekom kojeg dijela dana ste najproduktivniji. Ako ste jutarnji tip, važne sastanke i poslove radije obavljajte tada, a manje važne stvari ostavite za kraj radnog vremena.  Ako ste pak produktivniji poslijepodne, onda radije rješavajte lakše poslove ranije. U svakom poslu, usklađivanje vremena s vlastitom produktivnošću rezultira većom koncentracijom.
  • Posao ostavite na poslu – Odvajanje poslovnog dijela života od privatnog još je jedan od načina kako ostati usredotočen na posao. Ako kažete da ćete nešto napraviti ili dovršiti kod kuće, tada ćete se manje koncentrirati na obavljanje tog posla tijekom radnog vremena. Izbjegavajte i razgovore o poslu s poslovnim kolegama izvan radnog vremena te im na taj način pružite prostor da izvan okvira posla ne razmišljaju o njemu. 

Povratak na posao nakon godišnjeg odmora mnogima teško pada jer tada više nemaju na raspolaganju slobodno vrijeme onako kako to žele, već se moraju pridržavati radnoga vremena i sve ostale obaveze dogovarati ovisno o poslovnima. Za ponovno privikavanje na radni tempo potreban je kratak prijelazni period, ali nemojte dopustiti da povratak u rutinu bude monoton, već, dapače, spremni dočekajte nove izazove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume