Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 8

Kako preživjeti s 2000 kuna mjesečno?

Kako preživjeti s 2000 kuna mjesečno?
1

Donosimo pismo čitateljice Pametne kune koja je pritisnuta financijskim nedaćama odlučila opisati svoje iskustvo i podijeliti ga s ostalim čitateljima.

VIDEO

Javljam se vezano uz vaš članak o refinanciranju kredita i mogu vam reći da sve što ste napisali, u praksi - ne postoji!

Konkretno, prije skoro dvije godine sam izgubila posao, i većina kartičarskih kuća me odmah blokirala. Privredna Banka Zagreb me blokirala nakon 2 neplaćene rate po American Expressu iako sam u nekoliko navrata odlazila do njih i pokušavala se dogovoriti oko otplate duga. Poslali su mi na naplatu trogodišnji kredit te sam s njima trenutno na sudu. Čak je i sutkinja predložila dogovor oko otplate, ali oni su to odbili. Zagrebačka Banka je pristala na reprogram kartica i minusa na tekućem računu na način da je dug na revolving kartici i obročne otplate bez kamata pretvorila u kredit s 10% kamate jer je to bio uvjet da dobijem reprogram za minus po tekućem, koji su mi ukinuli kada sam ostala bez posla. Po drugom kreditu za poslovni prostor u međuvremenu su mi digli kamatu za skoro 2% jer sam - rizični klijent! 

RBA je pristala na reprogram na isti način, ali nisu htjeli u reprogram uključiti i auto kredit već su mi predložili moratorij. Za vrijeme moratorija uredno su podigli kamatu, usprkos što se kamata naplaćivala cijelo vrijeme moratorija i usprkos što sam morala potpisati da po pogledu kredita nema promjena jer je u mirovanju. Mirovanje za mene ali ne i za njih!

Sad je stanje takvo da je rata koja je bila 2300 kuna sada preko 4000 kuna, odbili su mi prebacivanje kredita u eure, što su rekli da će biti moguće kada sam podizala kredit. Odbili su mi i reprogram jer - kredit je osiguran kod Croatia osiguranja i oni će se naplatiti od njih a Croatia će onda mene tužiti!

U međuvremenu sam se zaposlila za plaću koja je oko 40% moje bivše plaće, plaća mi je pod ovrhom a ja dobivam samo 2/3 plaće, s time da se naknada za prijevoz, i sve ostalo što nije plaća uredno prosljeđuje dalje. Također, svi računi su mi blokirani na način da banke uredno zaračunavaju opomene i produbljuju nedozvoljeni minus, jer po zakonu o ovrsi, svaka uplata se mora proslijediti, tako da ja nemam načina zatvoriti taj nedozvoljeni minus, ali banke uredno naplaćuju svakih par dana opomene zbog tog minusa! 

Ukratko rečeno, vaš portal je jedan veliki propagandni letak. Prije objave članka koji vam je napisao jedan marketing banke, provjerite stvari u praksi. Savjeti su vam za nezreli i iskreno, sa savjetima tipa 'gasite svjetlo kad niste u prostoriji' vrijeđate svaku normalnu osobu! Trenutno živim od jedva 2000 kuna, s kojima moram platiti režije, hranu i svaki dan se pojaviti na poslu koliko-toliko uredna. Ne sjećam se kad sam zadnji put nešto kupila u dućanu. Radim honorarni posao kad stignem i za to mi treba auto jer živim 25 kilometara od posla, pa vaš pametan prijedlog 'idite na posao biciklom' u danima kada je vruće i kada putujem 100 kilometara da bih možda zaradila kojih 200 kuna – čini glupavim. Ne živimo svi u centru, nemamo starce koji nam mogu pomoći i ne moramo zapisivati gdje smo i koliko potrošili da se na kraju mjeseca neugodno iznenadimo. Vjerujte mi, kad imate ovako malo kao što imam ja, tada jako dobro znate gdje vam je otišla svaka lipa, a kamoli kuna!

Lijepi pozdrav i želim vam čim više osobnog iskustva s bankama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera