Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 24

Koje državne granice možete prijeći uz osobnu iskaznicu?

Koje državne granice možete prijeći uz osobnu iskaznicu?
1

Ako planirate otputovati u inozemstvo, uvijek je dobro znati koje državne granice možete prijeći s osobnom iskaznicom, a koje samo s putovnicom

VIDEO

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. kolovoza prošle godine donijela Odluku o osobnim iskaznicama izdanim prije 1. siječnja 2003. godine kojom je određeno da se iskaznice izdane prije tog datuma, od dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, više neće moći koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice.

To znači da osobe koje nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji namjeravaju s osobnom iskaznicom prelaziti državne granice država koje to dozvoljavaju, a posjeduju važeću osobnu iskaznicu izdanu prije navedenog datuma, dužne su izraditi novu osobnu iskaznicu izdanu na temelju odredbi važećeg Zakona o osobnoj iskaznici koji uređuje izgled, sadržaj i postupak izdavanja osobnih iskaznica.

Ako planirate putovanje u inozemstvo, važno je znati koje državne granice možete prelaziti samo s osobnom iskaznicom, odnosno za koje nije nužna putovnica.

Prelazak granice s osobnom iskaznicom

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju kako državljani država članica Europske unije, država potpisnica Schengenskog sporazuma, Kneževine Andora, Kneževine Lihtenštajn, Kneževine Monako, Republike San Marino, Švicarske Konfederacije i Države Vatikanskog Grada, mogu, osim s valjanom putnom ispravom, u Republiku Hrvatsku ući i s valjanom osobnom iskaznicom, odnosno odgovarajućom ispravom o identitetu s fotografijom matične države. 

Republika Hrvatska i Republika Italija

Državljani Hrvatske i Italije, mogu prelaziti državnu granicu uz posjedovanje osobne iskaznice, a državljani Italije i temeljem iskaznice državnih službenika. ''Državljani Hrvatske, koji granicu prelaze uz predočenje osobne iskaznice, na graničnom će prijelazu dobiti i tzv. evidencijski karton'', navode u Ministarstvu.

Republika Hrvatska i Republika Slovenija

''Hrvatska i slovenska granična policija počinju dosljedno primjenjivati odredbe Sporazuma o ukidanju viza iz 1997. godine prema kojima državljani dviju država mogu prelaziti granicu samo uz posjedovanje putovnice ili osobne iskaznice'', tvrde u MUP-u. 

Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina

U Sarajevu je 5. prosinca 2003. godine potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o uzajamnom ukidanju viza, koji se primjenjuje od dana potpisivanja. U Hrvatsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu može se ući na osnovu sljedećih isprava:

  • Osobna iskaznica
  • Putovnica 
  • Diplomatska putovnica 
  • Službena putovnica 
  • Putni list 
  • Zajednička putovnica 
  • Pomorska i brodska knjižica

Državljani Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku mogu ući samo s novom osobnom iskaznicom, jedinstvenom za čitavo područje Bosne i Hercegovine, izdanom sukladno novom Zakonu o osobnim iskaznicama Bosne i Hercegovine.

Republika Hrvatska i Crna Gora

Ulazak i boravak stranih državljana u Crnu Goru propisan je Uredbom o viznom režimu. Člankom 1. navedene Uredbe propisano je da državljani Hrvatske mogu ulaziti, prelaziti preko teritorija i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana s važećom putnom ispravom, bez vize. ''Također, članak 2. propisuje da hrvatski državljani mogu u Crnoj Gori boraviti do 30 dana s važećom osobnom iskaznicom, odnosno, drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo'', tvrde u MUP-u.

Republika Hrvatska i Republika Mađarska

Državljani Hrvatske i Mađarske također mogu prelaziti državnu granicu i uz posjedovanje osobne iskaznice. Državljani Hrvatske, koji granicu prelaze uz predočenje osobne iskaznice, na graničnom prijelazu će dobiti evidencijski karton.

Prelazak djece preko državne granice

Prelazak djece preko državne granice reguliran je Zakonom o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakonom o nadzoru državne granice, Zakonom o kretanju i boravku stranaca te bilateralnim sporazumima.

Iz Ministarstva kažu kako djeca mogu prelaziti državnu granicu uz posjedovanje vlastite putovnice, zajedničke putovnice, a za pojedine zemlje s osobnom iskaznicom. ''Ako ne putuju u pratnji roditelja ili drugog zakonskog zastupnika moraju kod sebe imati ovjerenu suglasnost oba roditelja koja glasi na osobu s kojom dijete putuje. U slučaju grupnih učeničkih putovanja, pored punomoći roditelja za putovanje, djeca moraju posjedovati odgovarajuće putne isprave'', dodaju. Punomoć se preporučuje uz osobnu iskaznicu ili putovnicu od 14. godine do punoljetnosti zbog različitog zakonodavstva trećih država. 

Djeca hrvatskog državljanstva mogu prelaziti hrvatsko-slovensku granicu isključivo uz posjedovanje osobne iskaznice ili putovnice. Djeca hrvatski državljani do 14. godina mogu ući u Italiju, BiH i Mađarsku isključivo s putovnicom, a ako ne putuju s roditeljima potrebna je punomoć roditelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana