Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Koji studentski smještaj odabrati: dom ili privatan stan?

Koji studentski smještaj odabrati: dom ili privatan stan?
1

Ovisno o lokaciji fakulteta, mnogi studenti prisiljeni su mijenjati mjesto stanovanja. Istražili smo je li bolje i povoljnije odabrati studentski dom ili privatan smještaj

VIDEO

Približavanjem početka nove akademske godine, osim stresnih ispita i užurbanih upisa u višu godinu studija, studentima glavobolju uzrokuje i traženje nove lokacije stanovanja.

Studenti iz manjih sredina u kojima nema fakulteta većinom su prisiljeni radi nastavka obrazovanja mijenjati mjesto stanovanja. Mnogi od njih tada ujedno i po prvi put napuštaju sigurnost i udobnost roditeljskog doma.

Samostalan način života

Bez obzira o kojem gradu je riječ, svima je jednako stresno doći u novi sredinu i započeti novi, samostalan način života. Veći gradovi, veća užurbanost i broj ljudi sa sobom obično donose i veće cijene smještaja. 

Studentica Sveučilišta u Zagrebu Hana Buljubašić iskusila je boravak i u studentskim domovima i u privatnim stanovima te nam je otkrila koja joj je opcija draža. ''Teško je izdvojiti što je od te dvije vrste smještaja bolje jer je novčana razlika velika. U domu sam na smještaj trošila do 300 kuna, dok sam na privatan smještaj znala izdvojiti do 400 eura'', tvrdi te dodaje da iako su studentski domovi ružni i neuredni, uz malo novaca i truda svatko može preurediti sobu i tako učiniti atmosferu vedrijom. ''U stanu je naravno sve skuplje, pa čak i do tri puta. Iako tada često nepotrebno puniš hladnjak i ladice, uz malo sreće i normalnu cimericu može se puno uštedjeti'', zaključuje.

Natječaj za smještaj u studentskom domu

Svake akademske godine, putem javnog natječaja, a prema kriterijima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Povjerenstvo Studentskih centara odabire kandidate studenate za smještaj u studentski dom i subvenciju privatnog smještaja. Odluku ministarstva o kriterijima za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2012/2013. možete pročitati ovdje.

Ako ste se prijavili za natječaj i osvojili mjesto u studentskom domu, trebate biti svjesni njegovih prednosti, ali i nedostataka. Svakodnevna, ali i cijelonoćna galama i glazba nekima su privlačne jer tako mogu prisustvovati mnogim tulumima i upoznavati nove ljude. Oni željni mirnog sna i učenja, ponekad će ipak morati napustiti studentsku sobu u potrazi za knjižnicom ili kakvim mirnijim kutkom koji dom pruža.  

Studentima koji stanuju u privatnom smještaju u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku isplaćuje se potpora za privatni smještaj. Subvenciju u iznosu od 147 kuna mjesečno dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Odabir privatnog smještaja

Privatan smještaj je definitivno skuplja opcija od stanovanja u studentskom domu. Osim što plaćate smještaj, morate imati na umu da će vam poveće svote novaca biti potrebne i za režije te namirnice, i to posebice ako se odlučite na samostalan smještaj bez financijske podrške cimera. Najbolje je odmah sa stanodavcem dogovoriti sve cijene kako biste sigurno znali možete li si tu vrstu smještaja uopće priuštiti. 

Unajmljivanje stana je u usporedbi sa smještajem u privatnom stanu i dosta skuplja opcija kada je riječ o prehrani. Kako se većina menzi nalazi uglavnom u sastavu domova, tamo običavaju najčešće jesti studenti koji u njima žive, dok oni koji su na udaljenijim lokacijama moraju svakodnevno kupovati i pripremati hranu.  

Unajmljivanje stana ima naravno i svoje pozitivne strane. Bez obzira živite li sami ili s dobrim prijateljima cimerima, samostalnog prostora, udobnosti i zabave nikada neće nedostajati. 

Rasprostranjenost studentskih domova

Onima koji se ipak radije odluče na smještaj u studentskom domu, donosimo pregled ponude domova ovisno o gradu u kojemu su smješteni. 

  • Osijek - Osijek raspolaže s dva studentska doma. Stari Studentski dom Ivana Gorana Kovačića raspolaže s 256 ležaja. Prije četiri godine dom je kompletno obnovljen te su uvjeti znatno poboljšani. Studentski dom K.P. Svačića otvoren je prije sedam godina na prostoru bivše vojarne "Drava" te raspolaže s 474 ležaja. Cijena smještaja koju student plaća u starom studentskom domu iznosi 210 kuna, a u novom 419.38 kuna.
  • Rijeka - Studentsko naselje "Ivan Goran Kovačić" studentima nudi 648 kreveta raspoređenih u pet smještajnih objekata, a sastoji se od čak 61 jednokrevetnih soba. Za studente iz međunarodne suradnje rezervirano je 10 dodatnih kreveta, dok je za gostujuće profesore iz Hrvatske kao i one iz međunarodne suradnje koji su uključeni u znanstveni rad i projekte na fakultetima, osigurano 8 apartmana
  • Zadar - Studentski dom Sveučilišta u Zadru posluje kao hostel te sadrži 97 soba, od čega je 18 trokrevetnih i 79 dvokrevetnih, a smještaj u njima po osobi iznosi 120 kuna. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 1996. godine je donijelo Odluku o odobrenju sredstava za adaptaciju objekta u bivšoj vojarni, odnosno današnjem Sveučilišnom kampusu, za studentski dom. Dvije godine kasnije, novi Studentski dom Zadar primio je prve studente.
  • Split - Studentski domovi Studentskog centra Sveučilišta u Splitu smješteni su u zapadnom dijelu grada. Studentski dom Bruno Bušić sadrži 137 soba i to 129 trokrevetnih, 8 dvokrevetnih te 7 čajnih kuhinja. Studentski dom Hostel Spinut ima 223 ležaja u dvokrevetnim sobama i 3 jednokrevetne sobe namijenjene i prilagođene studentima invalidima

Bez obzira koji smještaj odaberete, u oba slučaja ćete biti prisiljeni na kompromise, ovisno o financijskim sredstvima kojima raspolažete ili cimerima s kojima odlučite živjeti. Privatan smještaj nudi niz prednosti nad studentskim domom poput apsolutnog preuređenja, nešto mirnije i intimnije atmosfere. Ipak, s obzirom da je skuplja opcija, mnogi će stoga radije odabrati studentski dom. Iako je tamo atmosfera nešto življa, steći ćete mnogo novih poznanstava, a dobro prijateljstvo ipak nema cijenu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana