Pametna kuna

Komentari 0

Teflonske ili keramičke tave: koji izbor je pametniji?

Teflonske ili keramičke tave: koji izbor je pametniji?

Zbog dugogodišnje rasprave o odabiru idealnog posuđa, kontaktirali smo DuPont, proizvođača teflonskog posuđa te keramički Delimano, brend Studija Moderne

Svatko tko kupuje novo posuđe svakako želi da je ono zdravo i bezopasno. Velika prašina podigla se međusobnim prepucavanjem kompanija koje proizvode posuđe izrađeno od teflona i keramike. Medijski natpisi koji su posebice uzburkali javnost tvrde kako se u proizvodnji ovih dviju vrsta posuđa koriste kancerogeni sastojci zbog čega se mnogi proizvodi užurbano povlače s tržišta.

U potrazi za odgovorima o štetnosti teflonskog, odnosno keramičkog posuđa kontaktirali smo DuPont koji se smatra jednim od najvećih svjetskih proizvođača i vlasnika patenta teflonskog posuđa te Delimano, brend Studija Moderne koji trguje s vrhunskim keramičkim posuđem.

Sastojci teflonske tave 

Kompanija DuPont počela je proizvoditi teflon još četrdesetih godina prošlog stoljeća kao materijal kojim se oblažu površine tava i zdjela za kuhanje, kako bi se spriječilo lijepljenje hrane. Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) 2005. godine vodila je sudski proces protiv DuPonta jer je kompanija navodno prikrivala rezultate studija koje su upućivale na štetnost perfluorooktanoične kiseline (PFOA), tvari koje se koristi u proizvodnji teflona.

Judit Arvay iz mađarskog odjela marketinga DuPonta za Pametnu kunu izjavila je kako su danas DuPont-ovi proizvodi za kuhanje izrađeni od politetrafluoroetilena (PTFE) s neprijanjajućim slojem visoke učinkovitosti, bez sastojaka nekadašnje perfluorooktanoične kiseline (PFOA).

Teflonske tave bez perfluorooktanoične kiseline

"DuPont je prestao u svojoj proizvodnji koristiti PFOA te već godinama prodaje proizvode s neprijanjajućim slojem, bez korištenja te kiseline u proizvodnji, za razliku od nekih konkurentskih industrija koje su još uvijek u fazi promjene svoje proizvodnje", rekla je Arvay te poručila kako je kuhanje u teflonskim tavama sigurno te temeljito provjereno, a to su potvrdile i Francuska agencija za sigurnu hranu (ANSES) te Europska ustanova za sigurnost hrane (EFSA). "Redovito unaprijeđujemo naše proizvode čineći ih izdržljivijima i dugotrajnijima. Ne želimo ići u smjeru takozvanih keramičkih tava, jer smatramo kako njihovi sastojci nisu zdravi i održivi."

Arvay se osvrnula i na posuđe izrađeno od keramike. "Jeste li svjesni da keramičke tave sadrže sloj koji je zapravo otapalo? Teflonske tave koje se već desetljećima koriste za kuhanje imaju premaze temeljene isključivo na vodi", rekla je te dodala kako kod keramičkog posuđa postoji opasnost od pregrijavanja čime ono postaje krhko i lomljivo, a odlomljeni dijelovi mogu upasti u hranu. "Taj premaz pregori tijekom kuhanja i ostaje u porama, nakon čega mnogi ponovno kuhaju hranu u takvom posuđu", zaključila je.

Sastojci keramičkih tava

Za spomenuto ljepilo koje je Arvay spomenula u izradi keramičkih tava upitali smo u Delimanu jer nas je zanimalo kako se ono ponaša pri visokim temperaturama te kolike količine tog ljepila se ispuštaju u hranu. Snježana Žuk, menadžerica marketinga Studija Moderna nam je odgovorila kako Delimano tave na sadrže ljepilo pošto se keramika nanosi sprejanjem pa stoga nema bojazni od bilo kakvog štetnog utjecaja na zdravlje. 

''Nano-tehnologija je u slučaju keramike potpuno bezopasna jer samo mijenja agregatno stanje, odnosno omogućuje da keramika, koja je po svojoj prirodi kruta tvar, postane tekuća kako bi se mogla nanijeti sprejanjem i kako bi se izbjeglo dodavanje bilo kakvog ljepila. Keramika ni u kojem agregatnom stanju nije otrovna niti štetna za organizam i stoga nema razloga za brigu pri korištenju'', dodala je.

Delimano keramičke tave proizvode se u Italiji i rezultat su tehnologije razvijene u Njemačkoj. Keramika se redovito podvrgava kontroli te je u suglasnosti s europskim direktivama Directive 2005/31/EC, REgulation EC n. 1935/2004 te Directive 84/500/EEC. ''Weliburger keramika koju koristimo u izradi Delimano tava, nositelj je certifikata priznate analitičke kuće LGA (TUv Rheinland). Sva ta dokumentacija potvrđuje da naša keramika ne sadrži nikakve do sad poznate kancerogene materijale'', pojasnila nam je Žuk.

Otpornost na vrlo visoke temperature

Studio Moderna, tvrtka čiji je Delimano brand, prepoznala je tržišne potrebe i, kako sami navode, svakim danom bilježi sve veći broj zadovoljnih kupaca. Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Delimano orijentiran na keramičko posuđe, tvrdi Žuk jest ''zbog lakog održavanja  te zbog toga što se hrana ne lijepi za površinu. Budući da ne zahtjeva upotrebu ulja, ovakvo posuđe omogućuje najzdraviju pripremu hrane koja zadržava najviše svojih nutritivnih vrijednosti.'' 

Kako je ranije spomenuto, keramičke tave Delimano napravljene su od Weilburger keramike koja je, kako ističu u Delimanu, priznata kao jedna od najboljih keramika na svijetu. Sve njihove tave su testirane i podnose temperaturu do 450 stupnjeva. ''Teflonske tave sadrže plastične polimere te prilikom zagrijavanja na temperaturama od 260 do 350 stupnjeva ispuštaju otrovne pare, štetne za ljudski organizam'', zaključila je Žuk.

Ispitivanje zdravstvene ispravnosti artikala

Kontaktirali smo i poduzeće KB koje uvozi i teflonske i keramičke tave od talijanskih proizvođača koji certifikatima potvrđenima u međunarodno priznatim laboratorijima garantiraju zdravstvenu ispravnost artikala.

''Prilikom uvoza, sanitarna inspekcija određuje artikle koji se šalju u ovlaštene laboratorije gdje se ispituje zdravstvena ispravnost artikala. Svi rezultati analize teflonskih tava koje su bile poslane do sada su bili pozitivni, odnosno primili smo rezultate laboratorija koji potvrđuju zdravstvenu ispravnost analiziranih tava", rekla nam je Biljana Lopac. Dodala je kako su teflonske tave u njihovoj ponudi jeftinije od keramičkih, ali kako su i kupci već razvili navike da češće kupuju teflonske od keramičkih. "Potražnja za teflonskim tavama je kontinuirana. Keramičke tave prodajemo u osjetno manjim količinama", zaključuje Lopac.

Ponuda tava u trgovinama

Teflonske i keramičke tave danas su dostupne u gotovo svakoj većoj trgovini. 

Emmezeta u svojoj ponudi ima obje vrste takvog posuđa. Ovisno o veličini tave, mijenja se i njezina cijena. 

Konzum u svojoj ponudi također nudi posuđe izrađeno i od teflona i od keramike. 

Što kaže kuhar s dugogodišnjim iskustvom?

O dvojbama oko odabira materijala posuđa za pripremu hrane i kuhanje upitali smo Marija Čepekapoznatog chefa zagrebačkog restorana Vinodol i vlasnika gastro konzultantske tvrtke Oblizeki. "Nemam nikakvih posebnih preferencija u odabiru keramičkog i teflonskog posuđa", rekao nam je te naglasio kako je sve zapravo samo stvar tehničke pripreme hrane. 

"Kroz godine svoga rada jednako koristim posuđe od oba materijala te nikada nisam osjetio razliku u okusu ovisno o posuđu. Bitno je znati da veliki dio takvih glasina proizlazi iz raznih fama i borbi monopola i proizvođača keramičkih i teflonskih tava." Dodao je kako je, ovisno o materijalu, najvažnije znati održavati takvo posuđe. "Treba znati kako se koja treba prati, primjerice u teflonsku tavu se ne smiju stavljati nikakva abrazivna sredstva", zaključio je.

Ovisno o ponudi i veličini ovih dviju vrsta materijala posuđa, mijenja se i cijena. Iako su u većini trgovina tave od teflona jeftinije, keramičke se prodaju se sve više pa im i cijene postepeno padaju. Naravno, uvijek postoje i razne akcije kada ih je moguće kupiti uz popuste i na taj način uštedjeti. Mnogi profesionalni kuhari zasluženo smatraju najboljim i najpouzdanijim obje vrste posuđa. Koju god vrstu da odaberete, imajte na umu kako posuđe treba pravilno održavati kako bi nas duže i kvalitetnije služilo prilikom pripreme obroka.

Više o ovoj temi možete saznati na portalu Zdrava krava.