Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Koliko ćete novca mjesečno izgubiti povećanjem PDV-a?

Koliko ćete novca mjesečno izgubiti povećanjem PDV-a?
1

Početkom veljače usvojen je Zakon o PDV-u kojim se porez na dodanu vrijednost povećava na čak 25%. Saznajte koje će se promjene dogoditi.

VIDEO

Već smo svi upoznati s činjenicom da se u novome Zakonu o porezu na dobit oporezuju dividende u iznosu većem od 12.000 kuna te da se Zakonom o porezu na dohodak neoporezivi dio plaće se povećava na 2.200 kuna, a mirovine na 3.400 kuna. Povećanje PDV-a s 23 na 25 posto, mnogi su dočekali s negodovanjem jer se punjenje državne blagajne opet pokušava riješiti kroz donošenja novih mjera čiji su rezultat poskupljenja i gubljenja dijela dohotka. I najmanji gubitak će utjecati na mjesečni dohodak, s obzirom na to da svakodnevno svjedočimo poskupljenju hrane, a najavljuje se i poskupljenje vode i plina. 

Prema pisanju Večernjeg lista, za 650 tisuća zaposlenih koji mjesečno zarađuju od 3200 do 5500 kuna neto, plaće će porasti od 60 do 80 kuna, što bi toj skupini građana doista i moglo pokriti rast troškova života i cijena koji će donijeti veći PDV. Oko 400 tisuća zaposlenih s plaćama većim od 5500 kuna snosit će najveći teret nove porezne preraspodjele jer će ih pogoditi smanjenje plaća koje proizlazi iz promjene poreznih razreda, ali i povećanje opće stope PDV-a. 

Taj tzv. srednji sloj i inače podnosi najveći porezni teret u državi. Primjerice, osobe koje zarađuju oko 8 tisuća kuna do kraja će godine ostati bez 350 kuna plaće, koliko će više platiti poreza. Pretpostavi li se da će veći PDV odnijeti iz svake obitelji 80 kuna mjesečno, toj će skupini zaposlenih, u kojoj se nalazi oko 125 tisuća osoba, porezni udar do kraja godine odnijeti oko 1200 kuna. Zaposlenima s plaćama od 10-ak tisuća kuna država će do kraja godine uzeti oko 2500 kuna, i to samo u slučaju da poskupljenja stanu samo na korekciji za veću stopu PDV-a. Više od 10 tisuća kuna zarađuje oko 40 tisuća zaposlenih u zemlji. 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) je u svome priopćenju komentirao kako bi: "povećanjem PDV-a na 25 posto bilo u najmanju ruku pristojno, kada već sve poskupljuje svima, da barem plaće ne padaju, kako bi amortizirale očekivani cjenovni udar, a posebice najniže i srednje plaće (do 10.000 kuna). Međutim, Vlada je u prvi plan gurnula povećanje osobnog odbitka s 1.800 na 2.200 kuna, ne naglasivši da ćemo 12 posto poreza plaćati ne više do 3.600 već samo do 2.200 kuna, a nakon toga duplo više – 25 posto! I upravo je to razlog pada plaća. Pritom naglašavamo da 68 posto hrvatskih radnika prima plaću ispod prosječne!" 

Guste Santini: Zašto je povećanje PDV-a dobar potez?

"Povećanje PDV-a je dobar potez zbog toga što povećava konkurentnu sposobnost nacionalnog gospodarstva jer porez na potrošnju se ne izvozi, oni se odbijaju na granici te prema tome povećanje poreza nema nikakvog učinka s aspekta konkurentnosti. Dapače, on stimulira još jaču orijentaciju tvrtki prema inozemnom tržištu jer je prema domaćem tržištu povećana porezna presija i destimulirane su tvrtke da rade za hrvatsko tržište već da rade za svjetsko tržište.

Drugi značajni zaključak je da povećanje PDV-a povećava rentu za korištenje hrvatskog tržišta. Kao što znamo, cijelo hrvatsko tržište je preplavljeno inozemnim robama. Na taj način povećanje PDV-a, a to se odnosi i na inozemce, njima poskupljuje ulazak na hrvatsko tržište. Treća stvar je da povećanje PDV-a ne bi trebalo rezultirati povećanjem maloprodajnih cijena."

Cijeli razgovor s priznatim predavačem, poslovnim konzultantom i osnivačem istraživačkog centra Rifin doc. dr. sc. Gustom Santinijem pročitajte ovdje

Zasigurno ste već procijenili koliko će povećanje PDV-a utjecati na vaš budžet i vjerojatno ni sami ne znate gdje treba potrošnju reducirati kako biste podmirili sva najavljena poskupljenja. Napravite financijsku inventuru kako biste otkrili gdje ima mjesta za uštedu kako bi što spremniji dočekali podizanje cijena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera