Pametna kuna

Komentari 0

Kratak vodič za dobar početak uspješne karijere

Kratak vodič za dobar početak uspješne karijere

O prilikama za zapošljavanje u Hrvatskoj studenti se mogu informirati na Danu karijera. Zahvaljujući sajmu, dosad se zaposlilo više od 500 studenata

Čim zakoračite u poslovni svijet, prvo što će vas dočekati je hrpa zaduženja, od kojih će vam se mnoga činiti besmislenima, tvrde američki poslovni psiholozi koji su sastavili vodič za uspješno snalaženja na prvom poslu. Oni tvrde kako se od mladih zaposlenika očekuje disciplina i želja za učenjem, a znanje i brzina će se s vremenom poboljšati. U prvih nekoliko tjedana nitko ne očekuje od zaposlenika da znaju sve što se od njih traži, stoga se nemojte ustručavati pitati ono što vas zanima. Ipak, pokažite inicijativu kako biste nadređenima pokazali sposobnost samostalnog odlučivanja. Osim poslovnih vještina, važne su i komunikacijske jer tako pokazujete da ste spremni surađivati i sudjelovati u timskom radu. Ogovaranja i spletke na poslu nisu rijetkost, no najbolje ih je izbjeći tako da se distancirate. O prvom poslu i prilikama za zapošljavanje u Hrvatskoj studenti se mogu informirati na Danu karijera koji se šesti put održava u Zagrebu. Dosad je na sajmu sudjelovalo 140 najznačajnijih tvrtki u Hrvatskoj, a zahvaljujući Danu karijera, zaposlilo se više od 500 studenata iz cijele Hrvatske.
>> Komunikacija je nužna. Ne samo da ćete tako doći do informacija i znanja, nego ćete pokazati želju da što prije postanete dio tima. Budite otvoreni i nemojte se ustručavati pitati što vas zanima.
>> Učinite li pogrešku ili propust, nemojte zakopati glavu u pijesak i prešutjeti učinjeno. Priznajte sve i objasnite šefu koliko vam je stalo do posla te naglasite da ćete dati sve od sebe da ne ponovite pogrešku.
>> Odlazite li na posao s grčem u želudcu ili shvaćate da su se vaše vještine odavno prestale razvijati, počnite tražiti novi posao. Otkaz dajte tek kad nađete novi posao te ostanite sa svima u dobrim odnosima.
>> Humor je velik plus ako je umjeren i u granicama dobrog ukusa. Postanete li previše odvažni i počnete li zbijati neugodne šale, odat ćete dojam neozbiljnog zaposlenika koji ne poštuje kolege, a posao ne shvaća ozbiljno
>> Potrudite se upoznati način na koji vaš šef razmišlja jer je to najlakši put da otkrijete što se točno od vas očekuje. Osim što ćete izbjeći nesporazume, prije ćete prepoznati vještine koje se cijene i osmisliti najbrži plan za uspjeh
>> Nemojte sve što se događa oko vas shvaćati osobno i pomirite se sa činjenicom da svatko ima loše dane. Osjetljivost je neprijatelj napretka, a negativne emocije možete ispuhati tjelovježbom ili omiljenim hobijem
>> Nastupe li poteškoće, zatražite pomoć, no nemojte prepustiti drugima da obave sav posao umjesto vas
>> Šefovi ne dijele pohvale šakom i kapom, a kritika je u uvijek izobilju. No nemojte da vas to obeshrabri. Nadređeni to čine jer im je na prvome mjestu naučiti mlade ljude poslu i ojačati ih za izazove koji slijede.
>> Novi posao ne mora značiti kraj društvenog života jer dobrom organizacijom imat ćete vremena za jedno i drugo. No prije no što uđete u kolotečinu, nastojte dolaziti na posao odmorni. Prvih nekoliko mjeseci bit ćete pod povećalom, pa se skoncentrirajte.

24SATA POZIVA NA DAN KARIJERA
Hrvatski Dan karijera, koji organizira MojPosao, održat će se 24. travnja u Boćarskom domu u Zagrebu. Sajam je prilika za mlade posloprimce jer mogu upoznati vodeće ljude tvrtki izlagača, a mnogi studenti prepoznali su ga kao priliku za pronalaženje posla. Među izlagačima bit će i 24sata, koji poziva mlade da saznaju sve što ih zanima o radu u 24sata.