Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

Laminat ili parket: Što je bolji izbor za vaše kućanstvo?

Laminat ili parket: Što je bolji izbor za vaše kućanstvo?
1

Želite urediti svoj dom, jednostavno vam je dosadio stari parket te ga želite zamijeniti? Opcija za zamjenu ima više, no kako znati što odabrati?

VIDEO

Uzeti laminat, koji je jednostavniji za postavljanje te povoljniji – samim time manji udar na vaš već dosad krizom uzdrmani kućni proračun? Ili se odlučiti za klasiku – solidni parket koji iako je kompliciraniji za postavljanje i samim time skuplji, duže traje i izdržljiviji je?

Sve naravno ovisi o vašim trenutačnim mogućnostima i željama no možda ćemo vam kroz ovaj članak uspjeti pomoći u vašem odabiru.

Za početak definirajmo što je što. Laminat je gotova podna obloga sastavljena od nosivog sloja, ljepila, dekoracije i zaštitnog sloja. Izrađuje se u imitaciji svih vrsta drva, te čak i kamena ili mramora.  Tvornički oblikovan laminat sastoji se od više različitih materijala koji se pod utjecajem viskog tlaka stapaju u jednu cjelinu, a većina sadrži i sloj otporan na vlagu. Površinski sloj smjesa je papira i plastike vizualno dotjeran uzorkom imitacije parketa, pločica i drugih različitih površina. Debljina laminata kreće se od 7 do 12 milimetara. Kao tvornički obrađeni materijal, izdržljiviji je od prirodnog drveta što ga čini otpornijim na ogrebotine, mrlje i deformacije materijala. Ovisno o svojstvima laminata cijene se kreću od tridesetak do dvjestotinjak kuna po četvornom metru. Za veliki raspon cijena zaslužan je sastav i tvorničko tretiranje laminata. Srednja i viša klasa laminata presvučeni su aluminijevim oksidom pa su oni otporniji na ogrebotine, ulegnuća i druga oštećenja. Imaju otpornost na vodu i vlagu pa se ne događaju dizanje i deformacija poda za razliku od klasičnih parketa izloženim, primjerice, vlagi.

Dotrajali podovi mogu se brzo i jeftino obnoviti postavljanjem laminata. Izdvojite jedan vikend, obavite kupnju laminata i uz malo truda već sljedeći dan možete uživati u potpuno novom doživljaju stambenog prostora. Laminat je samo jedan u nizu na tržištu dostupnih materijala za postavljanje na pod. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako postaviti laminat?

Laminati moraju biti položeni na odgovarajućoj podlozi. Ispod laminata postavljaju se podloge koje štite laminat od oštećenja vode, stvaraju zvučnu izolaciju i pružaju stabilnost poda. Obično su to izolacijske role i prešani stiropor. Postavljaju se na ravne površine i na druge već postavljene podove. Tako postavljeni laminat se ne pričvršćuje za pod, već se laminatne ploče međusobno povezuju uz pomoć oblikovanih utora. Laminatni pod zato djeluje kao da pluta na površini iznad postojećeg poda. Kako laminatni plutajući pod ne bi odskliznuo, važno je postojeću podlogu očistiti, poravnati i ako je potrebno dodatno učvrstiti. Prije postavljanja potrebno je obaviti nekoliko predradnji. Prije svega ukloniti postojeći namještaj, očistiti cijelu podnu površinu, ukloniti već postojeće lajsne ako postoje. Kako bi spriječili moguću pojavu vlage i spriječili mogući dotok vode, rubne dijelove poda, udubine i postojeće rupe potrebno je popuniti silikonskim kitom.

Prednosti laminata u odnosu na drveni pod:

  • jeftin, a izdržljiv tvornički obrađeni materijal
  • mogu se postavljati na sve čvrste i ravne površine
  • tzv. klik klak metoda postavljanja jednostavna je za svakoga 
  • lako se otklanjaju sa poda bez oštećenja temeljne podloge 
  • više klase laminata otporne na grebanje i površinska oštećenja 
  • garancija od 10 do 25 godina ovisno o klasi laminata

Parket

Prava revolucija među drvenim podovima dogodila se pojavom gotovih višeslojnih parketa. Ono što ih čini bitno drukčijim jest stabilnost bez premca, nezavisna od vrste drveta, koju ovi parketi duguju specifičnoj konstrukciji, sastavljenoj od tri ili više slojeva drveta međusobno lijepljenih pod kutom od 90 stupnjeva. Takav način izrade sveo je «rad» drveta na minimum i omogućio suhomontažno ili «plivajuće» polaganje bez upotrebe ljepila. 

Budući da su k tome lakirani ili premazani uljem, parketi se ugrađuju relativno jednostavno, brzo, bez prašine i neugodnih mirisa, uz značajno smanjene udara na kućni budžet i bez jednomjesečnog iseljenja iz toplog doma (za polaganje 50 m2 potreban je jedan do dva dana i mogu se koristiti odmah). Neki od njih, baš kao i dvoslojni parketi, mogu se postavljati i na podove s toplovodnim podnim grijanjem.

Tu su i dalje masivni parketi, ali i oni već završno obrađeni na najrazličitije načine: mogu biti premazani uljem, presvučeni voskom, lakirani, termički obrađeni ili dimljeni, brušeni,  četkani ili bijeljeni, "bajcani" itd. Formati masivnih parketa su od 30 cm do 1.5 m, a troslojni mogu biti dugi i 5 m!

Zbog toga jer je svijet zaista postao globalno selo, sada se i kod nas mogu kupiti brojne egzotične vrste drveta od kojih za neke nismo ni slutili da postoje: tik, kempas, merbau, jatoba, wenge, tali, sucupira, tigerwood, ipe/lapacho, afromorsia, doussie, padouk, sapelli, pynkado, iroko, palisander, bambus, američki orah i trešnja, itd. Dakako, tu su i dalje europske vrste drveta, ali u proširenom sastavu: dobri stari hrast, bukva, jasen, javor, grab, jova, breza, trešnja, orah i sl. Paleta je postala raskošna: od snježnobijelih do crnih, od svijetlih, preko zlatnožutih, do boje crne čokolade i svih nijansi crvene.

Što odabrati?

Ponajprije treba razmisliti o svojim životnim navikama – organiziramo li često zabave s mnogo gostiju, volimo li  hodati bosi, koliko nam je bitna boja drveta, imamo li malu djecu, kućne ljubimce...  Onda neizostavno potražite savjet profesionalnih prodavača zato što je njihov zadatak kupnju učiniti što lakšom. Primjerice, ako često priređujemo zabave u kući, savjetovat će nam da izbjegavamo lakirane parkete jer će visoke potpetice sigurno ošteti lak, pa je bolje odlučiti se za uljem presvučene parkete jer su otporniji i lakše se obnavljaju. Isto vrijedi ako nam po kući jure mališani na rolama ili biciklićima.

A kada saslušamo sve korisne savjete, razmislimo o svojim potrebama i financijskim (ne)mogućnostima. Birat ćemo onako kako biramo haljinu ili košulju, knjigu ili film – prema vlastitom karakteru. Mogućnosti su neograničene, a na kraju krajeva, sve u našem domu, pa i pod, treba biti odraz nas samih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang