'Naučili smo trikove za uštedu na skupoj električnoj energiji' | 24sata
Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 8

'Naučili smo trikove za uštedu na skupoj električnoj energiji'

'Naučili smo trikove za uštedu na skupoj električnoj energiji'
1

Sudionici akcije Kunu po kunu doznali su kako razlikovati kvalitetne od nekvalitetnih štednih žarulja, kako koristiti "Green calculator" i smanjiti račune

VIDEO

Sudionici akcije Kunu po kunu, Monika i Dario Matacun ovog su tjedna zbog visokih cijena struje poželjeli savjet kako smanjiti taj rastući trošak u obiteljskom budžetu. Kroz razgovor s ekspertom za rasvjetu iz tvrtke Lighting d.o.o. Domagojom Duporom otkrili su kako uštedjeti sada, a kako promišljati energetsku budućnost vezanu za rasvjetna trošila u domaćinstvu. 

“Kroz razgovor smo saznali da se klasične žarulje izbacuju iz upotrebe zbog toga što se godinama nije radio razvoj ili poboljšanje istih, tako da su one ostale samo preveliki potrošači”, kaže Dario Matacun. Dodaje da su on i Monika saznali kako se razlikuju kvalitetne i nekvalitetne štedne žarulje (fluokompaktne), gdje je jedan od najlakših načina taj, da se na samoj kutiji u kojoj se nalazi žarulja provjeri da li ima dodatnih podataka o žarulji ili su samo prikazane jačina i vrsta grla, kao što su podatci o temperaturi svjetla u Kelvinima. 

Domagoj Dupor je također obitelji Matacun objasnio i sve o korisnosti žarulja gdje je napomenuo da se također mora pripaziti i na vrijednost koju žarulja daje, u lumenima po Watt-u. Što više lumena, to je bolja iskoristivost, savjet je ovog stručnjaka za svjetlotehnički inženjering.

Izračunom preko Green calculatora smo također vidjeli i kako se kreću moguće uštede električne energije ako se obične žarulje zamijene sa štednim, bilo da su LED ili fluokompaktne. Što se ušteda tiče, također smo saznali da se ne štedi samo s korištenjem štednih žarulja, nego je također bitan i položaj rasvjetnih tijela, tako da se na navedeni način može smanjiti broj rasvjetnih tijela, ili čak s dobro proračunatim položajem rasvjetnih tijela, dobiti isti, odnosno bolji, "svjetliji" efekt nego kod prvog položaja”, kaže Monika Matacun.

Naravno, priča je išla i šire, pa su naučili ponešto i o skoro svim postojećim rasvjetnim tijelima, te mogućnosti kupnje rasvjetnih tijela po najpovoljnijim cijenama i s brzom dostavom preko web shopa firme Lighting, te su vidjeli i prezentacije osvjetljenja objekata koje je odradila tvrtka Lighting.  “Ako ostvarimo san i kupimo kuću u Lonjskom polju, te je uspijemo urediti u izvornom obliku, obavezno ćemo kontaktirati Domagoja kako bi se konzultirali po pitanju unutrašnje i vanjske rasvjete”, kaže Dario Matacun, koji dodaje da unatoč savjetima koji su im korisni za sadašnji dom želi savjet i za konkretan prostor u kojem će boraviti u budućnosti, jer svaki je objekt jedinstven, te je potrebno individualno izraditi planove rasvjetljavanja i proračunati troškove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Javio nam se čitatelj s jezivom pričom: 'Na autocesti A3 vidio sam ženu duge kose u bijelom'
JE LI TKO IMAO OVAKVO ISKUSTVO?

Javio nam se čitatelj s jezivom pričom: 'Na autocesti A3 vidio sam ženu duge kose u bijelom'

'Pomislio sam je li možda riječ o nekoj odbjegloj ili nestaloj osobi, i tako dalje, hrpu raznih scenarija. Ali ništa mi ne zvuči kao realno moguće rješenje te misterije', kaže nam čitatelj...

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura
Jovankine haljine spremne za Zagreb: 'Zbog jedne je izazvala krizu u britanskoj tajnoj službi!'
JUGOSLAVENSKA MODNA IKONA

Jovankine haljine spremne za Zagreb: 'Zbog jedne je izazvala krizu u britanskoj tajnoj službi!'

Plus+ Fundacija Jovanke Broz iz Beograda čuva bogatu ostavštinu Titove posljednje supruge