Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Odaberite sigurnu lozinku i izbjegnite neugodnosti

Odaberite sigurnu lozinku i izbjegnite neugodnosti
1

Ako netko ima vašu lozinku, može se dogoditi da budete odgovorni za nešto što je počinila druga osoba. Kako odabrati sigurnu lozinku i neugodnosti?

VIDEO

Savjeti za zaštitu lozinke

1. Nikad ne otkrivajte vašu šifru nikome. To obuhvaća vaše kolege, obitelj, ili sistemskog administratora. Sistemski administrator ne treba znati vašu lozinku, u slučaju potrebe sistemski administrator jednostavno može resetirati lozinku. Ukoliko netko, zbog opravdanih razloga, treba pristup vašem računalu – napravite mu poseban račun, ne dajte pristup svom računu, a pogotovo detalje poput lozinke.

2. Pobrinite se da je lozinka nešto što možete zapamtiti. Lozinku nemojte zapisivati, čak i ako je zaboravite, u većini slučajeva lako ćete ju resetirati i dobiti novu. Zapisivanje lozinke izlaže vas riziku da netko pronađe zapisano i dobije neovlašteni pristup vašim podacima.

3. Odaberite lozinku koja se ne može lako pogoditi. Ovo i nije tako teško kako zvuči, pročitajte u nastavku kako odabrati dobru lozinku.

4. Ne mijenjajte lozinku samo zato što ste dobili mail ili telefonski poziv u kojem se netko predstavlja kao sistemski administrator i traži pristup vašim podacima.

5. Osigurajte vaše računalo antivirusnim programom kako biste se zaštitili od zlonamjernih programa koji prate vaš unos preko tipkovnice (keyloggeri), besplatni programi su bolje rješenje od ilegalnih kopija antivirusnih programa, a koje i same često dolaze s nekom vrstom virusa.

6. Ne koristite iste lozinke za sve račune. Poznat je primjer lažnih servisa za dijeljenje podataka koji su postavljeni samo u svrhu upada u račune korisnika. Slični servisi traže registraciju korisnika u nadi da ćete upisati istu lozinku, a koja će se onda moći iskoristiti za pristup vašim podacima. 

Kako NE birati lozinku

1. Lozinke koje su jednostavne, poput 123456, qwerty itd.

2. Riječi iz rječnika

3. Vaše korisničko ime, vaše pravo ime ili bilo čije ime (obzirom da rječnici pomoću kojih se provaljuju lozinke u svojoj bazi najčešće imaju imena)

4. Bilo koja riječ sadržana u nekom „rječniku lozinki“. Postoje liste riječi za koje hackeri znaju da se često koriste kao lozinke, pa su tu pojmovi iz astrologije, biologije, crtanih filmova, sporta, filmova, mjesta, znanstvene fantastike itd.

5. Nekad valjan savjet o zamjeni slova za brojke koje izgledaju slično ( 1 (jedan) umjesto l, 0 (nula) umjesto O, 4 umjesto A itd.) više ne vrijedi. Novi rječnici za provaljivanje lozinki uzimaju takve kombinacije u obzir.

6. Kod navedenih grupa pojmova kombiniranje velikih i malih slova, izokretanje pojma ili njegovo udvostručavanje, također, nisu od pomoći. Sve su to poznate varijacije.

7. Ne koristite kombinacije na tipkovnici poput asqw12, yxasqw, itd, ne koristite neke uobičajene lozinke ali uz shift, npr lozinka !“#$%&/ možda djeluje „sigurno“ no to je zapravo shift + 1234567, što većina rječnika koji se koriste za provaljivanje lozinki sadržava u sebi. 

Kako odabrati DOBRU lozinku

Odabir dobre lozinke ponekad nije jednostavan, stoga vam donosimo savjete kako odabrati sigurnu lozinku.

1. Neka se vaša lozinka sastoji od što je više znakova moguće, minimalno je to 6 znakova dok bi optimalna dužina bila između 12 i 14 znakova.

2. Kod sistema koji prepoznaju razliku između velikih i malih slova koristite i velika i mala slova u kreiranju vaše lozinke. 

3. Ukoliko to sistem dozvoljava, koristite posebne znakove poput #, $ itd. u kreiranju lozinke

4. Odaberite neki vama pamtljiv dugačak izraz ili izreku te lozinku kreirajte od cijelog izraza ili samo od njegovih prvih slova. Npr. Tko rano rani dvije sreće grabi = trrdsg, dodajte veliko slovo i broj i vaša lozinka može biti tRr7DsG.

5. Ako ste zabrinuti da bi vam netko mogao vidjeti lozinku dok je upisujete odaberite lozinku unutar koje ćete određeni znak ponoviti dva puta zaredom, a što je promatraču teško uočljivo.

6. Koristite vlastiti „algoritam“ za kreiranje lozinki. Npr. Uzmite prva 4 znaka iz imena stranice na koju se registrirate i dodajte zadnje četiri znamenke broja telefona nekog vašeg prijatelja. Tako bi lozinka za registriranje na naš portal mogla biti: pame3343. Navedeni algoritam možete dodatno razraditi pa tako na primjer možete od svakog slova odabrati sljedeće ili prethodno slovo u abecedi, kombinirati velika i mala slova itd. pa ta lozinka može biti ObLJf3343. Što je više koraka u kreiranju algoritma to je i vaša lozinka sigurnija. Prednost ovakvog načina stvaranja lozinki, osim njihove sigurnosti i različitosti, je i pamtljivost, dovoljno je zapamtiti način na koji kreirate lozinke da biste znali veliki broj istih napamet. 

7. Na „tajna pitanja“ odgovarajte neiskreno. Zašto? Pretpostavimo da vas netko tko želi pristupiti vašim podacima poznaje, kolika je šansa da će ta osoba pogoditi koje je vaše djevojačko prezime ili ime vašeg prvog kućnog ljubimca – pogađate, velika! Smisao tajnog pitanja nije točno odgovaranje već dodatna zaštita vaših podataka.

8. Koristite svoju maštu, najbolje lozinke su one potpuno slučajne. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera