Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Otkrijte deset domaćih besplatnih turističkih atrakcija

Otkrijte deset domaćih besplatnih turističkih atrakcija
2

Ako se želite zabaviti bez potrošene kune na moru onda svakako otkrijte top deset turističkih atrakcija koje ne smijete propustiti

VIDEO

Tko se ikad vratio s odmora, a da nije prekoračio planirani proračun? Je li uopće moguće ljetovanje u kojem se vidi i doživi više od kupanja i sunčanja, a da nas svaki dodatni sadržaj ne košta cijelo bogatstvo? Upravo zbog toga odlučili smo istražiti postoje li na hrvatskoj obali sadržaji i atrakcije na koje se ulaz ne plaća. 

I male i velike fešte

Kako prenosi Večernji list, pokazalo se kako od Umaga do Cavtata ne manjka ribarskih večeri, klapskih uličnih nastupa i drugih koncerata na kojima se posjetitelji i turisti mogu zabaviti bez potrošene kune. Brojna su i veća, spektakularnija ulična događanja, poput splitskih Dana Dioklecijana, porečke Giostre ili Rapske fjere koji funkcioniraju prema istom modelu.

Atrakcije

  • Zelene oaze -  Crkva Sv. Lovre u Šibeniku sa svojim samostanskim vrtom prepunim mediteranskog raslinja zasađenog prema srednjovjekovnoj shemi, kakvih je samo nekoliko u ovom dijelu Europe. Unutrar vrta vas očekuje i iznenađenje  - caffe bar u prekrasnom okruženju otvoren je cijeli dan. Jedna od besplatnih atrakcija je hvarsko pastirsko naselje Humac s tridesetak kuća, koje datira iz 13. stoljeća. A Dubrovčani će reći da je njihov Grad jedan veliki muzej pa i šetnju Stradunom preporučuju kao vrijedni, a gratis kulturno-povijesni doživljaj.
  • Rt Kamenjak - Ovaj park prirode na krajnjem jugu Istre, oko deset kilometara od Pule, godišnje posjeti više od pola milijuna gostiju. Poluotok je dugačak desetak kilometara, a obala oko 30 kilometara. Ovo zaštićeno područje izrazito čistog mora, bogatog podmorja i prirode ima i prekrasne plaže te brojne biciklističke staze. Naplaćuje se samo ulaz automobilom u park, stoga mnogi u ovaj prirodni raj dolaze pješice ili biciklom.
  • Giostra - Prikaz konjičke trke, kakva se održavala pod pokroviteljstvom dužda početkom 18. stoljeća, svakog prvog vikenda u rujnu zaživi na porečkim ulicama. Tristotinjak volontera u baroknim kostimima izvodi dramulete, pleše barokne plesove, a konjanici se natječu u utrci na Saracena. U srpnju i kolovozu na gradskim trgovima i obali Giostrini volonteri vikendima održavaju igrokaze, plesove i modne revije baroknih haljina.
  • Opatijska šetnica - Šetnica od dvanaest kilometara uz more jedna je od kvarnerskih atrakcija u kojoj turisti nesmetano uživaju u svim godišnjim dobima. I to već stotinama godina. Opatijska šetnica postoji od 1885., vremena kad je Opatija imala samo dva hotela i kada je postala klimatsko i morsko lječilište. Svih 12 kilometara završeno je 1911. godine.
  • Senjski ljetni karneval - Šest dana i noći, od 6. do 11. kolovoza, maškare vladaju Senjom. I tako još od 1967. godine kada su Senjani prvi put sa svojim gostima grad pretvorili u prijestolnicu ljetnog maškaranja istočne obale Jadrana. Tijekom središnjeg događanja, kada nekoliko tisuća maškara u velikoj povorci obilazi grad, tradicionalno se okupi i više od 10.000 posjetitelja.
  • Rapska fjera - Od 25. do 27. srpnja rapski vremeplov, Rapska fjera, goste i domaće vraća u srednji vijek. Tradicionalno se organizira srednjovjekovni sajam zanata i radionica, održavaju glazbene večeri, procesije, viteški turnir..., a zadnjega dana u ponoć nebo osvijetli i veliki vatromet.
  • Morske orgulje - Morske orgulje na zadarskoj rivi, u blizini novog pristaništa za kruzere, nezaobilazna su zadarska atrakcija, koju uveličava i nedaleka instalacija Pozdrav suncu od nekoliko stotina višeslojnih staklenih ploča. Zadarskim orguljama, za razliku od običnih, pogonjenih mjehovima ili zračnim pumpama, energiju daju valovi. Pozdrav suncu, krug promjera 22 metra, s gostima komunicira i kada sunce zađe zahvaljujući dojmljivoj igri vlastite rasvjete.
  • Noć punog miseca - Zadarska riva bez javne rasvjete, osvijetljena samo bakljama, svijećama i punim mjesecom, ove će godine osvanuti 3. kolovoza. Noć punog miseca festival je kulture, hrane i običaja zadarskog kraja. Recimo, brodovi se pretvore u ploveće štandove na kojima se nudi sve, od najbolje tunjevine i srdela slavnih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Fešta okupi i više od 50.000 gostiju. No, i prije i poslije Noći punog miseca Zadar gotovo svakodnevno ima koncerte na koje je ulaz slobodan.
  • Burnumske ide - Uprizorenje rimskih igara, 4. burnumske ide, održat će se kod ostataka rimskog vojnog logora u NP Krka, 13. kolovoza. Gosti će moći vidjeti antički nogomet, igrokaz o životu rimskih careva, borbu gladijatora, žonglere, plesače... Iako se taj prostor nalazi u sklopu nacionalnog parka, ne pripada dijelu za koji se naplaćuje ulaznica, pa je cijeli doživljaj za namjernika besplatan.
  • Dani Dioklecijana - Od 17. do 23. kolovoza Split, njegovi stanovnici i gosti vraćaju se u kasnoantičko doba. Na ulicama i trgovima sretat će se rimske legije i car Dioklecijan, a gradom će zvoniti fanfare i bubnjevi. Dakako, predviđeni su i ulični zabavljači, bogata ponuda jela i pića iz Dioklecijanova doba, brojni koncertni i plesni programi, a za razonodu djeci i posebno za njih osmišljeni programi.
  •  Maraton lađa - Svake godine deseci tisuća ljudi dolaze vidjeti neretvanski Maraton lađa. Ove se godine održava 11. kolovoza, start je u Metkoviću u 17 sati, a na cilj u Pločama lađari stižu malo nakon 19 sati. Lađare se većim dijelom trase može pratiti i iz vlaka s četiri vagona, u kojem je vožnja također besplatna.

Imate li još kakav prijedlog koji možemo uvrstiti na ovu listu? Pošaljite nam svoje ideje i preporuke na naš email: urednistvo@pametnakuna.hr 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom