Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Planiraju bez žurbe i temeljito, ali imaju prostora za napredak

Planiraju bez žurbe i temeljito, ali imaju prostora za napredak
2

Sudionici akcije Kunu po kunu Dario i Monika Matacun dobar su primjer ljudi koji znaju što hoće i sustavno rade kako bi to i ostvarili

VIDEO

Planovi obitelji Matacun su realni i konzervativni, ali upravo takvi i trebaju biti zbog činjenice da su postavili dva cilja kao ključna – financijsku sigurnost obitelji i stabilnost u mirovini. Zaključak je to analize eksperta za osobne financije Zorana Balije iz tvrtke Progreso, nakon analize planova i mogućnosti Darija i Monike Matacun, koji sudjeluju u akciji Kunu po kunu. „Možda se čini da oni nigdje ne žure, ali moram reći da oni svakako ne spavaju, nego rade dobre pripreme da ispune svoje životne planove“, kaže Balija. 

Podsjećamo, obitelj Matacun na prvom je mjestu svojih planova iznijela da ih zanima financijska sigurnost obitelji. Stoga oboje već imaju policu životnog osiguranja, s tim da Dario ima klasično osiguranje života, a Monika ima policu povezanu s ulaganjem u investicijske fondove. 

Planirali su početi ulagati u financijsku budućnost djece koja su im u planovima, ali Balija ih je upozorio da s tim počnu tek kada djeca dođu na svijet. U međuvremenu ih je savjetovao da preusmjere planirana ulaganja u druge stvari. 

Optimalno, mogu pojačati izdvajanja za mirovinu, koja im je jako važna. Dario već pored police životnog osiguranja ulaže i u treći mirovinski stup. No, savjetnik Zoran Balija uočio je da ga plaća iz neto iznosa plaće. „Dario bi mogao zatražiti poslodavca da mu se treći mirovinski stup uplaćuje iz bruto iznosa plaće, jer je taj dio ionako oslobođen poreza, te mirovinskih i zdravstvenih troškova. Poslodavac može do 6000 kuna godišnje uplatiti za zaposlenika a da mu se ta svota računa u trošak. Tu se može ostvariti prednost jer ukoliko se uplata u treći stup radi iz bruto plaće, radnik legalno dobiva više novca nego da dobije neto isplatu iz kojeg plaća treći stup. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zoran Balija je kao financijski pametnu ocijenio njihovu želju za ulaganjem u postojeće nekretnine koje imaju potencijal porasta vrijednosti. „Jednu kuću u Novskoj treba adaptirati, a drugu koja u Zagrebu bi htjeli nadograditi i za sve to im treba cca. 30.000 eura. Uz to, želja im je kupiti i drvenu kuću ali ne bilo kakvu nego staru Posavsku  i obnoviti je. Ova posljednja želja im nije ključna, ali mogla bi se pokazati isplativom i razumna je pogotovo ako Monika dobije posao u Lonjskom polju koji želi.

Dobrim Balija ocjenjuje i činjenicu da Dario i Monika namjeravaju zaštititi imovinu osiguranjem. Monika namjerava i kupiti drugi automobil jer procjenjuje da će joj sadašnji služiti još oko dvije godine. Te dvije godine iskoristit će za prikupljanje novca, a potom prodati sadašnji Monikin automobil te ukupnom svotom kupiti rabljeni u boljem stanju. 

„Ono što im sada preporučujem je štednja koja je fleksibilna, odnosno da je mogu povući u bilo kojem trenutku, budući da je Monika još uvijek nezaposlena“, kaže Zoran Balija. Dok se ona ne zaposli, stručnjak za osobne financije smatra da nije realno da si obitelj postavlja dodatna fiksna opterećenja uz postojeća. „Ono što uštede trebalo bi im poslužiti za spomenuti automobil koji je u planu za dvije godine, kupnju poljoprivrednog zemljišta i otvaranje stambene štednje koja će im donijeti optimalan prinos za obnovu građevina i kupnju dodatne drvene kuće“. 

Inače, oboje imaju i HZZO dopunsko osiguranje, pa će ih u budućnosti poučiti i razlici između dodatnog zdravstvenog osiguranja kojeg rade privatna osiguravajuća društva i dopunskog koje radi HZZO i s djelomičnim pokrićima privatnih osiguravajućih društava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang