Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

Posljednji krug fiskalizacije započinje 1. srpnja!

Posljednji krug fiskalizacije započinje 1. srpnja!
1

Primjena Zakona o fiskalizaciji započela je prvim danom 2013. godine. Od 1. srpnja započinje posljednja faza kada će se obveza fiskalizacije propisivati za sve njezine obveznike

VIDEO

Primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom započela je prvim danom 2013. godine, a riječ je o skupu mjera koje provode obveznici fiskalizacije kako bi se putem internetske veze Poreznoj upravi omogućio efikasniji nadzor ostvarenog prometa u gotovini.

Obveznici fiskalizacije prema Zakonu jesu fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti te pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit za sve djelatnosti koje obavljaju, osim za djelatnosti izuzete od obveze izdavanja računa te izuzete od obveze fiskalizacije.

Podjela na tri faze

S obzirom na to da je otada obveza fiskalizacije bila podijeljena na tri faze, od 1. srpnja vrijedi i ona posljednja, odnosno od tog datuma fiskalizacija vrijedi za sve njezine obveznike. Naime, člankom 37. Zakona o fiskalizaciji definirani su različiti datumi stupanja na snagu za pojedine kategorije:

  • Od 1. siječnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu bez obzira na djelatnost koju obavljaju te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
  • Od 1. travnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije, koji nisu obuhvaćeni stavkom 1. ovoga članka i to obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.
  • Od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije.

Izdavanje računa putem prilagođenih naplatnih uređaja

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je Uputu za obveznike fiskalizacije koji s fiskalizacijom započinju u drugoj i trećoj fazi, odnosno od 1. travnja i 1. srpnja 2013. godine. U njoj se navodi kako svi obveznici fiskalizacije za potrebe fiskalizacije moraju prilagoditi sadržaj računa te način numeriranja broja računa, donijeti interni akt o poslovnicama uz određivanje pravila numeriranja (interni akt ne donosi se u Poreznu upravu već se zadržava u službenim prostorijama obveznika fiskalizacije) te istaknuti upozoravajuću naljepnicu o uzimanju, odnosno izdavanju računa

''Navedene radnje potrebno je učiniti za sve djelatnosti osim za djelatnosti izuzete od obveze fiskalizacije prema članku 5. Zakona'', navodi u Uputi Nada Čavlović Smiljanec, pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave. ''Od ovih obveznika fiskalizacije samo oni koji naplaćuju račune sredstvima koja se smatraju gotovinom, provode i postupak fiskalizacije izdavanja računa, za što moraju nabaviti ili prilagoditi naplatne uređaje te izdavati račune putem prilagođenih naplatnih uređaja'', dodaje.

Neprekinuti numerički redoslijed

Navodi se kako je člankom 11. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisano da broj računa, koji je prema odredbama posebnih propisa sastavni dio računa, obveznici fiskalizacije iz članka 3. ovoga Zakona, kod provedbe postupka fiskalizacije iskazuju u polju broj računa u tri dijela:

  • numerički broj računa,
  • oznaka poslovnog prostora i
  • broj naplatnog uređaja.

Numerički broj računa iz stavka 1. točke 1. ovoga članka mora slijediti neprekinuti numerički redoslijed, bez praznina, po svakom poslovnom prostoru ili po naplatnom uređaju u poslovnom prostoru. Pravila sljednosti numeričkih brojeva računa, popis poslovnih prostora te dodijeljene oznake poslovnih prostora obveznik fiskalizacije propisuje internim aktom, koji predočuje za potrebe poreznog nadzora. Neprekinuti numerički redoslijed svake kalendarske godine kreće od broja 1 do broja n, po svakom poslovnom prostoru ili po naplatnom uređaju u poslovnom prostoru.  

Obveznici fiskalizacije koji započinju s fiskalizacijom u trećoj fazi, odnosno od 1. srpnja 2013. godine obvezni su izvršiti prilagodbe fiskalizaciji od toga datuma. ''Također moraju prilagoditi broj računa i početi provoditi fiskalizaciju počevši od broja 1, što znači da će u 2013. godini prilagođavati brojače i dva puta počinjati s brojem 1, ako se u tom smislu nisu prilagodili fiskalizaciji od 1. siječnja 2013. Navedeni način redoslijeda računa će se tolerirati samo u 2013. godini'', zaključila je Čavlović Smiljanec.

Učestala pitanja o obveznicima fiskalizacije, ali i odgovore na njih možete pronaći ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana