Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Postanite stručnjak za čitanje tuđih gesta ruku i glave!

Postanite stručnjak za čitanje tuđih gesta ruku i glave!
1

Donosimo vam ulomak iz knjige ''Govor tijela'' autora Jamesa Borga u kojemu objašnjava koje geste pojedinih dijelova našega tijela odaju osjećaj dosade

VIDEO

Kad smo pod stresom ili u neprilici bilo koje vrste, često pribjegavamo samoutješnim gestama u koje spada dodirivanje obraza, glave ili kose. (Podsjeća li vas to na vlastito ponašanje?) Zanimljivo je u ovom ponašanju da smo skloni dodirivanju mjesta na kojima su nam pružali utjehu u djetinjstvu. Proizlazi da sebe umirujemo na način na koji su nas tješili dok smo bili mali.

Primjerice, ako nas mori bilo kakva briga, možda ćemo prolaziti prstima kroz kosu (muškarci najčešće na vrhu glave, žene na potiljku). Zvuči li vam to poznato?Jeste li promatrali ''slavnu osobu'' u televizijskoj emisiji nakon što je sjela i pljesak u studiju se stišao? Ruka se diže uvis da poravna kosu na vrhu ili tjemenu (najčešće muškarci). Ili čovjek koji se vraća na parkiralište i iz daljine ugleda čuvara kako ispisuje kaznu? Ruka uvis...

Geste odaju zadovoljstvo i tjeskobu

Druga varijanta ove geste – često s obje ruke – je prizor kada David Beckham ili neki drugi nogometaš promaši gol pucajući jedanaesterac, ili Goran Ivanišević kada na Wimbledonu dvaput pogriješi u odlučujućem udarcu. Igrač se automatski hvata za glavu na samoutješljiv način. Gesta u pravilu odaje neku vrstu zadovoljstva, tjeskobe ili trenutačne nervoze

U ovom slučaju je posve razumljivo da će milijuni ''ogorčenih'' obožavatelja bez problema pravilno protumačiti ovaj element govora tijela. Gestu ''kolijevka'' kod koje su angažirane obje ruke možete opaziti u bilo kojoj situaciji kad reagiramo na loše vijesti ili brige te nam je potrebna zaštita. Sjećanja na roditelje kako podupiru glavu male bebe pružaju nam utjehu koja nam – barem nakratko – daje sigurnost.

Prepoznavanjem gesta možete ih pravilno tumačiti

Naša koža ima takozvane osjetilne stanice (receptore) koje – zbog svoje senzibilnosti – odmah reagiraju na dodir. Odašilju poruke mozgu i trenutačno nam osiguravaju ugodu. Nemojte nikada podcjenjivati moć dodira. Zbog toga često pribjegavamo samoutješnim radnjama koje gotovo osvježavaju (oprostite što vas ponovo vraćam u djetinjstvo) sjećanja na to kako su nam roditelji i ostale odrasle osobe pružali sigurnost dok smo bili mali.

Tumačenje gesta ruka-na-obraz ili na-glavu zahtijeva malo više truda. Najprije trebate postati svjesni kako ih ljudi najčešće manifestiraju i u kojem dijelu razgovora su prisutne najčešće. To prepoznavanje nam nudi rješenja. Dakako da ste s godinama skupili rezervoar spoznaja u koji posežete posve nagonski. No, kao i sa svim drugim analizama koje ćete raditi iz dana u dan kako biste postali dobar poznavalac, morate obratiti pažnju i postati super-promatrač.

Pokreti ruke i glave otkrivaju osjećaj dosade

Veoma često možete zapaziti geste koje su naznaka da osoba koja vas sluša, iz tko zna kakva razloga (to morate zaključiti sami) nije baš zadivljena vašim riječima ili ''prosipanjem mudrosti''. (Isto vrijedi i za vas kada ste na strani slušatelja.) To se može vidjeti tijekom prezentacija proizvoda, među prijateljima u kafiću, na zabavi ili kakvu skupu, za vrijeme predavanja – događa se svugdje.

Tipična gesta ruka-na-lice jest kada ruka podupire cijelu čeljust dok lakat počiva na stolu. Općenito uzevši, što veći dio čeljusti pokriva ruka (cijeli obraz), to je slušaču dosadnije ili je nezainteresiran. Dakle, ako cijela šaka pokriva čeljust i sve do obrva – dosada je ozbiljna. Kad postanemo nezainteresirani ili nam je neka osoba dosadna, postupno se razvija uspavanost koja u konačnici vodi podupiranju glave.

Ako niste sigurni u pokrete tijela, pratite oči

Ako je osoba prije toga pokazivala znakove pozornosti, a onda je iznenada prešla u drugu krajnost, mala je vjerojatnost da je posrijedi dosada. Kao što smo ranije spomenuli, dosada ili nezainteresiranost obično prelazi u uspavanost i ne mijenja se tek tako.

Gdjekad ćete zamijetiti ruku stisnutu u šaku koja nježno podupire donji dio obraza. Može biti da je to znak dosade, no ponekad osoba pribjegava tom položaju kad čuje nešto uznemirujuće ili nešto što ''dira u živac''. Kasnije se ruka može vratiti s lica u prvobitan opuštajući položaj. Oči će potvrditi prave osjećaje.

Međutim, šaka koja podupire bradu je posve druga stvar: baš kao i kada punim dlanom pokrivamo cijeli obraz ili čeljust, obje geste služe za podizanje glave. Signal opasnosti u slučaju da držite prezentaciju, predavanje ili govor i opazite velik broj glava poduprtih na ovaj način.

Što kada uočite signale dosade?

Ako ih prati črčkanje po bloku, sanjarenje (pogledajte u oči!), bezizražajnost, povremeni uzdah, napetost čeljusti i pojačane kretnje udovima – poduzmite nešto pod hitno!

Za provjeru signala dosade treba pogledati u oči zajedno s gestom ruka-na-lice. Ako su oči oborene, napola zatvorene ili je pogled zamagljen (gotovo vrišti ''molim vas, prestanite me mučiti'') možete biti sigurni da treba promijeniti smjer akcije ili odlučiti je li situacija beznadežna i odustati.

Autor James Borg u svojoj knjizi ''Govor tijela'' u izdanju Veble commerce-a pojašnjava kako su moć i utjecaj govora tijela golemi. Bez obzira trebate li unovčiti ideju, ukazati na problem ili shvatiti što drugi doista misle, govor tijela je u korijenu svih komunikacija. Shvatite li ga ispravno, komunikacija s ljudima će biti uspješna, ali ako ga shvatite krivo čeka vas teška borba. Knjiga Govor tijela će vam pomoći da ga shvatite ispravno u svakoj prilici. Kroz sedam jednostavnih lekcija postat ćete stručnjak za čitanje drugih i kontroliranje vlastitih gesta kako biste postigli željenu reakciju. Imat ćete u malom prstu cijeli jedan novi govor – dobrodošli u nijemi govor uspješnosti! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući