Pametna kuna

Komentari 18

Posuđivanje novca: Dobro razmislite kome i za što dajete

Posuđivanje novca: Dobro razmislite kome i za što dajete

Pazite! Treba pitati za što je posuđeni novac namijenjen onog tko vas traži, a pozajmljivanje novca nerijetko je i kamen razdora između braće, sestara i rođaka

Izreka kaže: “Ako želiš izgubiti prijatelja, posudi mu novac!”. Pozajmljivanje novca nerijetko je i kamen razdora između braće, sestara i rođaka te se mnogi u takvim situacijama pozivaju na onu: “Mi jesmo rođaci, ali novčanici nam nisu braća”. Točno je da se posuđivanje novca bližnjima može doista vrlo lako pretvoriti u jednu od najkompliciranijih situacija u kojima ste se zatekli. Stoga umjesto da, u želji da pomognete, odmah pristanete te posegnete za novčanikom, dajte si vremena - bolje promislite te poduzmite neke mjere opreza kako bi sve - od posuđivanja pa do vraćanja duga, prošlo glatko. 

Kad vas rođak ili prijatelj upita možete li mu posuditi novac, kao prvi korak postavite protupitanje za što mu je taj novac potreban. 

Nakon što doznate u koju bi ga svrhu utrošio, lakše ćete odlučiti hoćete li mu novac posuditi ili ipak ne. Čak i kada je razlog zbog kojeg vas bliska osoba traži da joj posudite novac doista opravdan, iznimno je važno procijeniti je li ta osoba uistinu i dovoljno pouzdana. Smatrate li da nije, ne posuđujte joj novac ako niste spremni preuzeti i rizik da vam taj novac više neće vratiti, pa nposudite onoliko koliko ste spremni izgubiti.

Nemojte posuđivati u gotovini, bolji izbor je ček ili uplatnica

Kad posuđujete novac, umjesto gotovine, dajte ček ili novčanu uplatnicu te naznačite da je riječ o pozajmici i navedite za što je novac namijenjen. To je dokaz da ste posudili novac. Imajte na umu da činite uslugu te onaj koji dobiva pozajmicu treba prihvatiti vaše uvjete i ne shvaćati ih osobno.

Zatražite potvrdu s iznosom i datumom povrata duga

Ne posuđujte novac bez pisanog dokaza. Zapišite datum, iznos novca koji ste posudili i datum povrata duga te se oboje potpišite. Iako je neugodno od bliske osobe tražiti pismenu potvrdu o posuđenom novcu jer može misliti da joj ne vjeruju na riječ, pisani je dokument dobar za obje strane.

Odredite uvjete i termine vraćanja posuđenog novca

Ne odredite li kada vam prijatelji ili obitelj trebaju vratiti dug, tjedni će se možda pretvoriti u mjesece čekanja. Ne pozajmljujte, stoga, novac dok niste postavili jasne uvjete. Odredite datum kada vam čitav posuđeni iznos treba biti vraćen ili zajedno razradite plan povrata duga u ratama.