Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Prepoznavanje 'frenemieja' - lažnog prijatelja na poslu

Prepoznavanje 'frenemieja' - lažnog prijatelja na poslu
3

‘Frenemy’ je kolega koji glumi prijatelja, no okreće leđa u ključnim trenucima. Više od polovice radnika ne zna se nositi s njihovim ponašanjem

VIDEO

U današnje vrijeme atmosfera i odnosi na poslu puno su ležerniji nego prije 20 godina, kolege provode većinu dana zajedno, a cijela situacija gotovo se može nazvati obiteljskom. U takvim uvjetima, gdje ste više s kolegama nego s obitelji i prijateljima, odnosi nužno postaju prisniji. Uslijed toga pravila poslovnih i kolegijalnih odnosa su se promijenila, više nisu formalna kao nekad, ali se još nisu posve iskristalizirala. Svi moraju biti u prijateljskim odnosima kako ne bi došli na loš glas, a ipak nemaju svi jednake ambicije niti rade jednako.
Među takvim kolegama nerijetko se potkrade barem jedan s kojim provodite puno vremena, uživate u razgovoru s njim i oslanjate se na njegovu pomoć, ali mu ipak ne vjerujete potpuno. Uglavnom je to zbog situacija u kojima ste računali na njega, a on je rekao da ste sav posao svalili na njega, niste mu htjeli pomoći ili da je veći dio projekta bila njegova ideja. Takve kolege idealno opisuje američka riječ "frenemy". Potekla je s američkih ulica, a toliko je postala popularna da je odnedavno ušla i u rječnike. Riječ "frenemy" nastala je od riječi "friend" (prijatelj) i "enemy" (neprijatelj), a označava neprijatelja koji se pretvara da je prijatelj. Istraživanja su pokazala da većina zaposlenika, nakon što osvijeste da ih kolega omalovažava, ne znaju što učiniti. U 62 posto slučajeva uredskog bullyinga zaposlenici su ili pogoršali situaciju u timu vraćanjem "milo za drago" ili nisu učinili ništa. U svakom slučaju nikako nije dobro povlačiti se. Kolegu ne možete izbjeći niti izbjegavati jer ste previše vezani poslom. Situacija će postati neugodna, no jedino rješenje je otvoren razgovor. Morate mu pokazati da ste svjesni njegovih pokušaja i da to nije u redu. Pozovite ga na kavu, na razgovor u opuštenijem okruženju i recite mu da volite raditi s njim, da se oslanjate na njega, ali i da vas je u nekoliko situacija u kojima je imao priliku stati uz vas osramotio ili sabotirao. Jedna od opcija je da će vam vjerojatno reći da to nije bilo usmjereno protiv vas i da se to tako radi. "Frenemy" često jednostavno ne poznaje drukčiji način ponašanja u timu. Tada mu objasnite da vi to njemu ne biste napravili i da postoji drugo, kolegijalnije rješenje.

FRENEMY OPERIRA NA ŠEST NAČINA: Psiholozi su “frenemyje” na poslu podijelili u šest skupina. Prvi su oni koji omalovažavaju tuđe ideje pred drugima, a drugi ih predstavljaju kao svoje i preuzimaju zasluge za sebe. Treći krivicu uvijek svaljuju na druge. Ima i onih koji stvaraju dramu oko svega te štete ugledu kolega širenjem tračeva i poluistina, onih koji svoje odgovornosti i dužnosti “svaljuju” na druge, ali i nadređenih koji će umanjiti vrijednost dobrih radnika jer se osjećaju ugroženima.

>>> Tijekom razgovora “frenemy” vas može optužiti da ste preosjetljivi. No ne smijete dopustiti da ispadnete žrtva. Recite mu da zbog njegova ponašanja sumnjate u njegovu motivaciju te da zbog toga ne možete dijeliti s njim informacije niti mu pomagati jer to neće pomoći ni vama ni tvrtki. To će ga privoljeti na suradnju.

>>> Sumnjivi kolega može pokušati umanjiti važnost svojih djela, optužiti vas za dvoličnost ili čak nastojati promijeniti temu. Ako ste sigurni u njegove namjere, držite se teme. Zatražite da vam ubuduće otvoreno kaže što misli o vama i da to zajedno riješite.

>>> Za vas nije toliko bitno hoće li se “frenemy” ispričati. Više će vam značiti da više ne budete na njegovoj listi potencijalnih “žrtava”. Kažete li mu da nećete igrati njegovu igru, vjerojatno će se umiriti i razmisliti. Velika je vjerojatnost da ćete postati jedini kolega kojemu će “frenemy” vjerovati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode