Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Recepti Stevea Jobsa: Sanjaj veliko, ali počni od malih stvari

Recepti Stevea Jobsa: Sanjaj veliko, ali počni od malih stvari
1

Jobs odgovorno tvrdi kako sve što je u životu zaradio može zahvaliti znatiželji i intuciji. Te dvije vodilje su presudne za uspjeh. Ali treba petlja da ih se slijedi

VIDEO

Ponekad te život udari ciglom u glavu. Nemoj izgubiti vjeru. Uvjeren sam da je jedina stvar koja me vodila bila to da sam volio to što sam radio. Moraš pronaći ono što voliš. To vrijedi za posao kao i za ljubavnike. Karijera će ti zauzeti veliki dio života i jedini način da budeš stvarno zadovoljan je raditi ono za što vjeruješ da je sjajno. Baš kao što samo ako voliš to što radiš, možeš odraditi sjajan posao. 

Ako još nisi pronašao posao koji te ispunjava, nastavi tražiti. Nemoj se skrasiti. Kao i u svim situacijama u kojima odlučuje srce, znat ćeš kad ga pronađeš. I poput divne veze, bit će sve bolje i bolje kako godine budu prolazile. I zato traži sve dok ne pronađeš. Nemoj se skrasiti prije, dio je legendarnoga govora tehnološkog vizionara Stevea Jobsa na Stanfordu 2005. godine. Jobs odgovorno tvrdi kako sve što je u životu zaradio može zahvaliti znatiželji i intuciji. Te dvije vodilje su presudne za poslovni uspjeh. No bez petlje da ih se slijedi, sve će ostati samo na blijedim, nerealiziranim idejama. 

- Ne dopustite da vas se uhvati u zamku dogme, odnosno da živite prema rezultatima koje su drugi postavili. Ne dopustite da tuđa mišljenja uguše vaš unutarnji glas. Intuicija će vas voditi do sjajnih rezultata. Sve ostalo je sekundarno. Ostanite gladni. Ostanite djetinjasti - zaključio je Jobs. 

Loš poslodavac ne smije “ubiti” vašu karijeru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako radite posao koji volite, a radite ga u lošoj tvrtki, tada se čak i najbolji poziv može pretvoriti u mučenje zbog “toksične” radne klime, upozorava Jobs. Najbolje je napustiti tvrtku, ali ne i karijeru. Nikako ne odustajte od onog što volite i u čemu ste dobri. 

Pristupati poslu poput igre donosi osjećaj ushićenja

Potražite posao u kojem se možete zabavljati. Najsretniji su ljudi koji poslu pristupaju poput igre, tvrdi Steve Jobs. Jednako je zaigrano biti stolar ili dizajner - važno je samo osvijestiti svoje talente i ići za njima. Uspjeh neće izostati. Alternativa je raditi samo za plaću bez osjećaja ushićenja koje prati kreativce. 

U poslu prežive samo oni koji ne odustaju lako

Život je pun prepreka, a posao je velik dio života koji također nije gladak, govori Jobs. Prežive oni koji ne odustaju i koji će uvijek pronaći način da “preskoče ogradu”. U situaciji gdje radite posao iz snova, a imate šefa iz pakla, važno je i dalje davati najbolje od sebe. 

Od tajnice do direktorice nekoliko je koraka

Sanjaj velike snove, a počni od malih koraka, savjetuje Steve Jobs. Zamisli gdje se vidiš za pet godina, a zatim za deset. Može se maštati i dok se sjedi za stolom u ulozi tajnice. Da se ne bi za tim stolom i ostalo, potrebni su konkretni koraci - usavršavanje, dokazivanje, prekovremeni sati, hrabre ideje i predanost poslu koji se voli.

Stručnjak u svom polju koji ima mnogo drugih interesa

Širite spektar interesa jer nikad ne znate gdje vam nešto što ste proučavali iz zadovoljstva može poslužiti u poslu. Kao što je Jobsu proučavanje kaligrafije u mladosti poslužilo kad je dizajnirao prvi Macintosh - to je bilo prvo računalo koje je imalo lijepu tipografiju. 

Vlastita smrtnost kao poticaj za životne uspjehe

Jedini način da se uspije u poslu je biti izvrstan u tome što radite, iskren je Steve Jobs. Ništa manje od izvrsnosti nije dovoljno dobro. Jobs tvrdi da ga je pomisao o vlastitoj smrtnosti još u mladim danima potaknula da bude nezaustavljiv. Što možete izgubiti? Ako odvažno ne pokušavate, nećete ništa ni dobiti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang