Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Saznajte kako postati urbani vrtlar već danas!

Saznajte kako postati urbani vrtlar već danas!
1

U vrijeme kada su namirnice sve skuplje, a često niste ni sigurni što kupujete ili koje su hranjive vrijednosti tih namirnica - dobra je odluka postati sam svoj vrtlar!

VIDEO

Topliji dani, bili mi toga svjesni ili ne, se bliže i ako razmišljamo da ove sezone (barem pokušamo) uzgojiti svoje povrće (a možda i voće) krajnje je vrijeme da se počnemo pripremati. Stoga veljača i ožujak su odlično vrijeme za nabavku sjemenja i svih ostalih stvari potrebnih za avanturu (urbanog) vrtlarstva. 

Kako početi?  

Za početak se preporučuje kupiti nekoliko lončanica (tegli) i jednu vreću zemlje. Od alata nije potrebno mnogo: vrtne rukavice, škare, lopatica i male grabljice. No, kakvu posudu izabrati kada se na tržištu nude tegle svih veličina i materijala. Imajte na umu da su velike tegle u pravilu teške. Najteže su one kamene i keramičke, koje su preporučljivije za vrtove u dvorištu, dok su za balkone i terase najbolje one plastične, koje bojom odlično dočaravaju boju pečene keramike.

Vlaga i pozicija

Zbog ocjeditosti na dno stavite malo krupniji šljunak i nakon toga zemlju te obaveznu podlošku (tanjurić) ispod tegle, koja će prikupljati višak vode i biti dodatan izvor vlage vašoj biljci. Kod sadnje ili presađivanja biljaka na pod raširite stare novine ili veće najlone, kako ne biste zaprljali balkon ili terasu i unijeli blato u stan. Pokušajte (baš kao i vrtlari na otvorenom) biljke saditi oblačnim danom, jer sunce iscrpljuje i stabljiku i korijen tek posađene biljke. Redovito zalijevajte! Bez redovitog zalijevanja nema nikakvoga uroda, a ako na duže vrijeme napuštate stan, u prodaji su jednostavni nastavci na slavine s kompjutorskim doziranjem za zalijevanje. Tako možete biti sigurni da će vas zelenilo vašega balkonskoga vrta dočekati i kada se vratite s godišnjeg odmora.

I još nešto! Mini-vrt ne mora biti samo na balkonu ili terasi, već ga možete imati i na svom radnom mjestu, u uredu. Uz cvijeće, primjerice, možete imati i lončanicu s mini-rajčicama. Pa uz obrok na poslu pojesti i vlastitu rajčicu. Tko bi tome odolio!

Što je potrebno za vrt na balkonu:

  • pozicija (sunčana strana i bez vjetra)
  • lončanice (tegle) i posude za biljke
  • zemlja za cvijeće
  • sadnice
  • vrtne rukavice i alat (škare, lopatica, grabljice)

Kada krenuti?

Balkonski vrtlari u sezonu vrtlarenje kreću u isto doba kada i oni u svojim dvorištima i okućnicama. Dakle, s prvim zrakama sunca, negdje u ožujku. Za razliku od onih u pravim vrtovima ne moraju prekapati svoje vrtove (štihati), razbijati grude i grabljati te raditi gredice, nego tek malo promiješati lanjsku zemlju u teglama i po potrebi dodati novu. Najsigurnije je krenuti od sadnica, no ima onih koji vole započeti sa sjemenom, pa kupuju sjemenje u vrećicama i još za zimskih dana siju ga u plastične posudice (obično od jogurta) ili kutije od jaja. 

Dovoljno je malo zemlje, redovito zalijevanje i toplo mjesto, npr. u blizini radijatora. Oni ambiciozniji imaju i male staklenike ili plastenike u kojima su im klijališta iz kojih će niknuti male biljčice koje će kasnije saditi u tegle na balkon.

Što uzgajati?

Rajčica - pravi hit na balkonima posljednjih godina su tzv. mini-rajčice, koje se obično uzgajaju u visećim košarama i imaju sitne i slatke plodove. Uzgajivači ih vole i zato što im nije potrebno otkidati zaperke, a i zgodna su dekoracija kada krenu s crvenim plodovima. Uz njih su popularne i duguljaste rajčice od kojih se obično rade ukusni talijanski umaci (poput sorte Ravello), a koji rastu u teglama, poduprti štapom. Popularne su i narančasto žute-mini rajčice, koje rastu u gustim grozdovima. Tu su i maleni kruškoliki plodovi žute sorte "Yellow pearshaped", koji su jako aromatični i idealan su prilog uz sendviče. Dobro uspijevaju i sve mesnate sorte rajčica, koje su odlične za salate, ali i umake.

Paprika - sadnice paprika nabavljaju se u isto vrijeme kao i sadnice rajčica. Sade se u tegle, koje se smještaju na toplo, ali od vjetra zaštićeno mjesto. U pravilu uspijevaju sve vrste (ima ih čak 200!), ali kod kupnje sadnica dobro se raspitajte radi li se o ljutim paprikama. Naime, dovoljno je da je jedna vrsta ljutih i zaljutiti će sve ostale na balkonu. Zašto, teško je reći, ali iskusni balkonski vrtlari znaju to iz same prakse.

Patlidžan - kao i paprika voli toplo mjesto zaštićeno od vjetra. Kupuju se sadnice, premda se može pokušati uzgojiti i vlastiti iz sjemena. Dobro podnosi društvo paprike, pa se može posaditi i zajedno s njom u istu teglu. Berba započinje s prvim toplijim ljetnim danima. Plodovi polako dozrijevaju i balkonski vrtlari s veseljem gotovo svakoga dana ponešto uberu i iz svoga vrta donesu izravno na trpezu. 

Na balkonima uspijevaju i limuni i naranče, ali ima i kultivara jabuke, poput sorte "Ballerina", koje rastu uspravno (uz potporu štapa) i ne granaju se.

Više o ekološkim vrtovima saznajte na portalu Budi.in

Više savjeta za ekološki način života saznajte na portalu Zdrava Krava.

A priču o Biljkubatoru, inovativnom načinu uzgoja biljaka pročitajte na portalu Gastro.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...
FELJTON

Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...

Polovinom 19. stoljeća osnivaju se prve organizirane vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Tako je 1863. u Rijeci osnovana prva profesionalna vatrogasna postrojba