Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Saznajte tri opravdanja zašto niste spremni za štednju

Saznajte tri opravdanja zašto niste spremni za štednju
2

Koliko puta ste krenuli štedjeti i shvatili da vam ne ide baš najbolje? Sigurno vam je ovaj scenarij poznat. Donosimo vam tri opravdanja za neštednju novca.

VIDEO

Opravdanja su nešto što je dio naše svakodnevnice. Za različite neizvršene ciljeve ili neriješene probleme, uvijek nađemo izgovor kako se ne bi uhvatili u koštac s njima, a pogotovo kada je u pitanju novac. Kako ne znamo otkud bi krenuli i kako bi počeli štedjeti, svi to odgađamo do krajnjeg trenutka. Najteže je promijeniti potrošačke navike i to je najveći problem većine građana. Štednja je još uvijek nepoznat pojam za većinu Hrvata te se mogu čuti svakakva opravdanja zbog čega ne štedimo. 

Donosimo vam 3 najčešće izlike za neštednju novca:

"Ne zarađujem dovoljno da bih štedio"

Ovo je rečenica koju svakodnevno slušamo i zasigurno postoji mnogo onih koji ni ne mogu štedjeti jer im premala primanja to ne dopuštaju. S druge strane, uvijek treba sagledati potrošačke navike i na što zapravo najviše trošite. Već smo pisali o tome koliko vam novca odlazi na slatke navike poput cigareta, kladionice, kave i sličnih stvari. U određenom trenutku nije vam teško izdvojiti 10 kuna za kavu ili 15 kuna za cigarete, ali na mjesečnoj razini ćete se iznenaditi. Prije nego što počnete štedjeti, morat ćete napraviti financijsku inventuru i vidjeti gdje vam novac zapravo "curi" i koliki iznos na kraju možete spremiti u kasicu. 

"Previše sam dužan kako bi štedio"

Ako imate velik dug na računu onda se treba usredotočiti na ozbiljne napore kako bi se oslobodili tog tereta. Ali, to ne znači kako ne trebate bar neki dio novca staviti sa strane jer upravo će vas to sljedeći put spasiti da se opet ne poslužite karticama. Pogotovo ako se radi o iznenadnim troškovima kao što je kvar automobila ili perilice rublja. Ako opet budete krenuli u minus onda će se stanje još više pogoršati. 

"Počet ću štedjeti kada mi plaća naraste"

Kada imamo prosječnu plaću i posao s kojim nismo zadovoljni onda zasigurno sanjamo o nečem boljem što će nam donijeti bolju plaću. Pogotovo se to događa kod mladih ljudi koji smatraju da zbog svojih godina mogu čekati sa štednjom i čekaju neka druga bolja vremena. Međutim, takvo razmišljanje i nije sasvim prihvatljivo jer tako mogu čekati i nekoliko godina, a da nemaju ni kune na štednom računu. Nemojte čekati da vam plaća naraste nego već što prije krenite s manjim ulogom štednje kako bi se tijekom godina taj iznos povećao. Jednog dana ćete biti sretni ako imate barem nekakvu ušteđevinu koja vam može koristiti u bilo kojem trenutku.

Poznati voditelj Davor Dretar Drele nam je komentirao štednju u Hrvata u sarkastičnom i humorističnom tonu. "Mislim da uopće ne treba štedjeti jer nas civilizacija uči da trebamo trošiti i kad ostanemo bez novca onda trebamo dignuti kredit. Ne treba štedjeti nego odmah sve potrošiti, a kredite i dugove će otplaćivati naši sinovi i unuci." 

Kako bi izbjegli navedeni scenarij, makar i mala ušteđevina vam može pomoći da prebrodite neplanirane troškove. Stoga, bez obzira koliko imate godina, vrijeme je da počnete štedjeti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana