Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Skuplji kruh, mlijeko, knjige, lijekovi, ortopedska pomagala

Skuplji kruh, mlijeko, knjige, lijekovi, ortopedska pomagala
1

Ulazak u 2013. zasigurno će obilježiti ukidanje nulte stope PDV-a na određene prehrambene proizvode lijekove, knjige i dr. Zašto je do ovih promjena trebalo doći?

VIDEO

Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost se od 1. siječnja 2013. ukinuta je nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice te se oni od sada oporezuju stopom od 5 posto. Iz Vlade poručuju kako se zakon mijenja prvenstveno zbog usklađivanja s direktivom Europske unije, te kako je stopa od 5 posto najniža stopa poreza na dodanu vrijednost koja je dopuštenu u zemljama EU. Također, spomenute izmjene zakona odnose se i na snižavanje stope PDV-a na plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza. Navedena mjera za cilj ima zadržavanje prihoda od nautičkog turizma na sadašnjoj razini. Bitno je spomenuti kako se mijenja i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, po kojem će broj obveznika plaćanja spomeničke rente biti smanjen. Ovim mjerama, uz smanjivanje naknade za šume i vode, kako poručuje ministar Linić, nastavlja se politika smanjivanja obveza gospodarstvenika.

Situacija u Europskoj uniji

Prema dostupnim podacima nekim državama EU, usprkos odredbi da povlaštena stopa PDV-a ne smije iznositi manje od pet posto, dopušteno je zadržati nultu stopu PDV-a. Konkretno radi se o Malti, Kanarskim otocima (dio Španjolske, ali su izvan poreznog sustava EU), Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, ali i Francuskoj (2,1% PDV-a) i Italiji (4% PDV-a).

Ostale izmjene Zakona

Izmjene PDV-a nisu jedine izmjene te su se tako sada mijenjale i zakonske odredbe kaznenog prava. Tako,  primjerice, novčana kazne odsada ovisi o počiniteljevim prihodima i nužnim troškovima, a ako će suci imati teškoća da to utvrde, slobodni su ocijeniti visinu dnevnog iznosa od najmanje 20 do najviše 10.000 kuna, prenosi Večernji.hr. 

Novčane kazne prisilno će se naplaćivati, a ako to ne bude moguće, pretvarat će se u rad za opće dobro. Iznimno će se pretvarati u zatvorsku kaznu ako se sve ostale mogućnosti izjalove. Stoga je se očekuje smanjivanje pritiska na zatvorske kapacitete, čemu vodi i reforma kazne zatvora kojoj je cilj bio ograničiti mogućnost izricanja kratkotrajnih kazni te poticati primjenu alternativnih sankcija. 

Zaštita radnika 

Zlostavljanje na radu je vrijeđanje, ponižavanje i uznemiravanje koje dovodi do narušavanja zdravlja ili povrede prava, za što je predviđeno do dvije godine zatvora. Zapošljavanje osoba koje nezakonito borave u Hrvatskoj, a nisu državljani neke od članica EU, postaje kazneno djelo koje se kažnjava od šest mjeseci do pet godina ako su uvjeti rada iskorištavajući, ako poslodavac zna da je riječ o žrtvama trgovine ljudima, ako je riječ o osobama mlađima od 18 godina, ako istodobno zaposli više osoba ili ako se to čini dulje vrijeme ili opetovano.

Uz već postojeću zaštitu zviždača, radnike se posebno štiti od otkaza zbog sudjelovanja u štrajku prijetnjom kaznom poslodavcu do tri godine zatvora. Ista kazna prijeti i za neisplatu dijela ili cijele plaće, osim ako do toga ne dođe zbog blokade ili nedostatka novca na računu zbog drugih razloga, a ne baš zbog izbjegavanja isplate plaće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje