Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Slučajna otkrića koja su (i koja će) promijeniti svijet

Slučajna otkrića koja su (i koja će) promijeniti svijet
4

Dosadašnji veliki izumi, koji su nastali slučajno, stvar su prošlosti, no stručnjaci su već predvidjeli što bi uskoro moglo postati revolucionarno

VIDEO

Američka istraživačica Charlotte Foltz Jonest, koja je pet godina proučavala popularne patente i proizvode, došla je do zapanjujućeg otkrića. Većina tih proizvoda, koji su danas sastavni dio našeg života, nastali su kao rezultat pogreške istraživača. Tako je Coca Cola 1886. godine nastala pogreškom farmaceuta Johna Pembertona. On ju je stvorio tražeći lijek za smanjenje stresa i malaksalosti. Alexander Fleming antibiotik je otkrio ostavivši kraj otvorenog prozora uzorke gljivica i bakterija koje je proučavao. Drugo je jutro uvidio da penicilin iz gljivica uspješno uništava bakterije. Ideja o mikrovalnoj pećnici nastala je u šetnji. Krajem II. svjetskog rata Pery Spencer tragao je za novim oružjem za masovno uništenje, a kad je prošao ispred radara s mikrovalovima, otkrio je da mu se čokolada u džepu rastopila. Otkriće je uspješno primijenio.

VULKANIZACIJOM DO AUTOMOBILSKE GUME
Automobilsku gumu slučajno je otkrio Charles Goodyear. On je 1884. godine vulkanizacirao gume i shvatio da tako postaju izdržljive i otporne na vremenske uvjete. Njegov slučajni izum popločao je novi put razvoju automobilske industrije.

TRGOVAČKA KOLICA NASTALA ZBOG NAPORA
Kolica potječu iz 1936. godine. Sylvanu Goldmanu, vlasniku jedne trgovine u Oklahoma Cityju, dosadilo je trčkarati za mušterijama s artiklima u naručju, pa je kupcima ponudio kolica u kojima mogu nositi robu koju kupuju.

BUDUĆI IZUMI:
1. KARIM NADER OTKRIO "TABLETU ZA ZABORAV"
Časopis Forbes proveo je istraživanje o otkrićima i revolucionarima koji bi uskoro mogli promijeniti svijet. Među njima je kanadski znanstvenik Karim Nader. On je otkrio da lijek Propranolol za snižavanje tlaka “briše” traumatična ratna sjećanja.

CHRISTOPHER VOIGHT MOŽDA LIJEČI TUMOR
Među revolucionarima je i Amerikanac Christopher Voight (30). On je genetski modificirao bakteriju Escherichiju coli tako da uništava tumor. Bakterija detektira okruženje tumora i ispušta kemikalije koje bi ga mogle uništiti.

CIRAC I POLZICK PROVELI TELEPORTACIJU PODATKA
Fizičari Ignacio Cirac i Eugene Polzik iz Kopenhagena teleportirali su informaciju “spremljenu” u svjetlosnoj zraci u atomski oblak. To je prva teleportacija između svjetlosti i materije.

STVARA STROJ S INTELIGENCIJOM DJETETA
Amerikanac Josh Tenenbaum kombinira matematičko modeliranje, kompjutorske simulacije i eksperimente s ponašanjem kako bi stvorio stroj s inteligencijom i znanjem djeteta.

BARRYJU BRUCEU ŠPINAT JE IZVOR STRUJE
U potrazi za novim izvorima energije biokemičar Barry Bruce iz Tennesseeja utvrdio je da bi se električna energija mogla dobivati fotosintezom iz špinata.

MATT HANSON OSMISLIO FILM KOJI STVARAJU SVI
Matt Hanson pokrenuo je filmski projekt prema kojemu će svatko tko investira u film moći sudjelovati u stvaranju scenarija, izboru glumaca, snimanju i režiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja