Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Štednja počinje s trajnim nalogom i puno čvrste volje

Štednja počinje s trajnim nalogom i puno čvrste volje
1

Banka može postati prijatelj i u jednom potezu nadmudriti trikove kojima se mozak opire prilikom štednje. Trajnim nalogom prisilit će vas da štedite barem malo

VIDEO

Zbog brojnih umnih, svjesnih i nesvjesnih trikova, ljudima štednja ne polazi tako lako od ruke, potvrdili su znanstvenici. Zato za početak predlažu da prestanete pokušavati štedjeti. Pokušavanje ne rezultira potrebnom akcijom i ostvarenim ciljem. Umjesto toga, otvorite u banci trajni nalog da vam svaki mjesec na štedni račun prebacuju 100 ili 200 kuna, koliko vam odgovara. Ako nešto morate platiti, to ćete i učiniti, a budući da će vas banka natjerati na to i sama provesti prijenos sredstva, zapravo će vas i spasiti. 

I brojni financijski stručnjaci slažu se s time. Tako nećete pokušavati štedjeti ono što vam je ostalo na kraju mjeseca već, malo po malo, stvoriti svotu na koju ćete moći računati. Taj plan treba provoditi i ako ste u dugovima jer vam ga on može otplatiti, a nakon otplate, ono što je ostalo, možete oročiti i dalje štedjeti te oplođivati novac. Odrasli bi morali imati fond “za crne dane” koji može pokriti troškove života za tri do šest mjeseci, tvrde poslovni savjetnici. U taj fond možete uložiti npr. povrat poreza te polako ulagati. Ipak, istina jest da nitko ne garantira sigurnost.

UPOZNAJTE PRAVA I OBAVEZE SVOJIH KARTICA

Riješite se dugova na kreditnim karticama što prije kako bi izbjegli naplatu previsokih kamata. Isto je i s minusima debitnih kartica. Što se više bližite “crvenom” to je kamata viša.

MANJE ZAČINA, RJEĐA KUPOVINA - VIŠE NOVCA 

U kuhinji možete smanjiti količinu soli, šećera i ulja. Brojni recepti ih zahtijevaju i više nego je potrebno. Tako ćete ujedno i uštedjeti, a cijela obitelj će zdravije živjeti.

AKO STE TUŽNI OSTANITE DOMA 

Oni koji su gledali tužan film bili su voljniji platiti trostruko više za bočicu vode za razliku od drugih. Tuga je jedan od glavnih okidača za bezrazložno i nepotrebno trošenje.

FENOMEN ŠTEDNJE VARA SE VOLJOM 

Čini li vam se, da se u minuti, u kojoj ste uštedjeli 100 kuna, stvorilo 100 kuna troška? To doista je fenomen, ali psiholozi tvrde da vam ne treba više novca da uštedite već više namjere. 

TRIKOVI - Mozak se opire žrtvovanju trenutnih užitaka - hrane i trošenja radi apstraktnih dalekih ciljeva pa štednja često ne uspijeva kao ni dijeta

KEŠ-ŠTEDNJA: Novac na karticama nije opipljiv i puno se lakše i brže troši od gotovine, dokazala su istraživanja. Zato - štedite “kešom”

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom