Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Što je Hrvatima važnije: sigurnost ili visina plaće?

Što je Hrvatima važnije: sigurnost ili visina plaće?
1

S obzirom na stanje tržišta rada i trendove zapošljavanja često je teško birati, već prihvaćamo što se nudi. No, znamo li što Hrvati žele?

VIDEO

Istraživanje portala MojPosao je ukazalo na zanimljive činjenice na hrvatskom tržištu rada. Vjerojatno biste rekli da će visina plaće biti na prvom mjestu kod odabira posla, no to nije točno. Je li Hrvatima važnija plaća ili sigurnost radnog mjesta?

Koje su poželjne odlike dobrog šefa?

Istraživanje portala je pokazalo da je čak trećina Hrvata stavila harmonične odnose na poslu na drugo mjesto. Što bi sadržavao šef iz snova? Za početak bi trebao biti voljan pomoći zaposlenima na način da ih motivira. Svi mi očekujemo da od poslodavca da bude objektivan i pošten kod tretiranja zaposlenika. Poželjno je da ne favorizira pojedince na očigled ostalih. Ono što vjerojatno mnogi priželjkuju je fleksibilan šef. Ne u smislu da previše dopušta, već da je jednostavno otvoren za prijedloge i moguće propuste. Kvalitetan poslodavac je dosljedan. Samim time, zaposlenici su otvoreniji prihvaćanju odluke ako se nadređeni uvijek vodi jednakim kriterijima. U suprotnom slučaju, zaposlenik nikada ne zna što može očekivati od poslodavca. 

Hrvati ne bi radili u tvrtki u domaćem vlasništvu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživanje portala MojPosao o najpoželjnijim poslodavcima je treću godinu za redom na vrh postavilo tvrtku "Dm - Drogerie markt". U istraživanju je sudjelovalo više od tisuću ispitanika tijekom prosinca 2011. godine. Ispitanici su sami mogli navesti tri poslodavca kod kojih bi se najradije zaposlili. Prvo je mjesto zauzela tvrtka Dm s 13.4% bodova, dok su na drugom i trećem mjestu T-HT Grupa i Agrokor. Zanimljivo je što su švedski modni brend H&M i robna kuća Ikea po prvi put na listi najpoželjnijih poslodavaca. Vjerojatno zbog dugogodišnjeg iščekivanja njihovog dolaska na hrvatsko tržište. Hrvati bi najradije radili u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu, pokazalo je istraživanje. Poražavajuća je činjenica da bi u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu htjelo raditi svega 13% ispitanika.

Najbitnija sigurnost radnog mjesta

Sigurnost radnog mjesta glavni je kriterij u odabiru poslodavca prvog izbora. Ispitanicima su zbog toga najatraktivniji HEP i INA.  Dobre odnose na radnom mjestu i socijalnu odgovornost njih 30% je stavilo na drugo mjesto. Te kriterije najviše zadovoljavaju PBZ i Drogerie-markt kod kojih se ističe visina plaće i socijalna odgovornost. Suprotno uvriježenom mišljenju visina plaće zauzima tek četvrto mjesto. Istraživanje je pokazalo da je prilika za napredak u struci bitnija muškarcima nego ženama.

Pronađite ispušni ventil

Menadžeri i voditelji koji se ne bave nijednom fizičkom aktivnošću, češće zlostavljaju svoje zaposlenike, pokazala je američka studija Sveučilišta Northern Illinois. Omiljeni sport i vježbanje izvrstan su kanal za odmak od stresa što nije neka novost, no ovo je prva studija koja pokazuje kako se stresa treba riješiti, inače sam pronađe svoj ventil. Zanimljivo je kako čak i najjednostavnije vježbe smanjuju negativan utjecaj stresa nakon kojeg se voditelji iskaljuju na podređenima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang