Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Božićni sajmovi u Zagrebu: od privjeska do dizajnerske robe

Božićni sajmovi u Zagrebu: od privjeska do dizajnerske robe
7

Božić je pred vratima, a centar Zagreba je, po dobrom starom običaju, okićen, uređen i popunjen štandovima raznih adventskih sajmova. Što se na njima nalazi?

VIDEO

Uobičajena gradska praksa s kućicama koje su doslovno „okupirale“ centar grada je nastavljena na radost nekih, ali i na nezadovoljstvo drugih. Moramo primjetiti kako je koncepcija advetskog sajma u centru ove godine pomalo promijenjena te su tako ove godine štandovi razmješteni na 4 lokacije u centru Zagreba. Tako sada imamo lokaciju na vrhu Gajeve, na koju se nadovezuje sajam u Bogovićevoj i  ulici Frana Petrića. Jedan manji sajam nalazi se u parku Zrinjevac, a najnoviji sajam nalazi se u Tomićevoj ulici, ispod Uspinjače.

Adventski sajam u Gajevoj ulici, Bogovićevoj i ulici Frana Petrića

Ovogodišnji Adventski sajam u Bogovićevoj i Gajevoj digao je mnogo prašine među izlagačima zbog kriterija licitacije koji je uveden prvi put u desetogodišnjoj povijesti sajma. Kako navodi Večernji list, ovim potezom je Obrtnička komora izjednačila obrtnike, proizvođače autohtonih suvenira Zagrebačkog kraja i trgovce, a da bi se na sajmu sudjelovalo, nije trebalo ni imati proizvode koji su prigodni za prodaju u vrijeme Božića niti biti član te komore već platiti čak 14,000 kuna. Iako iz Komore poručuju kako kineske robe gotovo i nema na štandovima, letimičnim pogledom može se ustanoviti kako to nije slučaj. No, ako vam porijeklo robe ne predstavlja problem u nastavku saznajte što se sve nalazi u ponudi.

Na dijelu sajma koji se nalazi u Gajevoj ulici uz standardnu ponudu prigodnih božićnih poklona, licitara i medenjaka, raznih šarenih ukrasa, božićnog nakita i suvenira moguće je naći i prehrambene proizvode. Tako se tu nalazi sve od kuhanog vina i fritula do štandova prepunih kulena i kobasa iz Slavonskog Broda, a sve to je zaokruženo mirisom hrenovki i cimeta. Cijene hrane kreću se od cca. 10 do 15 kuna, koliko će vas doći običan "hot dog" do par stotina kuna za neke od delicija koje su izložene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dio sajma u Bogovićevoj prepun je sitnica kao što su šalice sa slikom Sulejmana Veličanstvenog ili hrvatskih sportskih klubova, maske za mobitele, raznobojne zimske kape, privjesci za ključeve, novčanici i slično. Također tu je moguće pronaći nezaobilazne zimske dodatke kao što su razne ženske marame ( cijena oko 80 kuna) te muške i ženske zimske kape čije se cijene kreću od 30 do 70 kuna, ovisno o kvaliteti i debljini materijala. Ovdje možete kupiti i lampice za bor, a u ponudi je više modela. Odlučite li se za klasične lampice za bor (sa žarnom niti) izdvojiti ćete od 60 kuna do 100 kuna, a za nešto štedljivije LED lampice platiti ćete 100 kuna za 6 metara. Zanimljivo je kako se na ovom dijelu sajma nalaze i razni modeli šubara, koje će vas koštati 100 kuna.

Adventski sajam u ulici Frana Petrića

Dio sajma koji se nalazi u ovoj ulici prepun zanimljivih rukotvorina domaćih autora. Tako ovdje možete pronaći razne ukrasne predmete kao što su keramičke figure anđela čija se cijena kreće od 25 do 60 kuna. Također, ako želite bližnjima pokloniti nešto drugačije od uobičejnih poklona predlažemo unikatne fotografije na drvu s raznim motivima, zanimljiv poklon čije se cijene kreću od 120 pa do 240 kuna. Ako tražite kuglice za bor koje odudaraju od onih koje se uobičajeno mogu naći u trgovinama, možete odabrati ručno oslikane kuglice čija cijena iznosi 35 kuna za 6 kuglica. Vaše dijete mogle bi razveseliti ručno vezene krpene igračke, ručni rad čije se cijene kreću od 80 do 90 kuna. Također tu je i nezaobilazni nakit u različitim varijantama, izrađen od raznih materijala kao što su crveni koralji ili vulkanski kamen, čija cijena iznosi od 80 do 300 kuna, ovisno o veličini i materijalima korištenim uz izradi.

"Fuliranje" u Tomićevoj ulici

Manji i "najmlađi"  adventski sajam, barem što se ranije navedenih sajmova tiče je onaj u Tomićevoj ulici. On donosi malo drukčiju ponudu od ostalih božićnih sajmova u gradu. Tematski želja je organizatora bila ovaj sajam povezati s, kako sami kažu, "duhom Zagreba iz 30-ih godina prošlog stoljeća" kroz naziv "Fuliranje" koje se odnosi na lik „gospona Fulira“ iz filmskog klasika „Tko pjeva zlo ne misli“. Kako ističu, na pokretanje sajma su se odlučili zbog činjenice da je "Zagreb, po istraživanju Tripadvisora, jedan od najdosadnijih gradova u Europi“. Bilo kako bilo, zanimljivo je kako su u Tomićevoj spojeni punktovi za hranu, piće i darove, te se, kako ističu organizatori „Fuliranja“, radi se o domaćim proizvodima, odnosno proizvodima domaćih kreativaca.  Tako tu može naći raznih proizvoda s potpisom hrvatskih dizajnera, te probati razne delicije više ili manje poznatih imena domaće gastro scene.  Detalje o "Fuliranju" možete pronaći na njihovom službenom Facebook profilu i stranicama zagrebačke Turističke zajednice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang