Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Što možete napraviti za smanjenje zagađenja okoliša?

Jeste li energetski učinkoviti? Što još postoji, a da će vam pomoći da u novčaniku zadržite više kuna i istovremeno biti vaš doprinos smanjenju zagađenja okoliša?

Thinkstock
Foto: Thinkstock
0 komentara

Većinu današnje energije, koja nam je potrebna za život u 21. stoljeću, još uvijek dobivamo iz neobnovljivih izvora, uglavnom iz fosilnih goriva. Bili su potrebni milijuni godina kako bi nastali nafta, plin i ugljen. Danas ih ubrzano trošimo.

Uz to, proizvodnjom energije iz te vrste goriva zagađujemo zrak, kako raznim po zdravlje opasnim tvarima, tako i zagađenjem stakleničkim plinom, ugljikovim dioksidom, CO2, koji (uz metan) doprinosi zagrijavanju atmosfere i pojavi klimatskih promjena. 

Kako ti izvori energije postupno nestaju, a zagađenje okoliša doseže razmjere globalne katastrofe vrijeme je za konkretnu akciju. Više se ne možemo ponašati kako smo se do sada ponašali, rastrošno i nepromišljeno, već svi moramo postati energetski učinkoviti.

Jeste li spremni na promjenu?

No, što to zapravo znači? Biti energetski učinkovit znači izvući što više iz svake dostupne jedinice energije. Misliti o svim načinima na koje trošite energiju, od žarulje u predsoblju do tlaka u gumama vašeg automobila. 

Biti energetski učinkovit znači prihvatiti i neke sasvim nove vrste ponašanja i navike. Recimo, moramo se naviknuti na to da ugasimo svjetlo svaki put kad ga ne trebamo, da smanjimo temperaturu na bojleru, da se za put na posao što više koristimo javnim prijevozom ili se izmjenjujemo s kolegom u vožnji automobilom do posla... 

Biti energetski učinkovit i štedjeti energiju najjeftiniji je način smanjivanja potrošnje energije, štednje novca koji izdvajate za energiju i smanjivanja zagađenja. 

Uspijete li svoju potrošnju energije - primjenom savjeta koje ćemo vam dati u ovom prilogu - smanjiti samo za jednu trećinu, imat ćete novca za mnogo drugih stvari koje sebi želite priuštiti: nekoliko dana godišnjeg odmora više, nove cipele ili uštedjeti za fakultet. 

Gdje gubite energiju?

Poput mnogih drugih stvari u životu, i energetska učinkovitost počinje kod kuće. Prosječno kućanstvo stvara do 10 tona ugljičnog dioksida tijekom jedne godine, gotovo dvostruko više od količine CO2 koju godišnje proizvede tipičan automobil (cca 5000 kg). Taj  CO2 nuspojava je proizvodnje energije koju koristimo u kući, koja se proizvodi u električnim centralama.Tome treba dodati i emisiju CO2 iz samih kuća koji nastaje korištenjem peći na drva, ugljen, lož ulje, plin itd. 

Jeste li se ikada zapitali koliko vaša kuća ili stan troše energije samo zato da bi se vi osjećali ugodno i kad nikoga nema doma ili kad svi spavaju? Možda vaša kuća ili stan nisu izgrađeni jučer, a niti prema zahtjevima energetski učinkovite gradnje. Možda imate račune za struju i grijanje koji su jednostavno previsoki. 

Gdje sve gubite energiju, a da toga možda niste ni svjesni? Pa, energija može bježati i kroz prozore - i to doslovno. U nekim je kućama propuh koji nastaje zbog loše izoliranih vrata i prozora takav da je gubitak topline u njima jednak kao da imaju jedan prozor potpuno otvoren. 

Koliko je skup stand-by?

Dakle, prvi korak je pogledati vrata, prozore, zidove, tavane, krovove. Instalacija dobre izolacije može vaš dom učiniti tišim, a troškove grijanja i hlađenja smanjiti za više od 20 posto. 

Ako zamijenite samo jednu žarulju sa žarnom niti - koja svijetli bar četiri sata dnevno, s jednom fluorescentnom žaruljom od dvadesetak vata, dobit ćete istu količinu svjetla (mjerenu u lumenima) i uštedjeti više od 500 kilovatsati ili oko 250 kuna tijekom životnog vijeka (10.000 sati) te žarulje. 

Kompaktne fluorescentne žarulje koriste se samo trećinom energije koju za istu količinu svjetla koriste žarulje sa žarnom niti, traju i do deset puta duže, te vrate uložen novac za dvije godine kroz manje račune za struju. 

Čak i uređaji koji su ugašeni troše energiju 24 sata na dan. Prosječno kućanstvo u Europi danas ima najmanje dva televizora, dva osobna računala, videorekorder, dva telefona, klima uređaj, dva stereo uređaja, mikrovalnu itd. 

Sve ih (s vremenom) treba zamijeniti novim uređajima izrađenima prema EU Energy i Energy Star propisima. Takvi uređaji troše do 50 posto manje energije od starijih modela. Mnogi od tih uređaja troše energiju i kad su isključeni (a ostanu "uštekani" u mrežu). 

Jedan američki znanstveni laboratorij procijenio je kako energija koju troše uređaji koje isključimo, a ostavimo u stanju „pripravnosti“ čini pet posto ukupne energije jednog prosječnog kućanstva. Izraženo u novcu, to znači i do 500 kuna manje na računu za struju na godišnjoj razini. 

Pročitajte naše savjete o tome što i kako možete učiniti kako biste smanjili potrošnju energije u svom domu i svakodnevnom životu - i postanite energetski učinkoviti.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message