Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Što nude osiguravatelji za školarce i na što treba paziti?

Što nude osiguravatelji za školarce i na što treba paziti?
1

Popis za vašeg školarca je sastavljen, nešto je već spremno, a nešto ćete tek kupiti. No, jeste li razmislili i o osiguranju u školi?

VIDEO

Prema iskustvima osiguravatelja, dječje nezgode i povrede najčešće se događaju u školi ili na putu prema kući. Koje su mogućnosti osiguranja i ublažavanja posljedica takvih nezgoda?

U Hrvatskoj ne postoji zakonska obveza osiguranja djece u školama. Međutim, praksa govori da škole prikupe ponude nekoliko osiguravajućih društava, odaberu najpovoljnije te prilikom upisa ponude roditeljima. Iskustva govore da se po školama najčešće događaju osigurani slučajevi kao što su ozljede na tjelesnom odgoju, ozljede na putu kući te ozljede u slobodno vrijeme – rolanje, vožnja biciklom i slično, koje za rezultat imaju prijelome kosti.

Što nude osiguravatelji?

Osiguranje školske djece može se ugovoriti i trajati do završetka osnovnog školovanja. Visine premija kod svih osiguravatelja ovise o visini osigurane svote. Raspon pokrića je također vrlo sličan. 

Tako Grawe osiguranje u svojoj ponudi ima kolektivno osiguranje učenika osnovnih i srednjih škola ali i studenata od posljedica nesretnog slučaja. Rizici pokriveni ovim osiguranjem su naknada za pogrebne troškove u slučaju smrti koja je posljedica nesretnog slučaja, trajni invaliditet kao posljedica nesretnog slučaja te naknada za dane provedene u bolnici zbog nesretnog slučaja. Osim toga, u ponudi je i osiguranje odgovornosti iz djelatnosti za osnovne škole i dječje vrtiće. Takvo osiguranje pokriva štete koje škola i njezini djelatnici mogu napraviti trećim osobama, pa tako i djeci koja polaze njihovu ustanovu. Njihova premija osiguranja može se kretati od jednog eura u kunskoj protuvrijednosti po osiguranom učeniku na više.

U Merkur osiguranju, koje posebnu pažnju u svojim programima pridaje djeci i mladima osim „osnovnih“ pokrića kao što su trajna invalidnost uslijed nezgode, troškovi pogreba uslijed smrti zbog nezgode, dnevna naknada i naknada za prijelom kosti, nudi i dnevnu naknadu koja se isplaćuje za svaki dan proveden u bolnici uslijed nezgode, točnije, za svaki dan nemogućnosti pohađanja nastave ili čak pohađanja nastave s imobiliziranim udovima nastalih uslijed nezgode. Preferiraju osigurati cijelu školu ili barem jedan razred po istoj odabranoj varijanti u ponudi. Tako su naime, premije financijski najisplativije, a budući da su u odnosu na pokrića koja nude dosta male, izračune je dobro bazirati na minimalno 20 djece. Godišnje premije po djetetu kreću se u rasponu od 15 do 35 kuna, ovisno o odabranim pokrićima i njihovim visinama.

Triglav osiguranje uz uobičajeno pokriće za slučajeve trajne invalidnosti ili troškova pogreba kao posljedice nesretnog slučaja, nudi osigurateljno pokriće dnevne naknade za cijelo vrijeme trajanja prolazne nesposobnosti uz mogućnost proširenja pokrića na naknade za dane provedene u bolnici zbog nesretnog slučaja. Godišnje premije se, ovisno o opsegu i visini iznosa pokrića, kreću od 17 do 68,50 kuna po djetetu. U Triglavu navode kako se najčešće dešavaju upravo povrede u samoj školi ili na putu do škole ili kući te kao primjer navode lom noge prilikom jurnjave po školskim hodnicima. Liječenje u tom slučaju uglavnom traje oko četiri tjedna. Nakon liječenja postoji mogućnost konstatacije da do poželjnog izlječenja nije došlo već postoji odstupanje (postotak invaliditeta). Tada se pristupa pregledu liječnika-cenzora koji zastupa osiguravatelja.

On sukladno uvjetima osiguranja daje konačnu ocjenu odnosno postotak trajnog invaliditeta. Prema tom postotku isplaćuje se naknada za oštećenje i to od svote osiguranja koja je ugovorena. 

Na što treba pripaziti?

Kao i kod odabira ostalih osiguranja, Pametna kuna preporučuje da potražite ponude više različitih osiguravatelja. Pozornost treba obratiti na odnos prema klijentu, brzinu reakcije koju osiguravatelj ima i u slučaju ugovaranja police, pružanja svih potrebnih informacija, te isplatu šteta. Svi osiguravatelji složni su u jednom - pozornost treba obratiti na osigurane opasnosti odnosno obim i pokriće samog osiguranja koji su opisani u uvjetima osiguranja te su sastavni dio ugovora o osiguranju. Premije nisu velike tako da je za roditelje najvažnije pripaziti na omjer uloženo/dobiveno jer visina premije određuje raspon i kvalitetu pokrića. Budući da su "djeca najveće blago na svijetu" cijena kod odlučivanja ne bi trebala biti jedini kriterij.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana