Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Svakog mjeseca odvojite dio novca i zaradite!

Svakog mjeseca odvojite dio novca i zaradite!
1

Ako ste jedan od onih koji imaju imaju redovite prihode, jeste li razmišljali jedan dio novca odvajati za nešto? U tekstu našeg čitatelja saznajte gdje možete investirati.

VIDEO

O štednjama i ulaganjima je napisano mnogo članaka, knjiga itd. Opcije su različite, sve ovisi od sklonosti ulagača prema produktima ulaganja te sklonosti prema riziku. Spomenuo bih, prije svega, fenomen „redovitog prihoda“. Mislim na plaću, prvenstveno, makar tu spada i mnogo drugih redovitih prihoda (renta, dividende itd). Nažalost, ova priča ne vrijedi za mnogo Hrvata koji rade za poslodavce koji ne plaćaju redovito ili nikako. Ova priča je za ljude koji imaju sreću dobivati svoju plaću redovito, određenog datuma u mjesecu (nažalost, u takvoj državi živimo gdje je i ovo „sreća“).

Oni koji imaju redovite prihode, imaju priliku jedan dio novca odvajati i investirati te „prvo platiti sebi“. Po Babilonskoj filozofiji, izdvojite 10% onoga što zaradite za svoju budućnost. Pokušajte investirati 10% vašeg prihoda. Možda vam je 10% puno. Izdvojite 6,7 %...5 %. To možda i nije neka svota, ali kroz duži period i uz moć ukamaćivanja - postaje zanimljiva i velika. Za te investicije postoje proizvodi koji se mogu smatrati aktivnom štednjom. Gotovo sve banke imaju tzv. aktivnu štednju. Znači svaki mjesec, kvartal itd., vi uložite jednu svotu na štedni račun. To raste i ukamaćuje se kroz više godina. Postoje određeni razredi do određene visine ušteđene svote, od kojih ovisi i kamata. Periodi ulaganja su od 1 do 5 godina. Osobno imam jedan takav štedni proizvod na pet godina. Ovaj način štednje je zanimljiv osobama koje su prilično konzervativne u investiranju jer su bankovni depoziti zaštićeni DAB-om. No, i prinosi nisu pretjerano visoki.

Stambena štednja i treći mirovinski stup

Još jedan, konzervativan, ali i siguran način aktivne štednje je stambena štednja. Kamate su pristojne i još državni poticaj (nadamo se da će ga država i dalje isplaćivati) od 750 kuna za maksimalnu godišnju uplatu od 5 000 kuna. Znači 400 kuna mjesečno i stiže poticaj od države te kamata od štedionice. Naravno, moraju se tu uračunati i troškovi vođenja računa te naknada. Ipak je u konačnici pristojan štedni proizvod još i siguran.

Postoji i treći mirovinski stup. Vrlo malo zaposlenih štedi u tom sustavu. No, ta vrsta štednje je zanimljiva, također zbog državnog poticaja. Netko je shvatio da za 20 - 30 godina neće biti puno radnika da „pune“ prvi stup, pa se treba pobrinuti sam za sebe. Svaki zaposlenik, posebno oni mlađi bi trebali razmisliti o ovom načinu štednje i raspitati se za detalje. Neka iskustva kažu da je tu prosječni prinos oko 5-6 % godišnje.

Investicijski fondovi

Za malo agresivnije, da ne kažem hrabrije igrače, za aktivnu štednju na raspolaganju stoje investicijski fondovi. Ima ih raznih vrsta. Od novčanih do indeksnih. Novčani (kunski i euro) su za konzervativnije ulagače. Zatim idu obveznički, mješoviti i na kraju dionički. Postoje i blue-chip fondovi koji ulažu u zvučne, dobrostojeće i pouzdane tvrtke. Indeksni fondovi ulažu u burzovne indekse (npr.Crobex), što za male ulagače predstavlja zanimljivi način ulaganja bez predznanja o analizi vrijednosnica. U dioničke fondove ulažu najsmioniji ulagači. U većinu fondova se može ulagati „aktivno“, iako  je kod nekih početno ulaganje i po nekoliko tisuća kuna, a sva ostala ograničena na manje svote. Opet ponavljam, provjerite uvjete za svaki fond. U fondovima je važna i ulazna naknada, iako mnogi ne naplaćuju kad se sklopi trajni nalog za ulaganje. Za najhrabrije, educirane ulagače postoji i trgovanje dionicama na margini. No, to prepustimo hrabrima, educiranima i riziku sklonim ljudima. 

Ovo su bile neke sheme ulaganja za aktivne ulagače, ljude koji mjesečno mogu izdvojiti neku svotu od svog prihoda. Ukoliko odaberete neki od ovih sustava štedne i ulaganja, dobro se raspitajte o ulaznim naknadama, troškovima, proučite ranije prinose, informirajte se gdje ulažu sustavi u koje vi namjeravate ulagati. Cijenite svoj redoviti prihod jer on vam može uljepšati budućnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom