Pametna kuna

Komentari 11

Testirajte poduzetnički duh i osnujte d.o.o. za deset kuna!

Testirajte poduzetnički duh i osnujte d.o.o. za deset kuna!

U Sabor će doći novi prijedlog Zakona o trgovačkim društvima koji podrazumijeva četiri izmjene. Saznajte o čemu se točno radi

U saborsku će proceduru uskoro prijedlog izmjena Zakona o trgovačkim društvima koji podrazumijeva četiri glavne izmjene: mogućnost osnivanja tzv. jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, uređeniju kaznenu odgovornost za osobe koje vode trgovačka društva, naročito javna, usklađivanje s europskim direktivama te zaštitu kapitala koja podrazumijeva neisplatu dividendi ako ima revalorizacijskih gubitaka, kako se najavilo u Večernjem listu

Najzanimljiviji je prijedlog o jednostavnim društvima s ograničenom odgovornošću pri čemu je potreban unaprijed pripremljen obrazac, registracija se obavlja elektronički, dok sud prijavu rješava u roku od jednog dana. Temeljni kapital za jednostavni d.o.o koji je tek "uvod u poduzetništvo" iznosi 10 kuna, ima jednog člana uprave i zakonski je obvezan u rezerve unijeti četvrtinu iznosa godišnje dobiti. S vremenom, kako je najavljeno, rezerve bi mogle dosegnuti 20 tisuća kuna, čime "jednostavni d.o.o." prelazi u uobičajeni. 

"Vrlo je stroga razina korištenja tih rezervi, koje se mogu koristiti za pokriće gubitaka za prethodnu godinu, ali i za povećanje kapitala. To je jednostavan ulazak u poduzetništvo, namijenjen sprečavanju sivog i crnog tržišta te legalizaciji poslovanja", poručio je ministar Orsat Miljenić. Kako je naglasio ministar, mogućnost osnivanja takvog društva predlaže se u svjetlu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, takvu su priliku mladima i onima koji žele "testirati poduzetnički duh" već ponuđene u Njemačkoj, Italiji i brojnim drugim zemljama.

"Kako bi se izbjeglo da se trgovačka društva osnivaju u drugim državama u kojima postoje niži zahtjevi za uplatu temeljnog kapitala, a da potom djeluju na području Hrvatske, predložili smo ovakvu jednostavniju mogućnost osnivanja društva", objasnio je ministar Miljenić.