Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

Tko ima pravo na novčanu pomoć za novorođeno dijete?

Tko ima pravo na novčanu pomoć za novorođeno dijete?
1

Kako bi se zaštitilo materinstvo i njega novorođenog djeteta, Zakon propisuje pravo roditelja na novčane potpore. Donosimo propise o tome tko ostvaruje takvo pravo

VIDEO

Kako bi se zaštitilo materinstvo, njega novorođenog djeteta i njegovo podizanje te uskladio obiteljski i poslovni život, Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama propisuje pravo roditelja i njemu izjednačene osobe koja se brine o djetetu na vremenske i novčane potpore. U novčane potpore se prema ovom Zakonu ubrajaju naknada plaće, novčana naknada, novčana pomoć i jednokratna novčana potpora za novorođeno dijete

Odredbe ovoga Zakona primjenjuju se pod jednakim uvjetima na roditelje u bračnoj i izvanbračnoj zajednici, kao i na roditelje ili njima izjednačene osobe koje se brinu o djetetu, a koje se ne nalaze u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. 

Korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora

Člankom 7. ovoga Zakona određeno je tko sve može biti korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora, a među njima su oni koji: 

  • na temelju zapošljavanja prema propisima o radu imaju priznati status osiguranika iz obveznoga zdravstvenog i mirovinskog osiguranja
  • na temelju samozapošljavanja imaju priznati status osiguranika iz obveznoga zdravstvenog i mirovinskog osiguranja 
  • ostvaruju drugi dohodak na koji su plaćeni doprinosi prema propisima o doprinosima za obvezna osiguranja te koji je s te osnove stekao status osiguranika iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora iz ovoga Zakona je i osoba koja je prema propisima o obiteljskim odnosima stekla status posvojitelja koji ima utvrđen status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju ako ovim Zakonom nije drugačije propisano. Također, korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora prema odredbama ovoga Zakona je i stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koji ima priznat status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju. 

Prava roditelja koji ostvaruju drugi dohodak

Prema članku 27. roditelj koji ostvaruje drugi dohodak, roditelj poljoprivrednik i nezaposleni roditelj, počevši od dana rođenja djeteta, ima pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada te pravo na novčanu naknadu za vrijeme korištenja tih prava. Nezaposleni roditelj prema ovom članku može ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

  • da je hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj
  • da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 3 godine
  • da je zdravstveno osiguran prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju
  • da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio.

Postupak ostvarivanja prava

Prava iz ovoga Zakona ostvaruju se na temelju rješenja Zavoda donesenog na osnovi pisanog zahtjeva korisnika iz članka 7. ovoga Zakona. Iznimno od ove stavke, pravo na rodiljni dopust od 45. dana prije očekivanog termina poroda i pravo na obvezni rodiljni dopust ostvaruje se na temelju izvješća o bolovanju kojeg izdaje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite, a na prijedlog izabranog doktora ginekologa iz obveznoga zdravstvenog osiguranja o danu očekivanog poroda. Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se najkasnije 30 dana prije naznačenog roka za početak njegova korištenja.

Kaznene odredbe

Sukladno članku 58. korisnik iz ovoga Zakona kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 3 do 10 tisuća kuna ako:

  • na osnovi neistinitih i netočnih podataka, podnijetih nadležnoj službi Zavoda, ostvari bilo koje od prava iz ovoga Zakona s pripadajućom novčanom potporom,
  • u propisanom roku ne prijavi svaku promjenu koja utječe na gubitak ili promjenu osnova za korištenje bilo kojeg prava iz ovoga Zakona.

Poslodavac koji ne osigura ili na bilo koji drugi način priječi zaposlenoj trudnici ili majci koja doji dijete korištenje prava na trudnički i dojenački dopust, uz pripadajuću plaću iz članka 20. ovoga Zakona ili onemogući ili na bilo koji drugi način priječi zaposlenom roditelju korištenje prava na rodiljni ili roditeljski dopust, rad s polovicom punoga radnog vremena, rad u skraćenom radnom vremenu ili nekoga drugog prava prema ovom Zakonu, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10 do 50 tisuća kuna.

Novčane potpore jedinica lokalne samouprave

Općina, grad, županija i Grad Zagreb, u svrhu propisanu člankom 1. ovoga Zakona svojim općim aktima mogu propisati način i uvjete za ostvarivanje prava roditelja na novčanu pomoć u većem opsegu od propisanog ovim Zakonom ili pružanje pomoći u naravi.

U okviru Programa pronatalitetne politike Grada Zagreba, odlukom o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta utvrđeni su uvjeti, visina novčane pomoći, način ostvarivanja i korištenja prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Njime je određeno kako pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelji: 

  • za dijete rođeno nakon 31. ožujka 2009.
  • koji je državljanin Republike Hrvatske, s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja toga djeteta i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti
  • ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti. 

Visina novčane pomoći

Visina novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece roditelja podnositelja zahtjeva koja s njim žive u zajedničkom kućanstvu te roditelja kojim su djeca dodijeljena na brigu i skrb, temeljem pravomoćne presude o razvodu braka. Visina novčane pomoći Grada Zagreba od 1. srpnja 2011. iznosi: 

  • za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 1 800 kuna koje će se isplatiti u dva jednaka obroka, tijekom jedne godine
  • za drugo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 3 600 kuna koje će se isplatiti u četiri jednaka obroka, tijekom dvije godine
  • za treće i svako daljnje dijete roditelja podnositelja zahtjeva 54 000 kuna koje će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom 6 kalendarskih godina.  

Pravo na tu novčanu pomoć prestaje za prvo dijete isplatom drugog obroka, za drugo dijete isplatom četvrtog obroka te za treće i svako daljnje dijete isplatom šestog obroka. Prestaje također posljednjeg dana u mjesecu u kojem je odjavljeno prebivalište bilo kojeg roditelja ili djeteta za kojeg je podnesen zahtjev, odnosno posljednjeg dana u mjesecu u kojem je prestao privremeni ili stalni boravak roditelju strancu u Gradu Zagrebu, o čemu će se odlučivati po službenoj dužnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana