Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Ove tri vrste bilja možete sami zasaditi u svome vrtu!

Ove tri vrste bilja možete sami zasaditi u svome vrtu!
1

Okućnicu itekako možete preurediti za mali budžet, a da pritom ne štedite na količini te raskoši ukrasnog i jestivog bilja. Donosimo neke od savjeta

VIDEO

Proljeće i ljeto idealno su doba za uživanje u zelenilu vrta i jestivim plodovima, međutim u vrtu i cvjetnjaku uvijek ima posla. Za njihovo preuređenje ne trebate unajmljivati stručnjake ako ste sami raspoloženi za radove te dovoljno maštoviti da okućnicu uredite onako kako ste to i zamislili.

Iako idealno preuređenje dvorišta i vrta često uključuje i kvalitetno postavljene staze, ograde, vrtni namještaj te farbanje, uz vrlo maleni budžet možete i sami pridonijeti njihovom novom izgledu. Ljetne temperature idealne su za rast mladih biljki, a u nastavku vam donosimo prijedloge za sadnju triju vrsta koje svakako možete kupiti po povoljnoj cijeni, posaditi te uživati u njihovim blagodatima. 

1. Sadnja hranidbenog bilja

Vrt prepun cvijeća itekako može izgledati atraktivno, a posebice ako usto posadite i kombinacije povrća i začina. Ako u dvorištu imate dovoljno veliki komad zemlje za vaše potrebe, moguće je čak i drastično smanjiti potrebu za kupnjom namirnica. Vrećica sjemena stoji oko pet kuna, a iz nje možete dobiti mnoštvo biljaka pa tako za iznos manji od sto kuna možete imati dovoljno povrća za cijelu godinu

Osim što uz jestivi vrt možete uštedjeti, tako možete ujedno dobiti mnoštvo zdrave, svježe i ukusne hrane jer jestivo bilje možete uzgojiti bez umjetnih gnojiva, insekticida i pesticida. Takav način vrtlarenja je i ugodniji budući da nećete morati udisati kemikalije te je ujedno i jeftiniji jer ekološkim uzgojem nećete morati trošiti novac na gnojiva i pesticide. 

U nastavku donosimo neke od korisnih savjeta o tome kako uštedjeti na prostoru, a istovremeno posaditi što više i bolje kombinacije povrća i začinskog bilja:

  • Mrkvu je dobro saditi kraj luka jer luk odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu tako da su na ovaj način obje vrste zaštićene od štetnika.
  • Sa sjemenom mrkve možete pomiješati i sjeme rotkvice - one će brzo narasti, a kada ih uberete, napravit ćete mjesta da se mrkva ''udeblja''.
  • Sjeme rotkvice možete sijati u gredicu - udaljenost između redova bi trebala biti oko 15 centimetara, a razmak između biljaka 5 centimetara.
  • Rikola je idealna biljka za vrtlare početnike, kao i za one koji žive u stanovima. Nemojte je čupati nego ''šišajte'' listove pa ćete tijekom gotovo cijele godine imati svježe listove za salatu.
  • Sadite li češnjak, dovoljno je uzeti glavicu domaćeg ili sjemenskog češnjaka, rastaviti ga na češnjeve i svaki upiknuti u zemlju na nekoliko centimetara dubine, tako da šiljati kraj bude okrenut prema gore. 
  • U malenom vrtu možete uzgajati i minirajčice, feferone, pa čak i tikvice ako u blizini imate ogradu po kojoj se mogu penjati.

Više savjeta o sadnji sjemena za vrtlarske početnike možete pročitati ovdje.   

2. Sadnja cvijeća

Cvjetna raskoš može i vrlo maleni vrt pretvoriti u intimnu oazu mira i opuštanja. Kako biste pritom uspjeli posaditi što više bilja, važno je promišljeno razmišljati o iskoristivosti prostora, pa čak i o okomitoj sadnji cvijeća. 

Prilikom sadnje, potrebno je izmjeriti koliko mjesta u okućnici imate kako biste znali koliko cvijeća možete posaditi. Prije nego što se bacite na kupnju, raspitajte se kod prodavača kada cvatu određene biljke, zahtijevaju li sunčani ili sjenoviti položaj te koji im tip tla odgovara. Na površinama koje su okrenute prema jugu može se postići najveće cvjetno bogatstvo, dok na istočnoj i zapadnoj strani uspijevaju biljke koje ne cvjetaju tako bogato. Sve to naravno vrijedi uz uvjet da biljke dovoljno zalijevate.

Preuređenje vrta cvijećem može biti prilično skupo ako odlučite kupiti već ''odraslo bilje''. Cvijeće možete stoga uzgajati i iz sjemena koje je prilično jeftino, a ovdje možete vidjeti ponudu i cijene raznolikih proljetnih sadnica po vrtnim centrima. 

Ako imate malen vrt, dobar odabir su i biljke penjačice, uključujući bršljan, pavitinu ili lozicu. Njihova dodatna prednost je ta da pružaju hlad te tako stvaraju ugodan kutak za opuštanje. Većini njih potrebni su potpornji koje možete i sami izraditi, a ujedno mogu biti i vrlo dekorativni. Više savjeta o pojedinoj vrsti cvijeća te odabiru onoga najboljeg za vaš vrt možete pročitati ovdje.

3. Sadnja travnjaka

Travnjak vašem dvorištu itekako donosi vedar i osvježavajući izgled, a njegovu rastu možete pridonijeti sijanjem ili postavljanjem već gotovog travnog tepiha na pripremljenu površinu.

Ako želite proći jeftinije, onda radije odaberite sijanje koje je ujedno i dugotrajnije, dok je postavljanje gotovog travnjaka brži, ali i skuplji izbor. Kako biste odredili koliko novaca ćete pritom potrošiti, imajte na umu kako je za travnjak veličine od otprilike 40 metara kvadratnih potreban kilogram smjese. 

Bez obzira na to što odaberete, važno je pripremiti tlo usitnjavanjem zemlje do nekoliko desetaka centimetara dubine, a potom ga možete poravnati grabljama. Kako biste lakše posijali sjeme, dobro je pomiješati ga s pijeskom. Nakon sjetve posao nije završen već je potrebno redovito zalijevati tlo kako bi trava mogla što brže niknuti. Nakon što naraste do visine od desetak centimetara, slobodno je možete pokositi jer to pridonosi njezinom novom i gušćem rastu

Ako želite postaviti već gotov travnjak, tepih trebate postaviti od rubova, dok se svaki sljedeći red postavlja uz rub prethodnoga, bez razmaka. I ovakvu vrstu travnjaka je potrebno redovito zalijevati i održavati, odnosno kositi. 

Ako primijetite da je na pojedinim dijelovima trava loše uspjela, na nju možete postaviti travnu smjesu kako biste dobili ujednačeni travnjak. Za poticanje ravnomjernog rasta trave, potrebno je i provjetravati travnjak. Za to možete koristiti poseban alat za vertikuliranje, ali ako želite uštedjeti možete i sami napraviti alat

Drveće oko kuće također može biti sjajan izvor ušteda. Primjerice, zimzeleno drveće na sjevernoj strani kuće može vas štititi od zimskih vjetrova, dok drveće zasađeno na južnoj strani održava kuću svježijom zbog čega će je biti potrebno manje hladiti. Svakako pokušajte izbjegavati upotrebu kemijskih pesticida i gnojiva jer su organska sredstva povoljnija, zdravija za okoliš, ali i za vaš travnjak. Više savjeta o samostalnim radovima u vrtu tijekom cijele godine možete pročitati na portalu Budi.in.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode