Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Trošite pametno! Donosimo pet savjeta za kupovinu

Trošite pametno! Donosimo pet savjeta za kupovinu
1

Trgovci često koriste našu iracionalnost i impulzivnost prilikom kupovine kako bi nas što dulje zadržali u trgovini i kako bi potrošili više novca

VIDEO

Koliko puta ste se našli u supermarketima, napunjenih košarica i da ste na blagajni razmišljali je li vam zaista treba sve što ste kupili? Ako jeste, onda ste vjerojatno, kao i svi mi, nasjeli na "trikove" trgovaca koji na razne načine usmjeravaju našu pažnju kako bi čim više potrošili upravo u njihovom dućanu. Ne radi se ničemu novom, te se radi o praksi koja postoji od vremena kada je prvi trgovac počeo prodavati svoju robu prvim kupcima. No, ono što je važno znati jest kako pravilno potrošiti novac koji imate, a da kupite sve što vam treba. 

S obzirom na to da nismo uvijek racionalna bića, često padamo pod mnoge utjecaje. Cilj je naučiti, educirati se i onda u skladu s tim i djelovati. Potrebno je naučiti kako postati racionalan potrošač koji će znati gdje usmjerava svoj novac i zašto. 

Kao što smo već spomenuli, supermarketi se koriste raznim metodama da vas dulje zadrže u trgovini. Pozicioniranje namirnica, glazba, video-displayi, puštanje reklama, crveni znakovi s akcijama – samo su neki od trikova. 

Kako se oduprijeti impulzivnosti i pravilno raspolagati svojim novcem? 

1. Napravite popis – često dođemo u trgovinu bez definiranja liste i popisa onoga što točno tražimo. U tom trenutku sve nam se čini privlačnim te je krajnji rezultat kupovina stvari koje nam ne trebaju. Kako bi svoj novac investirali u ono što vam treba, napravite popis. Plusevi? Nećete se zadržati na svakom odjelu već ćete odmah krenuti u potragu za namirnicama s popisa: više vremena, više novca.

2. Nemojte ići u kupovinu ako ste gladni – ovo je greška koju često činimo. Shvatimo da nam nedostaju namirnice za ručak ili večeru, otiđemo u trgovinu i ako smo gladni, sve će nam se činiti mnogo privlačnijim. Radije nešto prezalogajite pa onda krenite u kupovinu. 

3. Ne kupujte gotovu hranu – radije kupite hranu pa je sami pripremite. Dokazano gotova hrana u konačnici znači i više troškova. Za novac koji potrošite za jedan obrok gotove hrane, možete kupiti veća pakiranja hrane koja možete iskoristiti kroz nekoliko dana. Znači - zdravlje i ušteda.

4. Ne morate uvijek kupovati brendiranu hranu – to znači da obratite pažnju i na budget marke koje će vam pružiti dobar omjer cijene i kvalitete. Zašto biste platili veće svote novca za neku namirnicu samo zato jer je brendirana? Pronađite povoljne zamjene i iskoristite prednosti takvih proizvoda. 

5. Preskočite kupnju pakirane salate ili vode u bocama -  ove dvije namirnice su doslovno bacanje novca. Pakirana i narezana salata uvijek dođe trostruko skuplje nego da kupite cijelu salatu. Također, koliko puta ste kupili vodu u boci i tako bespotrebno bacili novac? Ovakve stvari ne shvaćamo kao stavke koje nagrizaju naš budžet za kupovinu, ali mogu postati upravo to ukoliko im pribjegavamo dovoljno često. 

Pripazite na sve navedeno i upravo vi budite ti koji uspješno upravljaju svojim novcem. Proizvodi su tu da ih kupujemo, ali pitanje je samo kako ćete se vi postaviti i na koji način ćete iskoristiti i novac i proizvode koji su na raspolaganju. 

Ako želite saznati više o povoljnoj kupnji i budget proizvodima pročitajte specijal "Moja najpovoljnija kupnja"!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana