Pametna kuna

Komentari 1

Znamo li učinkovito upravljati energijom?

Znamo li učinkovito upravljati energijom?

Nedavno održani Zagrebački energetski tjedan bio je idealna prilika da se predstave najnoviji trendovi, u području energetske učinkovitosti

Nedavno održani Zagrebački energetski tjedan bio je idealna prilika da se predstave najnoviji trendovi koji bi trebali zauzeti svoje mjesto u gradnji, ali i da se predstave rješenja za povećanje energetske učinkovitosti svakog doma. 

Osim što su građani mogli svakoga dana, tijekom trajanja ovog događanja, prisustvovati različitim programima, jedan od vrlo važnih segmenata o kojima se govorilo bilo je i energetska učinkovitost. Tako je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održano predavanje „Energetska učinkovitost u industriji“ gdje su razni stručnjaci iz područja energetike predstavili su rješenja za povećanje energetske učinkovitosti te programe i proizvode s kojima se mogu postići znatne uštede energije.

Prioritet: povećati energetsku efikasnost

"Povećanje energetske učinkovitosti te smanjenje gubitaka energije prioritetan je zadatak energetike te svih drugih struka iz toga područja", naglasio je Ivan Medarac iz tvrtke Lega d.o.o. Kako je kazao, u Hrvatskoj se godišnje troši 412 petadžula (PJ), a kroz energetska postrojenja transformira se 347 PJ ili 84 posto. Polovica od toga se koristi u općoj potrošnji, a gubici transformirane energije iznose 80 PJ ili 19,4 posto. "Efikasnost je potrebno povećati za tri do pet posto, a investicije u energetske sustave učiniti efikasnima i predvidivima", naglasio je Medarac te predstavio dva primjera energetske učinkovitosti - pumpaonice u vodovodu te optimizacije industrijske energane.

O karakteristikama suvremene javne rasvjete, svjetlosti zračenja, temperaturi boje svjetla u funkciji javne rasvjete, anatomiji oka, vida i njegovim značajkama te svjetlotehničkim veličinama i jedinicama itd., govorio je Ljubomir Perušić iz tvrtke IPT – Inženjering d.o.o., napomenuvši kako se za javnu rasvjetu troši dva posto energije. "Kako bi se postigla ušteda energije te učinila ekološki prihvatljivom, dosadašnja rasvjetna tijela od natrija te halogene svjetiljke trebalo bi zamijeniti tehnologijom LED i OLED, kao i plazma tehnologijom, koje su ekološki prihvatljivije te ekonomičnije. U korištenju LED rasvjetnog sustava, koji koristi temperaturu boje do 4000 K, postiže se dobra kontrastna osjetljivost, dobro raspoznavanje boja te minimalno svjetloonečišćenje. Najveći je problem, među ostalim, cijena LED svjetiljki", kazao je Perušić

Joško Maršić iz tvrtke RIZ odašiljači d.d. predstavio je tvrtku koja proizvodi pametna brojila električne energije te radioodašiljače, koji izvozi, a instalacije se nalaze u Velikoj Britaniji, Njemačkoj itd. Zahvaljujući proizvodima tvrtke, od 1948. godine 300 milijuna ljudi sluša radio. RIZ odašiljači nudi potpunu uslugu softvera, online očitavanja, GSM/GPRS komunikatora, jednofazna i trofazna brojila itd. RIZ sustavi omogućuju mjerenje, evidentiranje te razumijevanje, a nadziranjem i upravljanjem smanjuju se troškovi, kazao je Maršić. 

Velimir Šegon iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske predstavio je dva projekta iz područja drvoprerađivačke industrije. Prvi je projekt IEE Biomass Trade Centre II (BTC II) kojem je cilj povećati iskoristivost industrije šumske biomase putem sabirno-logističkih centara koji prodaju toplinu iz biomase. U Hrvatskoj je nedavno izrađen prvi takav centar, a u Austriji ih, osobito u Štajerskoj,  ima nekoliko desetaka, istaknuo je Šegon te predstavio i projekt IEE Solid Standards, međunarodni konzorcij za obrazovanje u području drvne industrije te proizvodnje goriva iz krute biomase. 

Krešimir Štih iz Sektora za industriju HGK predstavio je projekt PACE pomoći malim i srednjim tvrtkama u području energetske učinkovitosti pri usklađivanju poslovanja s normama europske pravne stečevine.