Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

EU sa sobom donosi i niže cijene rabljenih automobila!

EU sa sobom donosi i niže cijene rabljenih automobila!
1

Nakon 1. srpnja trebali bi pojeftiniti automobili koji manje zagađuju okoliš pa je za očekivati da će najviše pojeftiniti rabljeni te oni koji ispuštaju malo ugljikova dioksida

VIDEO

Danom pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, odnosno od 1. srpnja ove godine, primjenjivat će se novi Zakon o posebnom porezu na motorna vozila. 

Ukoliko konačna verzija prijedloga Zakona prođe saborsku proceduru, automobili s cijenom do 100 tisuća kuna i emisijama do 120 grama ugljikova dioksida po kilometru pojeftinit će nekoliko tisuća kuna, navodi Večernji list

Rabljeni automobili povoljniji

To je posljedica nove metode izračuna trošarina za kupnju motornih vozila. Naime, izjednačava se oporezivanje za nove i rabljene automobile, čime rabljeni postaju povoljniji pa je za očekivati da će ih na cestama biti još više. Sada se trošarine računaju po vrijednosti vozila, a po novome će se vrijednost vozila jednako vrednovati kao i ekološka komponenta, odnosno emisija ugljikova dioksida po kilometru.

Novim sustavom trošarina, automobili koji stoje od 100.000 do 150.000 kuna te ispuštaju 120 grama ugljikova dioksida po kilometru vožnje stajat će otprilike jednako. Međutim, znatno će poskupjeti automobili s današnjom cijenom iznad 150.000 kuna koji ispuštaju više od 120 grama ugljikova dioksida po kilometru. Posebno će biti upečatljiv rast cijena za automobile s emisijama većima od 140 grama ugljikova dioksida po kilometru, što bi pojedine modele moglo posve ''izbrisati'' s našeg tržišta jer će se za njih s bitno višom cijenom teško naći kupac, navodi se.

Potpuno električna vozila će kao i do sada biti u potpunosti oslobođena trošarina. Pojeftinit će i rabljena vozila jer će se tretirati kao i nova, odnosno više se neće dodatno penalizirati stopom od 50 do 100 posto.

Koji modeli pojeftinjuju, a koji poskupljuju?

Izračun novih i starih cijena izradilo je Ministarstvo financija. Večernji list donosi koliko će koji automobili po kategorijama pojeftiniti:

  • Novi benzinac, Kia Rio 1,2 85 KS - CO2: 109 g/km. Cijena prema sadašnjem izračunu: 86.112 kuna. Cijena prema novom izračunu: 82.430,62. Ušteda: 3681,38 kuna.
  • Novi dizelaš, Škoda Fabia  1.6 TDI - CO2: 109 g/km. Cijena prema sadašnjem izračunu 115.354,79 kuna. Cijena prema novom izračunu: 109.443,18 kuna. Ušteda: 5911,61 kuna.
  • Automobil visoke klase, Audi A6 3,0 TDI 313 ks - C02: 169 g/km. Cijena po sadašnjem izračunu 560.600 kuna. Cijena po novom izračunu 552.637 kuna. Ušteda: 7963 kuna.
  • Rabljeni automobil, VW Golf V 2,0 TDI 2010. Godište - C02: 128 g/km. Cijena po sadašnjem izračunu 87.250 kuna. Cijena po novom izračunu 78.031 kuna. Ušteda: 9219 kuna.

Više o modelima koji pojeftinjuju, kao i onima koji poskupljuju možete pročitati ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'