Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Uspješne poduzetničke priče koje su obilježile 2012. godinu!

Uspješne poduzetničke priče koje su obilježile 2012. godinu!
13

Iako će mnogi 2012. godinu pamtiti po teškoj gospodarskoj situaciji, puno njih se odvažilo pokrenuti vlastiti posao. Donosimo različite priče 12 hrabrih poduzetnika

VIDEO

Pitanje nezaposlenosti u Hrvatskoj aktualnije je iz godine u godinu, a posebice zbog porasta broja nezaposlenih osoba. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), danas, 28. prosinca na burzi rada prijavljeno je 358352 nezaposlenih osoba, a broj slobodnih radnih mjesta koje nudi Zavod iznosi tek 2418

Međutim, brojke o porastu broja nezaposlenih mnogima su bile samo poticaj da se odvaže na vlastiti poduzetnički pothvat i tako osiguraju sigurniju financijsku situaciju. Tijekom cijele 2012. godine Pametna kuna pratila je i donosila brojne zanimljive poduzetničke priče. Iako ih je bilo znatno više, u nastavku donosimo 12 njih kao podsjetnik kako svaki mjesec u godini može biti upravo onaj odlučujući za pokretanje vlastitog posla.

  • Nadja Ružička i Marina Kovačević Perović - Sapunomanija - Nakon preseljenja iz Rusije u Hrvatsku, Nadja Ružička je zbog teške potrage za poslom odlučila pokrenuti vlastiti. S prijateljicom je pokrenula internet portal Sapunomanija, nedugo nakon čega su krenule i s online trgovinom te radionicama. Njihova priča odličan je primjer kako se iz hobija može napraviti uspješan posao.
  • Mislav Streicher i Anja Juretić – Mondo bicikli - Želja mladih kreativaca Mislava i Anje da naprave posao s gradskim biciklima kakvih nema u Hrvatskoj, dovela ih je do osnivanja Mondo bicikala. Kako sami tvrde, pomno osmišljena konstrukcija i izrada bicikala uspjela je zahvaljujući potpori obitelji i marljivim radom iz vlastite garaže. Iako su već sada vrlo uspješni sa širenjem proizvodnje, cilj im je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju razviti mrežu međunarodne distribucije.
  • Elizabeta Planinić – Čuvar sjećanja -Elizabetina uspješna poslovna priča temelji se na osnivanju prvog i jedinstvenog servisa u Hrvatskoj koji pruža usluge održavanja grobova, a sve u svrhu kako bi pomogla onima koji se ne mogu brinuti o posljednjim počivalištima svojih najmilijih. Tijekom profesionalnog života radila je u pekarni, pizzeriji, ljekarni i turističkim agencijama, a svim zanimanjima zajedničko je to što, tvrdi, nikada nije iznevjerila svoje klijente i oni su to prepoznali.
  • Maja Žirovčić i Ljudmila Mihajlović - Shuz.  - Kreativne začetnice brenda ''Shuz.'' nisu niti pomišljale kako će im njihova spontana rođendanska ideja o ukrašavanju tenisica postati svakodnevni posao i donijeti raznoliku brojnu klijentelu. One su dokaz kako svaka kreativna ideja može uspješno proći na tržištu. 
  • Danijela Čavlović – Studio Kairos - Nakon iznenadnog otkaza usprkos krizi, Danijela je pokrenula vlastiti posao u drugoj djelatnosti,  prvi hrvatski bed and breakfast studio Kairos. Lekcija koju je osobno naučila, tvrdi, jest da kada se jedna vrata zatvore, prozor se otvori jer prilike uvijek negdje vrebaju. 
  • Andrijana Majstorović – Tvornica snova - Zbog puno slobodnog vremena nakon završetka fakulteta i potrage za poslom, Andrijana se posvetila pisanju. Počevši s jednim romanom, sve je završilo pokretanjem vlastitog poduzeća Tvornica snova i pisanjem personalizirane knjige za djecu. Osim što je uspjela iskoristiti potencijal same ideje, Andrijana tvrdi da je zadovoljna zbog odluke oko pokretanja vlastitog posla, samozapošljavanja te mogućnosti da se bavi onime što uistinu voli.
  • Marijo Martić - Marjan voće - Obiteljska tvrtka uvozom, doradom te pakiranjem suhog voća, orašastih plodova i žitarica bavi se već godinama u, kako to ponosno ističu, potpuno privatnom vlasništvu. Marijeva poslovna priča jest obiteljska priča o međusobnoj podršci, odricanju, rastu, razvoju i ulaganju.
  • Josipa Majić i Ana Burica – IDerma - Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, ove dvije mlade poduzetnice pobijedile su na ovogodišnjem natječaju Pametne kune ''Pametnom idejom do uspjeha''. Oko svog projekta IDerma o opciji naručivanja pacijenata kod liječnika, samouvjerene Josipa i Ana svakodnevno rade satima te ulažu veliki trud oko daljnjeg razvoja projekta.
  • Alen Matošović Topssy - Radio 808 - Iako svjesni krize, odnosno stagnacije ideja i izvedbe unutar radijskog prostora, devet kolega odlučilo je ne prepuštati više stvari drugima unutar medija u kojima su radili i ovisiti o njihovim odlukama te su tako osnovali internet radio postaju Radio 808. Iako ne očekuju brzu zaradu, sretni su jer su u projekt ušli svojim sredstvima te u njemu potpuno daju sebe, svoj rad i svoje novce.
  • Žaklina Troskot - Amelie - Usred zaleta krize 2010. godine kada su se svi borili za radno mjesto, Žaklina je dala otkaz te napustila siguran posao u koji je uložila sve što je imala. Iako je o otvaranju slastičarne Amelie dugo razmišljala te čekala bolje dane, tvrdi kako je to nešto što je jednostavno znala da mora i želi napraviti.
  • Matko Crnec i Luka Teuber - Vešeraj - Sa željom da pokrenu svoj posao koji od njih neće zahtijevati puno novaca, a koji će biti tražen, ovi mladi poslovni ljudi uspjeli su u doba krize pokrenuti svoju tvrtku Vešeraj koja obuhvaća usluge pranja, peglanja i dostave rublja. Vlastitim trudom i snalažljivošću, pokazali su kako sasvim jednostavna ideja može biti uspješna u svojoj realizaciji.
  • Igor Jambrešić - Kupilek - Ovo je još jedna poduzetnička priča uporne obitelji koja je svoj hobi pretvorila u uspješan posao. Od dugogodišnjeg uzgoja kupina u svom malom vrtu, obitelj Jambrešić došla je na ideju o proizvodnji ljekovitog kupinovog vina. 

Ako razmišljate o pokretanju vlastitog posla, nemojte biti pesimistični već dobro razmislite o svojoj ideji, konkurenciji i tržištu te je realizirajte ukoliko ste sigurni u nju i njezin uspjeh. Mnogi od naših sugovornika koji su pokrenuli posao zadovoljni su takvim potezom jer sami mogu kontrolirati troškove oko poslovanja i zarade. Ukoliko i vi imate poduzetničku priču koju želite podijeliti s nama, javite nam se na mail urednistvo@pametnakuna.hr.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana